Gülüm: Fiili kürtaj yasağı kadınların yaşamını tehlikeye atıyor

Gülüm: Fiili kürtaj yasağı kadınların yaşamını tehlikeye atıyor
HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, elbise askıları, zehirli bitkisel haplar gibi geleneksel yöntemlere başvuran kadınların yaşamlarının tehlikeye girdiğini vurguladı.

ARTI GERÇEK- HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Türkiye’de fiili olarak uygulanan kürtaj yasağını meclis gündemine taşıdı. Güvenli, ücretsiz ve erişilebilir kürtaj hakkının, kürtaj yapmayı reddeden kamu yetkililerince engellendiğini ifade eden Gülüm, konunun Meclis tarafından araştırılmasını istedi.

Gülüm, Meclis’e sunduğu önergede, Türkiye’de kürtaj hakkının 1983 yılında güvence altına alındığını hatırlattı. Kürtaj konusunda Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmeleri de anımsatan Gülüm, herhangi bir sağlık sorunu olmadan ve medeni duruma bakılmaksızın istenmeyen gebeliklerin gebeliğin ilk 10 haftasında sonlandırılabileceğini, kadının mağdur olduğu bir suç sonucu gebe kalması halinde bu sürenin 20 haftaya kadar çıkabildiğini vurguladı.

‘56 İLDE KÜRTAJ HİZMETİ VERİLMİYOR’

"Ancak özellikle son yıllarda kamu kurumlarında verilen doğum yöntemlerine erişimin kısıtlandığı, kürtaj hakkının engellendiği görülmektedir" diyen Gülüm, Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi’nin "Yasal Ancak Ulaşılabilir Değil: Türkiye’deki Kamu Hastanelerinde Kürtaj Hizmetleri" raporuna göre Türkiye’de yasal olmasına rağmen 295 kamu hastanesinin 102’sinde kürtajın yasak olduğunu anımsattı.

Yine rapora göre, "İsteğe bağlı kürtaj yapmayan" hastane oranının son 4 yılda yüzde 12’den yüzde 54’e çıktığını ve İstanbul dahil 56 ilde isteğe bağlı kürtaj hizmeti verilmediğini aktaran Gülüm, şöyle devam etti:

"Bu veriler hükümetin kürtaj karşıtı politika ve söylemlerinin yaygın bir fiili yasağa dönüştüğünü açıkça göstermektedir. Özellikle 2012 yılından itibaren sistematikleşen kürtaj karşıtı uygulamalar ve kürtajın bir cinayet olduğu yönündeki söylemler kürtajın yasal olmadığı algısına yol açmıştır. Bununla birlikte devletin sorumlu olduğu kamu hastanelerinde ücretsiz sunulması gereken hizmetlerin özel hastanelere yönlendirilerek ücretli hale getirilmesi sağlık hakkının ihlaline, özellikle yoksul kadınların bu haktan mahrum kalmasına neden olmaktadır."

KADINLAR ELBİSE ASKILARI, ZEHİRLİ BİTKİSEL HAPLAR GİBİ YÖNTEMLERE BAŞVURUYOR

Kürtaj yapan hekimler üzerinde fişleme baskısı olduğunu da vurgulayan Gülüm, güvenli kürtaj hizmetleri engellendiğinde veya sınırlandırıldığında elbise askıları, zehirli bitkisel haplar gibi geleneksel yöntemlere başvuran kadınların yaşamlarının tehlikeye girdiğinin altını çizdi.

Gülüm, doğum kontrolü yöntemleri ile kürtaj hizmeti sağlamayan kamu hastanelerinin tespit edilerek fiili kürtaj yasağının nedenlerinin araştırılması ve isteğe bağlı kürtaj hizmetlerinin sağlanması için Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Öne Çıkanlar