Halepçe katliamı unutulmadı: Kürtleri yok etmek istediler

Halepçe katliamı unutulmadı: Kürtleri yok etmek istediler
Irak Federal Kürdistan kenti olan Halepçe'de 33 yıl önce kimyasal silahla katledilenler birçok kentte anıldı.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Saddam rejimi 16 Mart 1988 tarihinde Irak Federe Kürdistan Bölgesi'nin Halepçe kentine yönelik hardal gazı ve ölümcül sinir gazı sarin ile kimyasal saldırı gerçekleştirdi. 33 yıl önce gerçekleştiren bu katliamda 6 bine yakın kişi hayatını kaybetti, 10 binden fazla insan sakat kaldı. Katliamda yaşamını yitirenler,  katliamın yıl dönümünde yapılan basın açıklaması ile anıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır il Örgütü, Yenişehir ilçesi Ofis semtinde bulunan Hazal Park’ında  Halepçe Katliamı’nın yıl dönümüne ilişkin basın açıklaması yaptı.  Hazal parkında bir araya gelen HDP’liler, "Me Helepçe ji bir nekir, em ê nedin ji birkirin/ Halepçe’yi unutmadık, unutturmayacağız" pankartı açtı.

SONER: KATLİAMCI ZİHNİYET SON BULMALI

HDP Diyarbakır milletvekilleri Semra Güzel, Dersim Dağ ve HDP yöneticilerinin katıldığı açıklama Kürtçe yapıldı. Konuşmasına katliamda hayatını kaybedenleri anarak başlayan HDP İl Eş Başkanı İrfan Soner, dünyanın katliama karşı sessiz kaldığını söyledi.  Katledilenlerin Kürt olduğu için uluslararası toplumun sessiz kaldığını ifade eden Soner, "Kürt halkına yönelik bu katliamları kınıyoruz. Saddam hak ettiği yeri buldu. Tekrardan katliam planları yapanlara sesleniyoruz, Kürtler üzerinde uyguladığınız katliamlara son verin. Barış, demokrasi ve hukuk yoluyla çözüm için bir araya gelin" dedi. Kürtlere yönelik katliam yapanların sonunun Saddam gibi olacağını ifade eden Soner,  katliamcı zihniyetin son bulması gerektiğini söyledi.  

GÜZEL: KÜRTLERİ YOK ETMEK İSTEDİLER

Soner’den sonra bir konuşma yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, 33 yıl önce gerçekleşen saldırıda binlerce kişinin katledildiğini hatırlattı. Kimyasal silahla gerçekleştirilen saldırıda insanların elma kokusu ile hayatını kaybettiğini ifade eden Güzel, Halepçe’de yaşanan katliamın ilk olmadığı gibi sonda olmadığını söyledi.  Halepçe Katliamını gerçekleştiren Saddam’ın (Saddam Hüseyin) cesaretini uluslararası güçlerden aldığını hatırlatan Güzel, "Bu katliamlarla Kürtleri yok etmek istediler. Fakat bizi yok edemezsiniz. Kürt halkı vardı, var olacak" diye konuştu.

TİRYAKİ: BU KATLİAMI UNUTULURSA BAŞKA KATLİAMLAR GELİR

Batman’da HDP tarafından Merkez İlçe Örgütü’nde anma  programı düzenlendi.  Etkinliğe HDP Batman Milletvekilli Mehmet Rüştü Tiryaki, yerine kayyum atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, Barış Anneleri Meclisi, TJA,  HDP Gençlik Meclisi üyeleri katıldı.  Saygı duruşu ve Halepçe katliamını konu alan sinevizyon gösteriminin ardından konuşan HDP Milletvekili Rüştü Tiryaki, üzerinden bin yıl geçse de Kürtlerin Halepçe’de yapılan katliamı unutmayacağını söyledi. "Kürtler biliyor ki bu katliamı unutulursa başka katliamlar gelir" diyen Tiryaki, "Kürtler sürekli bir katliam ile karşı karşıya. Halepçe Kürtler için birlik olmanın gerekçesidir" ifadelerini kullanarak "Bu katliamlara vereceğimiz cevap direniş olmalı" dedi.

