Hakkari Barosu: Failleri kim olursa olsun yargı önüne çıkarılmalıdır

Hakkari Barosu: Failleri kim olursa olsun yargı önüne çıkarılmalıdır
'Yaşam hakkı ihlallerine karşı ülkemizdeki siyasal iktidarın ve yargının bu ve buna benzer olayların bir daha yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınmalıdır.'

ARTI GERÇEK- Hakkari Barosu, Derecik'te 16 yaşındaki Özcan Onay'ın askerlerin açtığı ateş sonucu öldürülmesine ilişkin açıklama yaptığı açıklamada, savcılık değerlendirmesinin kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Hakkari Barosu, ilde giderek artan asker ve polis şiddetine ilişkin açıklama yaptı. Derecik'te askerin açtığı ateş sonucu öldürülen Özcan Onay ve bir polis memurunun iki yurttaşı silahla vurarak yaralamasının hatırladığı açıklamada, "Bu olaylar aydınlatılmalı ve olayın failleri her kim olursa olsun yargı önüne çıkarılmalıdır" denildi. 

    

Onay'ın ölümüne ilişkin yapılan açıklamada, savcılığın yaptığı 'taksirle öldürme suçu' değerlendirmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Hakkari Barosu, ölüm ve yaralama olaylarının takipçisi olacaklarını söyledi.

İŞLEM YAPILANLAR HAKKINDA GÖZALTI VE TUTUKLAMA YAPILMADI

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Hakkari’nin Derecik İlçesine bağlı Anadağ Köyü sınırları içerisindeki 3 0 Kasım tarihinde saat 15.00 sularında meydana gelen olayda 16 yaşındaki Özcan Onay isimli çocuk hayatını kaybetti. Bu vesile ile ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Olayın akabinde savcılık tarafından ‘taksirle öldürme suçu’ nedeniyle 11 jandarma personeli hakkında işlem yapılmış ancak herhangi bir gözaltı veya tutuklama işlemi yapılmamıştır.

2020 yılı içerisinde Hakkâri İl sınır bölgelerinde 2 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve birden fazla yabancı uyruklu şahıs yaralanmış veya hayatını kaybetmiştir. Gündüz vakti ve düzlük bir alanda, uzak mesafeden sivil olduğu anlaşılacak bir çocuğun, asker silahından çıkan kurşun ile öldürülmesi olayında savcılık makamının ‘taksirle adam öldürme suçu’ olarak değerlendirmesini kabul etmek mümkün değildir.

'YAŞAM HAKKI İHLALİNE KARŞI GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALIDIR'

Yine 2 Aralık tarihinde Hakkâri de bir polis memuru, yaşanan olay sonucu, silahıyla iki sivil vatandaşı yaralamıştır. Emniyet mensubu şahsın, yaşanan olaydan dolayı husumet yaşadığı kişiler hakkında suç duyurusunda bulunmak yerine, hiç endişe duymadan beylik silahı ile kişileri yaralaması, yaşanan bu tür olaylara karşı yargı sürecinde uygulanan cezasızlık politikasından kaynaklandığının açık bir göstergesidir. Yaralanan şahısların tedavileri devam etmektedir. İlgili polis memurunun ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılması, işlenen suçun mahiyetinin dikkate alınmadığını üzülerek belirtmek isteriz. Yaşam hakkı ihlallerine karşı ülkemizdeki siyasal iktidarın ve yargının bu ve buna benzer olayların bir daha yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını, aksi takdirde bölgemizde bir korku ikliminin hâkim olacağı hususundaki endişelerimizi artırmaktadır.  

'FAİLİ KİM OLURSA OLSUN YARGI ÖNÜNE ÇIKARILMALIDIR'

2019-2020 yılları arasında Hakkâri ve ilçelerinde meydana gelen onlarca sınır hattı olayları ile ilgili henüz tek bir tutuklu sanığın olmaması, bölgemiz halkı nezdinde yargıya ve yetkililere olan güveni sarsmaktadır. İvedi olarak bu olaylar aydınlatılmalı ve olayın failleri her kim olursa olsun  yargı önüne çıkarılmalıdır. Hakkâri Barosu olarak sırtından vurularak öldürülen 16 yaşındaki Özcan Onay ve yine Hakkâri merkezde polis memuru tarafından vurularak yaralanan şahıslarla ilgili olaylarının takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar