Güzel’den Soylu’ya: Uyuşturucu ile yakalanan M.K adlı kişinin rütbeli askerlerce korunduğu doğru mu?

Güzel’den Soylu’ya: Uyuşturucu ile yakalanan M.K adlı kişinin rütbeli askerlerce korunduğu doğru mu?
HDP’li Semra Güzel, İçişleri Bakanı'na “Lice’de yapılan baskında 253 kilo uyuşturucu madde ile yakalanan M.K isimli kişinin istihbarat elemanı olduğu ve korunduğu doğru mudur?” diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Lice ilçesinde 253 kilo esrar ile yakalanan iki kişiden birinin istihbarat elemanı olması nedeniyle yüksek rütbeli askerlerin araya girmesiyle 400 bin TL rüşvet karşılığında serbest bırakıldığı iddiaları üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Diyarbakır’ın Lice ilçesi, Duru Jandarma Karakolu’nun arkasında yer alan bir adrese yapılan baskında, satışa hazır halde 253 kilo esrar ele geçirildiği belirtilen önergede, "Yakalanan iki kişiden birinin istihbarat elemanı olduğu anlaşılınca araya yüksek rütbeli askerlerin girmesiyle serbest bırakılmışlardır. Yüklü miktarda uyuşturucu madde ele geçirilmiş olmasına rağmen M.K. ve M.G.’nin serbest kalmaları için adliyede rüşvet pazarlığı yapıldığı yönünde iddialar da söz konusu olmuştur. Bu iddialara göre, her iki kişi 400 bin TL rüşvet karşılığında serbest bırakılmış, rüşvet pazarlığına ise bir avukat aracılık etmiştir" ifadelerine yer verildi.

‘UYUŞTURUCU AĞI LİCE’YLE SINIRLI DEĞİL’

Önergenin devamında şunlar kaydedildi:

"2019 yılının Eylül ayında iki gizli tanığın, ‘Karakoldaki adli emanet deposundaki uyuşturucu maddelerin çalınıp, aracılar vasıtasıyla satıldığı" yönünde yaptıkları ihbarla birlikte yol kontrolü sırasında Lice İlçe Jandarma Komutanlığında görevli uzman çavuş Ferhat Ö’nün kullandığı araçta 8 kilo 660 gram esrar yakalanmıştı. Pişmanlıktan yararlanan uzman çavuşun beyanları doğrultusunda İlçe Jandarma Komutanı Hakan K. ile uzman çavuşlar Kemal T. Osman T. ve iki mahalle muhtarı gözaltına alınıp, Ferhat Ö. ile birlikte tutuklanmıştı. Uyuşturucu ticareti yapan rütbeli askerler sorgularında, uyuşturucu sevkiyatını askeri araçlarla yapmaları nedeniyle kontrol noktalarında rahatlıkla geçtiklerini belirtmiş, uyuşturucu ağının sadece Lice ile sınırlı olmadığı bilgisini vermişlerdir.4’ü asker 6 kişi, haklarında ‘zimmet’ ve ‘uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama’ suçlarından hazırlanan iddianamenin kabulüyle Diyarbakır 12’nci Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmaya başlanmıştır. Ancak gizli tanıklardan birinin uyuşturucu ticaretinin başındaki ismin İlçe Jandarma Komutanı Hakan K. olduğunu belirtmesine rağmen İlçe Jandarma Komutanı Hakan K. Serbest bırakılmıştır. Uyuşturucu kullanıcıları ile yapılan röportajlarda kullanıcılar güvenlik güçlerinin de uyuşturucu ticaretinde rolü olduğunu, özellikle büyük sevkiyatlarda güvenlik güçlerinin bilgisi olmaksızın yapmanın çok zor olduğunu, bu iş için örgütlenmiş büyük ağların olduğunu belirtmektedirler."

‘YÜKSEK RÜTBELİ ASKERLER TARAFINDAN KORUNUYOR MU?’

Güzel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

"*Lice’de yapılan söz konusu baskında 253 kilo uyuşturucu madde ile yakalanan M.K isimli kişinin istihbarat elemanı olduğu doğru mudur? M.K isimli kişinin istihbarat elemanı olarak kullanıldığı için yüksek rütbeli askerler tarafından korunduğu doğru mudur?

*Yüklü miktarda uyuşturucu madde ele geçirilmiş olmasına rağmen M.K. ve M.G. isimli kişiler neden ve nasıl serbest bırakılmışlardır? İstihbarat elemanı olduğu iddia edilen M.K’nin serbest kalmak için avukat aracılığıyla 400 bin TL rüşvet verdiği doğru mudur? Doğruysa rüşvet alan rütbeli askerler kimlerdir?

*2019 yılının Eylül ayında yapılan ihbarla 8 kilo 660 gram uyuşturucu maddeyle yakalanan uzman çavuşun söz konusu beyanlarına ve gizli tanıklardan birinin uyuşturucu ticaretinin başındaki ismin İlçe Jandarma Komutanı Hakan K. Olduğunu açıkça belirtmesine rağmen İlçe Jandarma Komutanı Hakan K. neden serbest bırakılmıştır?

*Lice’de uyuşturucu ticaretinden yargılanan askerlerin, sevkiyatların askeri araçlarla daha rahat yaptıkları, uyuşturucu ağının sadece Lice’yle sınırlı olmadığı yönündeki beyanları doğrultusunda herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? Lice’de aralarında yüksek rütbeli askerlerin de olduğu söz konusu uyuşturucu ağı araştırılıp çözülmüş müdür?

*Son 5 yılda uyuşturucu ticaretinden gözaltına alınan ve yargılanan güvenlik güçlerinin illere ve yıllara göre sayısı kaçtır?" (MA)

Öne Çıkanlar