Hakkında yakalama kararı çıkarılan emekli general Çetin Doğan, teslim oldu

Hakkında yakalama kararı çıkarılan emekli general Çetin Doğan, teslim oldu
28 Şubat davasında cezası kesinleşen ve hakkında yakalama kararı çıkartılan Doğan, Bodrum Adliyesi'ne geldi. Emekli generaller Özkasnak ve Türker ise sivil polislerce evlerinden alındı.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 28 Şubat davasında müebbet hapis cezası alan 14 sanık hakkında yakalama kararı vermesi üzerine, sanıklar arasında bulunan dönemin Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan (81), Muğla'nın Bodrum ilçesindeki villasından adliyeye gitti.

TSK'de yıllarca görev yapan Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker hakkındaki karar ve bu karara ilişkin kesinleşme şerhleri, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'na da iletildi. Generallerin rütbelerinin alınarak, TSK ile ilişiklerinin kesilecek.

GÖZALTILAR BAŞLADI

Gazeteci Müyesser Yıldız, 28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan 14 generalin alınmasına başlandığını söyledi. Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Yıldız, "İlk olarak Ankara'da olan Erol Özkasnak ve Yıldırım Türker, sivil polisler tarafından evlerinden alındı." dedi.

'BU KARARDAN UTANACAKSINIZ'

Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, Twitter hesabı üzerinden kararla ilgili açıklamalarda bulundu.

Kararı eleştiren Ersöz, "Ne Balyoz Davası’nda ne de 28 Şubat Davası’nda yaşanan hukuksuzluklara boyun eğdi Çetin Doğan. Sağlık sorunlarına karşın infaza yönelik yakalama kararının gereği için de Bodrum Adliyesi’nde şu an. Birileri gibi kaçmadı, göçmedi! Bu karardan ileride biz değil, sizler utanacaksınız! 81 yaşındaki Çetin Doğan, Bodrum Adliyesi’ndeki işlemlerinin ardından, Muğla Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na teslim edilmek üzere polis nezaretinde yola çıktı. Bodrum Devlet Hastanesi’nda yapılacak doktor kontrolü sonrasında infaz başlamış olacak." ifadelerini kullandı.

'BUNU YAPMAYIN'

Avukat Çiğdem Koç ise karara Twitter hesabından "Emekli generallerin, bu yaşta ve bu durumda hapiste olması çok gereksiz, anlamsız ve de hukuken engellenebilir... Bunu yapmayın, durduk yere kini ve intikam duygusunu körüklemekten başka işe yaramadığını görmüyor musunuz? Ya sabır!" tepkisini gösterdi.

'GERNERALLER 75 ÜSTÜ HAPSEDİLMEME YASASINDAN FAYDALANACAK'

28 Şubat davasıyla ilgili verilen son kararlar üzerine Artı Gerçek olarak görüşüne başvurduğumuz Avukat Efkan Bolaç, sanıkların hapse girme olasılıklarının olmadığını söyledi. Efkan Bolaç açıklamasında "Gözaltına alınan sanıklar öncelikle Adli Tıp’a götürülecekler ve yatmalarının mümkün olup olmadığına onlar karar verecek. 75 yaş üstü tutuklama olmayacağından hiçbirinin tutuklanacağını sanmıyorum. Ancak rütbeleri sökülebilinir ve statüleri er rütbesine indirilir. Rütbelerin sökülmesi maaşlarını etkilemez, çünkü maaşlar kazanılmış haktır ve hiçbir yasa dokunamaz." dedi.

Orgeneral Çevik Bir’in sön dönemde iktidarın yanında yer aldığını söyleyen Bolaç "Son dönemde iktidara yakın duran Çevik Bir neden bu davaya etkendi, bunu anlamak zor. Bunun dışında bir de 27 Nisan muhtırası vardı ama o dönemin genelkurmay başkanı Yaşar Büyükanıt yaşamını yitirdiğinden o dava da kapanmış oldu. Zaten o girişimde darbe sayılmadı, e-muhtıra filan diye geçiştirilmişti." dedi.

