HAK-İŞ Genel Başkanı: Asgari ücretteki artış önemli

HAK-İŞ Genel Başkanı: Asgari ücretteki artış önemli
Gelire göre vergi alınmasını ve enflasyon ve refah payının ardından iyileştirme yapılması gerektiğini söyleyen HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan: Asgari ücretteki artış önemli ama yeterli değil.

ARTI GERÇEK- HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan 2021 yılı için net 2.825,90 TL olarak belirlenen asgari ücretteki artışın önemli ancak yeterli olmadığını söyledi. Arslan,  "Gelir dağılımındaki adaletsizliği gidermek için kullanılması gereken temel bir sosyal politika aracı olan asgari ücretteki artış, önemli olmakla birlikte pandemi nedeniyle yaşadığımız olağanüstü koşullar dikkate alındığında beklentileri karşılamamıştır" dedi.  

‘İNSANLIK ONURUYLA BAĞDAŞACAK BİR ÜCRET OLMASI EN BÜYÜK BEKLENTİMİZDİ’

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan yaptığı yazılı değerlendirmede, "2021 yılı için net 2.825,90 TL olarak belirlenen asgari ücretteki artış, enflasyonun üzerine denk gelen, önemli ancak yeterli bir artış değildir. 
Asgari ücret, yaşam standardının ve gelir dağılımının önemli bir unsurudur. Asgari ücret, ücretlerin minimum düzeyini belirleme aracıdır. Ancak ülkemizde uygulanan asgari ücret maalesef bir standart oluşturmaktan uzak bulunmaktadır. Hükümetimizin çalışma hayatına yönelik aldığı bütün önlem ve tedbirlere rağmen, pandemi koşulları nedeniyle bazı sektörlerde çalışanların mağdur olduğu, iş ve gelir kaybı yaşadığı kritik bir süreç yaşandığı bilinmektedir. Açlık ve yoksulluk araştırmalarında ortaya çıkan rakamlar dikkate alındığında yapılan artışın asgari ücretli bir ailenin yaşam şartlarının ne kadar zor olduğunu ortaya koymaktadır. Asgari ücret belirlenirken bu mağduriyetleri giderecek, çalışan ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak bir ücret olması en büyük beklentimizdi.

GELİRE GÖRE VERGİ

Arslan çalışanların yüzde 45’ini ilgilendiren asgari ücret görüşmelerine dair ‘Türkiye’nin en büyük Toplu İş Sözleşmesi (TİS)’ olarak gördüklerini kaydederek, işçi konfederasyonlarının ortak tutumunu önemsediklerini söyledi.

Refah payı ve enflasyon oranında zam yapılması gerektiğini belirten Arslan, gelire göre vergi alınması gerektiğini savunarak, "Asgari ücretin üzerindeki vergi yükünün kaldırılmasını, ücretlerin asgari ücrete tekabül eden kısmının vergiden muaf olmasını talep etmekteyiz.

Açıklanan rakam, konfederasyonlar tarafından geçen yıl başlatılan ve bu yıl devam ettirilen sürecin toplumun refahını sağlamak ve çalışanların gelir düzeyini artırmak için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. İşçilerin beklentilerinin tam olarak karşılandığı bir asgari ücret hayırlı olacaktır" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar