Güneş benzeri yıldızda rekor seviyede şiddetli patlama meydana geldi

Güneş benzeri yıldızda rekor seviyede şiddetli patlama meydana geldi
Dünya'dan 100 ışık yılı uzaklıktaki Draco takımyıldızında bulunan Güneş benzeri yıldızda rekor seviyede şiddetli bir patlama meydana geldi.

Dünya'dan 100 ışık yılı uzaklıktaki EK Draconis yıldızında şiddetli patlama meydana geldi. Güneş'le yaklaşık aynı kütleye sahip olan yıldız, Hakemli bilimsel dergi Nature Astronomy'de yayımlanan makaleye göre; gözlemlenen en şiddetli CME patlamasından 10 kat güçlü olduğu ifade edildi.

Makalenin ortak yazarı ve astrofizikçi Yuta Notsu, "Bulgular, Güneş büyüklüğündeki yıldızların ve Güneş'in kendisinin 4,6 milyar yıllık tarihi boyunca büyük kütle püskürmelerinin nasıl meydana geldiğine dair fikrimize katkı sağlıyor" ifadelerini kullandı.

Independent Türkçe’den Çağla Üren’in haberine göre; bilim insanları bu patlamanın Dünya'ya bir uyarı niteliğinde olduğunu belirtiyor. Bilim insanları, Güneş'te de buna benzer, büyük bir kütle atımı meydana gelebileceği kanısında. Güneş'te tespit edilen, bundan çok daha hafif patlamaların dahi Dünya yörüngesindeki uzay araçlarına ve gezegendeki elektrik şebekelerine zarar verebiliyorken, böyle bir patlamanın söz konusu uyduları ve elektrik şebekelerini tamamen yakabileceğinden endişeleniliyor.

Öte yandan NASA'ya göre, Güneş fırtınaları, Dünya'nın koruyucu manyetik kalkanı dışındaki herkesi aynı anda 300 bin göğüs röntgeni çektirmiş kadar radyasyona maruz bırakabilecek, yüksek enerjili parçacıklar fırtlatabilir. NASA, bu durumun astronotların yaşamlarını tehlikeye attığı hakkında endişeli. 

Öne Çıkanlar