'Hakan Fidan Suriyeli mevkidaşı ile Bağdat’ta görüşecek'

'Hakan Fidan Suriyeli mevkidaşı ile Bağdat’ta görüşecek'
MİT Başkanı Hakan Fidan’ın Suriyeli mevkidaşı Ali Memlük ile Irak'ın başkenti Bağdat’ta görüşeceği bildirildi.

Iraklı güvenlik unsurlarına yakın kaynaklar, Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan ve Suriye Ulusal Güvenlik Başkanı Ali Memlük arasında Irak’ın başkenti Bağdat’ta tarihî bir görüşme gerçekleştirileceğini iddia etti.

Türkiye gazetesi, yetkili isimlerin iddiaları doğruladığı haberini geçti. Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Bağdat’ta gerçekleşecek görüşme için "yeni bir sürecin başlangıcı olabilir" dedi.

Pekin "Suriye’de iç savaşın çıktığı 2011 yılı ortalarında kopan Türkiye-Suriye ilişkileri nedeniyle her iki tarafında maddi manevi büyük kayıpları oldu. Birkaç yıldır Rusya ve İran gibi aracı ülkeler üzerinden yürütülen sürecinde çok fazla bir anlamı kalmadı. Hakan Fidan ile başlayan süreç kesinlikle diplomasi ve siyaset kanallarını yeniden aktif hale getirecek. Yeni bir dönem başlayacak" dedi. Pekin "Ayrıca bu süreci Suudi Arabistan, BAE ve Mısır ile yürütülen olumlu ilişkiler kapsamında değerlendirmek gerekiyor. Bağdat temasını çok daha güçlü adımlar izleyecek" dedi.

Türkiye ve Suriye istihbarat birimlerinin en yetkili iki ismi en son 2020 yılı ocak ayında Moskova’da bir araya gelmişti.

Öne Çıkanlar