Güney Afrika'dan seyahat yasağı tepkisi: Omicron'u erken tespit ettik diye cezalandırıldık

Güney Afrika'dan seyahat yasağı tepkisi: Omicron'u erken tespit ettik diye cezalandırıldık
Güney Afrika, yeni Omicron varyantını erken tespit ettiklerinden dolayı kendilerine uygulanan seyahat kısıtlamalarının 'cezalandırılma' anlamına geldiği görüşünde.

Uygulanan seyahat kısıtlamalarının ardından açıklama yapan Güney Afrika Dışişleri Bakanlığı, kısıtlamaları eleştirerek, söz konusu kısıtlamaların ve yasakların gelişmiş genomik dizilimleri ve yeni mutasyonları daha hızlı tespit etme yeteneği nedeniyle Güney Afrika'yı cezalandırmaya benzediğini açıkladı.

Güney Afrika Dışişleri Bakanlığı, dünyanın başka yerlerinde yeni mutasyonların keşfedildiğini ve verilen reaksiyonun tamamen farklı olduğunu vurguladı. Omicron mutasyonu şu ana kadar Güney Afrika, Botsvana, Belçika, İngiltere, İsrail, Hong Kong, Almanya, İtalya’da tespit edilirken, Çekya’da ise 1 şüpheli vaka olduğu aktarıldı.

Euronews'in haberine göre; Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığı da yaptığı açıklamada, "Bu son seyahat yasakları, yeni varyantları daha hızlı tespit etme yeteneği nedeniyle Güney Afrika'yı cezalandırmaya benziyor. Mükemmel bilim alkışlanmalı; cezalandırılmamalı" dedi.

Hükümet, seyahat yasağı koyan ülkelerle, politikalarını gözden geçirmeleri için temas halinde olduklarını kaydetti.

SEHAYAT KISITLAMASI ELEŞTİRİSİ

Haberin duyurulmasının ardından bazı ülkelerin Güney Afrika'ya uyguladığı seyahat yasakları ve kısıtlamalarının turizme ve ekonominin diğer sektörlerine zarar verecek olması eleştiriliyor.

Reuters'ın haberinde Güney Afrika'nın Koronavirüs varyantlarını ve mutasyonlarını erken tespit etmeyi başaran dünyanın en iyi epidemiyologlarından ve bilim adamlarından bazılarına sahip olduğu ifade ediliyor.

WHO'DAN HIZLA YAYILIYOR VURGUSU

Omicron varyantı Güney Afrika'nın ardından İngiltere, Belçika, Botsvana, İsrail ve Hong Kong'da tespit edildi.

Birçok ülke, Cuma ve Cumartesi günü Güney Afrika ve bölgedeki diğer ülkelere seyahat kısıtlamalarını duyurdu.

WHO'nın Omicron adını verdiği yeni Koronavirüs varyantının hızla yayılma tehlikesinin olduğu ifade ediliyor.

Öne Çıkanlar