Gündelikçi kadın anlattı: Biliyor musunuz o kapılardan girince başımıza neler geldiğini?

Gündelikçi kadın anlattı: Biliyor musunuz o kapılardan girince başımıza neler geldiğini?
CHP'nin Ankara'daki 8 Mart etkinliğinde konuşan gündelikçi kadın, 'Birçok kişi tecavüz ve tacize uğruyor. Hiçbir can güvenliği olmayan kadın, bir bardak kırdı diye işinden atılıyor' dedi.

CHP Ankara İl Kadın Kolları, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü Sakarya Caddesi’nde düzenlediği etkinlikle kutladı. Etkinlikte, çeşitli meslek kollarındaki kadınların sorunları temsili olarak anlatıldı.

Sağlıkçı kadın, koronavirüs pandemisinde sağlıkçıların tükenmişlik yaşadığını belirterek, sağlıkta personel ihtiyacı olmasına rağmen atama yapılmadığını ve iş yüklerinin arttığını dile getirdi. Sağlıkçı kadın, iş yükü nedeniyle ruh sağlıklarının da bozulduğunu belirterek, "Fiziki sağlık kadar ruh sağlığımızı da sorgular hale geldik" dedi.

Gardiyan kadın, vardiya saatlerinin uzun ve maaşlarının yetersiz olduğunu söyleyerek, "Kapalı ortamlarda çalışıyoruz ve bu yüzden psikolojimiz bozuluyor… Salgın zamanında her yer izole olmasına rağmen ailemizden uzakta kalmak zorunda kaldık. Bizleri hapishanelerde hapsettiler. Hak ettiğimiz ücreti ve izini vermediler. İtiraz ettiğimizde iş akdimizi feshettiler" diye konuştu.

Avukat kadın ise avukatların can güvenliği olmadan çalıştığını belirterek, "Kendi ofisimizde otururken bile çalan kapıdan korkuyoruz. Müvekkillerimizin tehdidiyle karşı karşıyayız" dedi. Avukat kadın, işçi avukatların sorunlarına da değinerek, "Asgari ücret dahi alamıyorlar, emeklerine üzülüyorum" diye konuştu.

'SEN KIZSIN, ŞORT GİYEMEZSİN'

Sporcu kadın da yaşadıklarını şöyle anlattı:

"‘Sen kızsın, şort giyemezsin. Erkeklerin yanında oynayamazsın. Erkek hocan var, tişört giyemezsin. Oranı buranı gösteremezsin’. Kendime söz verdim, köyümün kız çocuklarının kaderini ben değiştireceğim."

'BİLİYOR MUSUNUZ O KAPILARDAN İÇERİ GİRİNCE BAŞIMIZA NELER GELDİĞİNİ?'

Gündelikçi kadın ise "Ben bir ev işçisiyim. Evinizi bana emanet ediyorsunuz, oysa benim canım o evdeki insanlara emanet. Biliyor musunuz o kapılardan içeri girince başımıza neler geldiğini? Verilere göre birçok kadın, iş kazası değil ev kazası sıfatıyla öldü. Hiçbir tedavisi karşılanmıyor. Çünkü sigortası yok, güvencesi yok. Birçok kişi de tecavüz ve tacize uğruyor. Hiçbir can güvenliği olmayan kadın, bir bardak kırdı diye işinden atılıyor" dedi.

Muhasebeci kadın ise en büyük sıkıntısını doğum yaptıktan sonra yaşadığını ve ara verdiği işinde daha düşük ücretle çalışmak zorunda bırakıldığını söyleyerek, "Bizim mesleğimizde hastaymışsın, cenazen varmış, öğrenciymişsin, okulun varmış, kar yağmış hiçbir önemi yoktur. O gün o beyanname gönderilecektir. Kadınsan gecenin 11’lerine kadar beyanname göndeririz, bir de eve gidince temizlik, ütü, çamaşır, çocukla ilgilen; işimiz asla bitmez" diye konuştu.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ YÜRÜRLÜĞE KOYACAĞIZ'

CHP Ankara İl Kadın Kolları Başkanı Ayfer Ayaz, iktidara geldiklerinde kadına yönelik şiddeti durduracaklarını, kadın ve çocuk haklarının korunduğu özgürlükçü sistem inşa edeceklerini belirterek, "İktidara geldiğimiz ilk bir hafta içerisinde İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamaya koyacağız" dedi. Ayaz, kadın cinayetlerinde faillere indirim uygulanmayacağını ve caydırıcı cezalar verileceğini kaydederek, eğitim müfredatına da kadın-erkek eşitliği konusunu koyacaklarını söyledi.

Ayaz, kadınların eşit ve adaletli çalışabilmeleri için çalışma yaşamında da düzenlemeler yapacaklarını açıklayarak, "Bu ülkede kadınların eşit, adil, tok, güvende ve özgür yaşadığı bir düzeni hep beraber kuracağız" diye konuştu. (ANKA)

Öne Çıkanlar