Gürcistan ve Kazakistan: Seferberlikten kaçan on binlerce Rusya vatandaşı ülkelerimize sığındı

Gürcistan ve Kazakistan: Seferberlikten kaçan on binlerce Rusya vatandaşı ülkelerimize sığındı
Gürcistan ve Kazakistan, Rusya'da Ukrayna'daki savaş için kısmi seferberlik ilan edilmesinden beri ülkelerine on binlerce Rusya vatandaşının sığındığını duyurdu.

AFP'nin aktardığına göre Rusya'nın yüz binlerce yedek askeri kapsayan 21 Eylül'deki kısmi seferberlik ilanının ardından komşu Gürcistan'a askerlik yaşı tutan binlerce Rusya vatandaşı geçti.

Gürcistan İçişleri Bakanı Vakhtang Gomelauri,  "Gürcistan'a 4-5 gün önce günlük 5-6 bin Rus geliyordu. Bu sayı günde 10 bin kişiye çıktı" dedi.

Gürcistan ve komşusu Ermenistan, Rus vatandaşlarından vize istemiyor bu nedenle de 24 Şubat'tan beri bu ülkelere çok sayıda Rus vatandaşının geçtiği belirtiliyor.

Rusya'nın Gürcistan sınırındaki Kuzey Osetya bölgesinden yetkililer  de sınırda 5 bin 500 aracın geçmeyi beklediğini söylemiş, bölgedeki durumu da "aşırı gergin" diye nitelemişti. 

KAZAKİSTAN: 98 BİNİ AŞKIN RUS ÜLKEYE SIĞINDI

Diğer yandan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev de bugünkü açıklamasında kısmi seferberlik ilanından bu yana ülkelerine yaklaşık 98 bin Rusya vatandaşının sığındığını duyurdu.

Tokayev "Kazakistan, umutsuz bir durumdan kaçan Rusların bakımını ve güvenliğini sağlayacak. Çoğu umutsuz durum nedeniyle ülkesinden ayrılmak zorunda kalıyor. Onlara sahip çıkmalıyız. Bu siyasi ve insani bir meseledir" ifadelerini kullandı.

Kazakistan'dan daha önce yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda düzenlediği 'katılım referandumlarının' tanınmayacağı da bildirilmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı son açıklamasında kısmi seferberlik ilan edilmiş olması nedeniyle ülkelerinden kaçıp Kazakistan ya da Gürcistan’da giden Rusya vatandaşlarının iade edilmelerine ilişkin bu ülkelere bir talep iletmediklerini ve iletmeyi planlamadıklarını duyurmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar