'Peker'in itiraflarıyla Erdoğan-Bahçeli hükümeti suçüstü yakalandı'

'Peker'in itiraflarıyla Erdoğan-Bahçeli hükümeti suçüstü yakalandı'
'Ağar, Soylu ve Peker gider, bir başkası bu mekanizmayı doldurur. Nitekim de böyle olmuştur. Dolayısıyla esas olan kişiler değil, bu sistematik gayri nizami yapının açığa çıkarılmasıdır.'

Foto: Cihatçı çetelere yardım gönderen Sedat Peker'e 2015'te, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde düzenlenen Dünya Karapapak Türkleri 1. Kurultayı ve Kültür Etkinlikleri’nde "Türklük Hakanı" unvanı verilmişti


Suç örgütü lideri Sedat Peker'in devlet mafya siyaset ilişkisine dair itiraflarını değerlendiren HDP MYK üyesi Mahfuz Güleryüz, demokratik bir ülkede anlatılanların ‘tüyler ürpertici bir etki yaratması’ gerektiğini belirterek, devlet içindeki gayri nizami yapının ortaya çıkarılarak feshedilmesi gerektiğini dile getirdi. Toplumsal hareketlilik olmadıkça bir ilerleme kaydedilmeyeceğini ifade eden ve herkesi sorumluluk almaya davet eden HDP’li siyasetçi, "Zira anlatılanlar birkaç kişinin çıkar ilişkilerinin anlatım zinciri değil, hepimizin geleceğinin nasıl çalındığının ve nasıl tarumar edildiğinin anlatısıdır" diye belirtti.

Devlet bağlantılı çete yöneticisi Sedat Peker, bugüne kadar yayımladığı 9 videoda, 1990’lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetler, uyuşturucu ticareti, Suriye’deki militarist örgütlere gönderilen silahlar ile belediye ve ihalelerdeki yolsuzluklara kadar birçok konuda çarpıcı itiraflarda bulundu. Peker'in hakkında itiraflarda bulunduğu kişilerin başında ise, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ve Süleyman Soylu geldi.

‘ANLATILANLARIN TÜYLER ÜRPERTİCİ BİR ETKİ YARATMASI GEREKİRDİ’

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütüme Kurulu (MYK) üyesi Mahfuz Güleryüz, Peker’in itiraflarının küçümsenmemesi gerektiğinin altını çizerek, anlatılanların demokratik bir ülkede "tüyler ürpertici etki" yaratması gerektiğini söyledi. Mezopotamya Ajansı’ndan Naci Kaya’ya konuşan Güleryüz, tüm itiraflara rağmen herhangi bir adım atılmamasının ülkedeki demokrasinin geldiği noktayı gösterdiğini ifade etti.

‘SUSURLUK’TAN BU YANA KANUN DIŞI YAPI KORUNARAK BUGÜNE GETİRİLDİ’

Bugünkü itiraflara kimsenin yabancı olmadığını ifade eden Güleryüz, "Susurluk sürecinde kısmi bir yargılama süreci gerçekleştirildi. Ama bazı kişilerle sınırlı tutulan bir süreç işletildi. Esas kanun dışı diye tabir ettiğimiz yapıların hepsi korunarak bugüne kadar getirildi. Dolayısıyla bu yapı korundu ve temizlenmedi. Korunan yapının devlet içindeki gayri resmi görevi yürütüldü. Peker’in anlatımlarında ortaya çıkan da budur" diye konuştu.

GAYRİ NİZAMİ SAVAŞ 

Peker’in açıklamalarında devlet yapısının korumaya çalıştığını kaydeden Güleryüz, "Peker’in anlatımlarında 'Kötü yapan devlet değildir. Devlet her zaman doğru olanı yapar. Gayri nizami işleri de yapabilir. Burada devleti suçlamıyorum, kişileri suçluyorum' ortaya çıkıyor. Konuşmalarının esasına baktığımızda çok kontrollü, esasa dokunmayan, etrafında dolanan, bazı insanların gayri nizami durumunu anlatan bir hikayeyle karşı karşıyayız. Tıpkı diğerlerinin yaptığı gibi yapıyor. Öncekiler de yapılanları anlatırken devleti soyutlayarak yaptılar. Ama bunun Kürt sorunu etrafında cereyan eden 100 yıllık devlet mekanizmasının bir tekrarı ve gayri nizami savaşın bir tezahürü olduğunu çok iyi biliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

'İSİMLERİN YERİ DOLDURULUR, ESAS BU YAPI AÇIĞA ÇIKARILMALI VE FESHEDİLMELİ'
"İtiraflardaki isimlerden ziyade gayri nizami yapıların sorgulanması ve feshedilmesi gerekiyor" diyen Güleryüz, şunları söyledi: "Ağar, Soylu ve Peker gider, bir başkası bu mekanizmayı doldurur. Nitekim de böyle olmuştur. Yüz yıllık tarihe baktığımızda Kürt sorunu ve demokrasi kesimlerinin bastırılmasında isimlerin kullanıldığını biliyoruz. Dolayısıyla esas olan bu kişilerinin devre dışı bırakılması değil. Esas olan bu sistematik gayri nizami yapının açığa çıkarılmasıdır" dedi. 

‘PEKER’İN İTİRAFLARIYLA ERDOĞAN-BAHÇELİ HÜKÜMETİ SUÇÜSTÜ YAKALANDI’

Güleryüz, Peker'in SADAT'a dair itiraflarına işaret ederek, "Erdoğan-Bahçeli hükümetinin bu kirli savaşta bir kez daha suçüstü yakalandı. Bu aynı zamanda Türkiye’deki suç örgütlerinin uluslararası alanda da suç işlediğinin bir kanıtıdır. Yani bu durum artık yalnızca Türkiye’nin sorunu değil uluslararası bir sorundur. Bu kişiliklerin hem yurt içinde hem de yurtdışında kullanıldıkları çok nettir" ifadelerini kullandı.

‘TOPLUMSAL HAREKETLENME OLMADIKÇA BİR GELİŞME OLMAZ’

Toplumsal bir hareketlenme olmadığı sürece hukuksal anlamda bir gelişmenin olmayacağı görüşünde olan HDP’li Güleryüz, tarihsel gelişmelerin de bunun kanıtı olduğunu dile getirdi.

Güleryüz, sözlerini şöyle tamamladı: "İşçisinden emekçisine, köylüsünden kentte yaşayan her yurttaşa kadar herkes bu gayri nizami hukuk dışı süreçten kendi payına düşeni aldı. Bu mesele HDP ve HDP’nin çevresine havale edeceği bir mesele değil. Toplumun bütün dinamikleri anlatımları ciddiyetle ele almalı ve bunun Türkiye’nin demokratikleşmesi için fırsata çevrilmesine ilişkin yolları aramalıdır. Türkiye’nin bağırsaklarını temizlemesi sürecinde etkin bir rol almalıdır."

‘ANLATILANLAR HEPİMİZİN GELECEĞİNİN NASIL ÇALINDIĞININ TARİFİDİR’

"Toplumsal muhalefetle sokağı zorlayarak bu değişim ve dönüşümün önünü açmak gerekiyor. Toplum vicdanı ayağa kalkmalı. Zira anlatılanlar birkaç kişinin çıkar ilişkilerinin anlatım zinciri değil, hepimizin geleceğinin nasıl çalındığının ve nasıl tarumar edildiğinin anlatısıdır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar