Haberin bedeli Eylül ayı raporu: 6 gazeteciye 27 yıl 3 ay hapis

Haberin bedeli Eylül ayı raporu: 6 gazeteciye 27 yıl 3 ay hapis
Gazeteciler Cemiyeti’nin Haberin Bedeli Eylül Raporu'na göre, yargılanan gazetecilerden 6’sına toplamda 27 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Gazeteciler Cemiyeti’nin Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi desteğiyle gazeteci Hayri Demir tarafından yürütülen Haberin Bedeli projesinin Eylül ayı raporu açıklandı. Her ay görülen gazeteci davaları ve mesleğini yapan gazetecilerin karşı karşıya kaldığı baskıların yer aldığı rapordaki veriler, gazetecilik mesleğine dönük baskıların her geçen gün arttığını gösteriyor.

Raporda, Eylül ayında mesleğini yaptığı için yargılanan gazetecilerin 9 ayrı kentte 32 ayrı davada 49 gazetecinin yargılandığı aktarıldı. Yargılamaların en fazla görüldüğü kentlerin başında 14 ayrı duruşma ile İstanbul gelirken, Diyarbakır 6 duruşmayla ikinci sırada yer aldı.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre; raporda, Eylül ayında görülen duruşmalarda, gazetecilerin 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 266 yıl 4 ay 15 günden 649 yıl 4 ay 15 güne kadar hapis ve 80 bin TL tazminat talebiyle yargılandıkları kaydedildi. Proje kapsamında kayıt altına alınan davalardan 3’ü karara bağlanırken, 29 duruşma ileri tarihlere ertelendi. Bu davalarda yargılanan gazetecilerden 6’sına toplamda 27 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Yargılanan 5 gazeteci hakkında ise beraat kararı verildi.

4 YENİ DAVA, 6 SORUŞTURMA

Gazeteciler hakkında yeni açılan dava ve soruşturmalara da yer verilen rapora göre, Eylül ayında 4 gazeteci hakkında yeni dava açıldı. 6 gazeteci hakkında da yeni soruşturmalar açılarak, gazeteciler ifadeye çağrıldı. 3 ayrı gazete hakkında da yayınlanan haberler gerekçe gösterilerek 100’er bin TL’lik tazminat davası açıldı.

4 GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI

Çeşitli soruşturmalar gerekçe gösterilerek 4 gazeteci gözaltına alındı. Gazeteciler ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Bir gazeteci ise hakkında verilen hapis cezasının kesinleşmesi üzerine cezanın infazı için cezaevine girdi. Tutuklu bulunan iki gazeteci de tahliye edildi.

Raporda ayrıca haber takibi sırasında gazetecilerin çeşitli saldırı ve baskılarla da karşı karşıya kaldığı aktarıldı. Bir aylık sürede en az 8 gazetecinin tehdit, saldırı ve engelleme ile karşı karşıya kaldığı aktarıldı.

Öne Çıkanlar