Hak-İş: Üyelerimizin kanun zoruyla başka sendikalara üye yapılması kabul edilemez

Hak-İş: Üyelerimizin kanun zoruyla başka sendikalara üye yapılması kabul edilemez
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Aslan, kadroya geçirilen taşeron işçilerin kanun düzenlemesi nedeniyle başka sendikalara üye olmak zorunda kalacağını söyledi.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, '1 milyon taşeron işçiye müjde' olarak duyurulan, özellikle belediyede çalışan taşeron işçileri ilgilendiren düzenlemeye ilişkin konuştu.

6356 sayılı Kanun'un geçici 7. maddesine yapılan eklemeyle kadrolaşmaya gölge düşürüldüğünü belirten Aslan, kamu kurumlarında yardımcı işlerde çalışan işçilerin fiilen çalıştıkları ve halen örgütlenmiş oldukları iş kollarında örgütlenmelerinin sürekli hale getirilmesini istedi.

KHK ile kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli işçi kadrosuna atanan çalışanların sorunlarına ilişkin basın toplantısında konuşan Hak-İş Genel Başkanı, 2017 yılındaki düzenlemeyle 1 milyona yakın taşeron işçinin kadroya geçtiğini belirtip ve bunu bir reform olarak değerlendirdi. 696 sayılı KHK'ye eklenen geçici maddeyle 2014 yılında taşeronda örgütlenen sendikaların taşeron şirketlerle yaptığı sözleşmeye rağmen daha sonra getirilen düzenlemeyle bu yolun kapatıldığını belirten Arslan, "Üyelerimizin kanun zoruyla başka sendikalara üye yapılması kabul edilemez" dedi.

Arslan,"Bu durumun hesaplanamayan ve gelecekte Türkiye için ciddi yeni sorunları doğurabileceği endişemizi paylaştık. Sendika üyelerimizin kanun zoruyla başka sendikalara üye olma durumunun kabul edilemez olduğunun altını çizdik. Düzenlemeyle toplu sözleşme özgürlüğünün bazı sendikalarımız için ortadan kaldırıldığının altını çizdik ve konfederasyonumuzun bünyesinde bu düzenlemenin yeniden gözden geçirilerek ortadan kaldırılması için bir komite oluşturduk. Düzenlemeden etkilenen 9 sendikamız ortak bir deklarasyon yayınladı. Bu deklarasyonun bir tanesinin temeli 696 sayılı KHK ile 6356 sayılı kanunun geçici 7. Maddesinin 3. Fıkrasına dayanılarak örgütlü olduğumuz iş kollarının değiştirilmiş olmasına itirazımızdır. Bu konuda sendikalarımızla ortak bir mücadele platformu oluşturduk ve bütün sendikalarımızla birlikte ortak mücadelemiz devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

'KONFEDERASYONLAR ARASINDA HAKSIZ REKABETİ GETİRİR'

Aslan, Geçici 7. Maddenin hayata geçirilmesi halinde yaklaşık 180 bin HAK-İŞ üyesinin kanun zoruyla başka sendikalara üye olmaya mecbur bırakılacağını dile getiren Arslan, "Bu rakam, Konfederasyonumuzun toplam üye sayısının çok ciddi bir kısmına tekabül etmektedir. Düzenleme hayata geçirilirse hem sendikalarımızın arasındaki denge, uyum, dayanışma ortadan kaldırılacak, hem de hak etmedikleri halde başka sendikalara imkan sağlayacaktır. Ayrıca konfederasyonlar arasında da haksız bir rekabeti beraberinde getirecektir" dedi.

Öne Çıkanlar