NE OLMUŞTU?

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 28 Şubat davasında, aralarında eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, eski Jandarma Genel Komutanı Fevzi Türkeri, eski Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Erol Özkasnak ve eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ın da olduğu 14 sanığa verilen müebbet hapis cezasını onamıştı. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat davasında müebbet hapis cezası alan aralarında Çevik Bir ile Çetin Doğan'ın da bulunduğu 14 sanık hakkında tutuklama kararı vermişti. Eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu sanıkların yakalanma kararı infaz için savcılığa gönderilmişti.

ÇETİN DOĞAN KİMDİR?

 Işıklar Askeri Lisesi'nden mezuniyetini müteakip, 1960 yılında Kara Harp Okulu'nu tamamladı. 1961 yılında Topçu Okulu'nu bitirdi. 1987 yılında Tuğgeneral rütbesine terfi etti. Ardından; Genelkurmay Komuta Kontrol Daire Başkanlığı, 1. Zırhlı Tugay Komutanlığı, Genelkurmay Plan Harekât Daire Başkanlığı, 4. Kolordu Komutan Yardımcılığı, 1. Mekanize Tümen Komutanlığı, Genelkurmay Harekât Başkanlığı ve Jandarma Asayiş Komutanlığı görevlerini icra etti.

1999 yılında Orgeneral rütbesine terfi etti ve Ege Ordusu Komutanlığı'na atandı. 2003 yılında 1. Ordu Komutanı iken emekli oldu.

ASKERLİK SONRASI DÖNEM

TSK'dan emekli olduktan sonra dönemin cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevelli heyeti başkanlığına atandı. 11. cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından görevden alındı.

BALYOZ DAVASI

Taraf gazetesi tarafından 2003 yılında 1. Ordu Komutanı iken Balyoz Darbe planlarını hazırladığı iddia edildi. emekli Orgeneral Çetin Doğan bu haberler üzerine t24.com.tr internet sitesine yaptığı açıklamada: "Cumhuriyet’i koruma ve kollama görevinin gereği olarak (...) EMASYA (Emniyet ve Asayiş) planları seminerlerde elbette ele alınmıştır. " dedi [9]. Ancak darbe suçlamalarını reddetti. Söz konusu darbe senaryolarının seminerde görüşülmediğini belirterek: "Yok böyle bir şey. Bu uydurma bir senaryoyla monte ediyorlar. Meşhur bir tabirle, kopyala ve yapıştır usulüyle." dedi.

Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet savcıları yaklaşık bir aylık incelemeden sonra 22 Şubat 2010 günü aralarında Çetin Doğan'ın da bulunduğu 49 askeri gözaltına aldı.[13] 26 Şubat 2010'da mahkeme kararıyla tutuklandı ve ertesi gün Silivri Cezaevi'ne konuldu.[14] Yargılanması tutuklu olarak devam etmiştir. 19 Haziran 2014'te AYM'nin ilgili kararı doğrultusuna tahliye edilmiştir.

21 Eylül 2012 tarihinde Balyoz davası karara bağlandı. 1 numaralı sanık olarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Darbeye eksik teşebbüs sebebiyle verilen ceza ağırlaştırılmış müebbetten 20 yıla düşürüldü. Ancak kararın bozulması üzerine yeniden yapılan yargılama sonucunda tüm suçlamalardan beraat etti.

MİLLETVEKİLLİĞİ ADAYLIĞI

Çetin Doğan 2011 Türkiye genel seçimlerinde, ağırlığını İşçi Partisi'nin oluşturduğu Cumhuriyet Güçbirliği bağımsız adaylar bloğu çerçevesinde İstanbul 2. Bölge'den bağımsız milletvekili adayı oldu. Seçim sonuçlarına göre 9 bin 378 geçerli oy aldı ancak İstanbul 2. Bölge'den milletvekili seçilebilmek için gerekli olan 110,000 oyun altında kalarak milletvekili seçilemedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar