Habib Eksik: 2020 yılı nüfus artış hızındaki anormal düşüşünün nedenleri araştırılsın

Habib Eksik: 2020 yılı nüfus artış hızındaki anormal düşüşünün nedenleri araştırılsın
HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, 1927'den bu yana yapılan nüfus sayımları arasında 2020 yılında en düşük nüfus artışının yaşanmasının nedenlerinin araştırılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili ve Sağlık, Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Dr. Habip Eksik, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine yansıyan nüfus artış hızına dikkat çekerek, TBMM’de araştırılması için bir teklif verdi. Nüfus artış hızının 2020 yılında 459 bin 365’e kadar gerilediğini belirten Eksik, "Kamuoyunda oluşan nüfus artış hızında yarı yarıya yaşanan düşüşün sebebinin, gizlenen Covid-19 ölümlerinden kaynaklandığını düşündürmektedir" dedi.

‘1927 YILINDAN BERİ EN DÜŞÜK ARTIŞ HIZI 2020'DE’

2013 ve 2019 yılları arasında nüfus artış hızının normal bir seyirde ilerlediğini ifade eden HDP’li Eksik, "Düzenli nüfus sayımının yapıldığı 1927 yılından beri en düşük artış hızı 2020'de gerçekleşmiş, 2019 yılında 1 milyon 151 bin 115 olan artış miktarı 2020 yılında 459 bin 365’e gerilemiştir. Yıllık nüfus artış hızının 2019’da binde 13.9 2020’de binde 5.5 olarak tespit edilmiştir. Açıklanan verilerde nüfusun en yoğun olduğu İstanbul’un nüfusu, bir önceki yıla göre 56 bin 815 kişi azalmıştır. Özellikle 2020 yılında yani pandemi döneminde nüfus artış hızının düşmesi bazı meslek örgütlerinin ve belediyelerin pandemi kaynaklı ölümlerin büyük bir kısmının gizlendiği beyanlarının basına yansımasından kaynaklı 2020 yılının nüfus artış hızının mercek altına alınması ve araştırılması gerekliliğini ortaya koymaktadır" ifadelerini kullandı.

Salgının başlamasıyla birlikte salgın yönetiminin katılımcı ve veri paylaşımından imtina edilerek yürütüldüğünü kaydeden Eksik, "Sağlık Bakanlığı ısrarla olguların ve ölümlerin çeşitli değişkenlere göre dağılımını açıklamaktan kaçınmış, Coronavirus kaynaklı ölümleri ‘doğal ölüm’ olarak kayıtlara aldığı görülmüştür" dedi.

‘MECLİS ARAŞTIRMASI AÇILMASI ELZEMDİR’

"Sosyal izolasyon önlemleri nedeniyle iş kazası, trafik kazası, asayiş, cinayet vakaları nedeniyle ölümlerin azaldığı da göz önüne alındığında  toplam ölüm sayılarındaki bu ciddi artışın nedenleri açıklanamamıştır" diyen Eksik, "Kamuoyunda oluşan nüfus artış hızında yarı yarıya yaşanan düşüşün sebebinin, gizlenen "Covid-19" ölümlerinden kaynaklandığını düşündürmektedir. Bilgi edinme hakkı doğrultusunda doğru, gerçek, şeffaf verilerin tespiti ve varsa bu konuda eksikliklerin belirlenmesi, eksikliklere sebep olan kişi ve kurumların ortaya çıkarılması ve Türkiye’nin geleceği açısından daha doğru bir planlama yapılabilmesi, gerekli önlemlerin alınabilmesi, kamuoyunun aydınlatılması için nüfus artış hızındaki düşüşün nedenlerinin araştırılması amacıyla Meclis araştırması açılması elzemdir" ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar