Habur Sınır Kapısı açıldı

Habur Sınır Kapısı açıldı
Habur Sınır Kapısı’nda şoförlerin geçişine izin verildi. Geçiş için şoförlerden 25 dolar Coronavirus test parası istenirken, Iraklı şoförler yol kapatarak uygulamaya karşı çıktı.

 

Şırnak'ın Silopi ilçesinden Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırlarına açılan Habur Sınır Kapısı yolcu ve turistler için 1 Mart tarihiden itibaren Coronavirus gerekçesiyle kapatıldı. Mevcut uygulama ile birlikte Türkiye’deki şoförler Habur Sınır Kapısı ile Zaxo arasındaki köprüde araçlarını bırakarak sınırın diğer tarafından gelen şoförlere teslim ediyor ve geçişlerine izin verilmiyordu. Mevcut uygulama kapsamında yetkililerin aldığı kararla artık şoförler Habur Sınır Kapısı’na geçmeye başladı.

4 SAAT TEST SONUÇLARI BEKLENİYOR

Çarşamba günü akşam saat 20.00’den itibaren izin verilen geçiş ile birlikte şu ana kadar 200’e yakın şoförün karşı tarafa geçtiği öğrenildi. Mevcut uygulamanın hayata geçmesi ile birlikte ticari kimlikleri olanlardan 50, TIR şoförlerinden 25 dolar Corona test ücreti alınmaya başlandığı öğrenildi. Zaxo’daki gümrükte kurulan sağlık kulübü test alanlarında giden şoförler ve ticari kimlikli yurttaşlara Coronavirus testi yapıldığı öğrenildi. Mevcut testlerin sonuçlarının 4 saat içerisinde çıktığı öğrenilirken, testi pozitif çıkan şoförlerin olması durumunda Türkiye tarafından ambulansların gelerek şoförleri alacağı öğrenildi.

IRAKLI ŞOFÖRLER YOLU KAPADI

Uygulamanın hayata geçmesi ile birlikte Zaxo’da çok sayıda şoför yol kapatma eylemi yaparak uygulamanın kaldırılmasını, Corona sürecinde başlatılan uygulamanın devam etmesini istediği öğrenildi. Mevcut uygulama ile birlikte Türkiye tarafından bırakılan araçları götüren Iraklı şoförlerin yükleri Zaxo’ya götürmesi durumunda 100 dolar, diğer kentlere götürmesi durumunda ise 200 dolar ücret aldığı biliniyor. (MA)

Öne Çıkanlar