İMİR: HALEPÇE KATLİAMINI UNUTMADIK VE UNUTMAYACAĞIZ

Şırnak’ın Cizre ilçesinde de Halepçe Katliamı ile ilgili anma etkinliği düzenlendi. Anma etkinliğine katılan HDP Milletvekili Nuran İmir, konuşmasına katliamda yaşamını yitirenleri anarak başladı. Halepçe’de yapılan katliamın son olmadığını ifade eden İmir, Roboski, Şengal ve Zilan'nın 33 yıl önce yaşanan Halepçe'nin devamı olduğunu söyledi. Halepçe’de Kürtlerin hedef alındığını ifade eden İmir, "Kürtlerin kimlik, irade ve varlıklarına yönelik saldırılar sürüyor. Bizler Halepçe katliamını unutmadık ve unutmayacağız. Halepçe Katliamının yaraları hala açık. Adalet arayışımız devam edecek" diye konuştu.

HDP Adana, Hatay, Antalya ve Mersin ile örgütleri de Halepçe katliamı ile ilgili basın açıklamaları yaparken, HDP Genel Merkezi de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Halepçe unutulmaz, unutulmayacak Başka Halepçeler Yaşanmasın" ifadelerini kullanarak Kürtler arası birlik çağrısı yaptı.

TANRIKULU: KATLİAMDA 200 BİN KÜRT YAŞAMINI YİTİRDİ

Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi'ne bağlı 11 milletvekilinden oluşan Ekonomi Masası, Hakkâri’deydi. Heyette bulunan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Halepçe katliamı ile ilgili CHP Hakkâri İl Binasında basın açıklaması yaptı.  Katliamın kimyasal silahla gerçekleştirildiğini ifade eden Tanrıkulu, bir çocuğun annesine "Anne elma kokusu geliyor" dediğini hatırlatarak şunları söyledi: "Bir küçük kızımız Kürtçe atılan gazla ilgili olarak bunları söylemişti annesine ve çok kısa bir süre sonra da gözlerini yummuştu. Binlerce Kürt Halepçe'de zalim Saddam’ın zulmüne tabi kılınmıştı. Enfal katliamında yaklaşık 200 bin Kürt yaşamını yitirdi. Halepçe'de binlerce Kürt yaşamını yitirdi. Onların anısı önünde bugün saygıyla eğiliyorum" dedi.

HALEPÇE KATLAİMI

16 Mart 1988 tarihinde Federal Kürdistan bölgesi, İran sınırına yakın Kürt kasabası olan Halepçe'ye hardal gazı ve ölümcül sinir gazı sarin ile yapılan kimyasal saldırıda 6 bine yakın Kürt hayatını kaybetti. Olay yerine ilk varan Belçikalı ve Hollandalı doktorlardan oluşan Sınır Tanımayan Doktorlar ekibi saldırıda hardal gazı kullanıldığını teyit etti. Kullanılan zehirler arasında muhtemelen siyanüründe olduğunu bildirdi.

SADDAM 2006’DA İDAM EDİLDİ

ABD’nin müdahalesi ile 2003 yılında devrilen Saddam Hüseyin, Kürtlere karşı yürüttüğü ‘Enfal’ yani ‘Ganimet’  Hareketi kapsamında 180 bin kişinin ölümünden sorumlu tutularak yargılandı. Ancak yargılamalara rağmen Saddam’a başka bir suçtan ceza verilerek  2006 yılında idam edildi. Ölümünün ardından Kürtlere karşı "soykırım" uygulamaktan yargılandığı davada da suçlu bulundu. Saddam’ın  "Kimyasal Ali" lakaplı kuzeni olan Ali Hasan el Mecid ise aralarında Halepçe katliamının da bulunduğu zehirli gaz saldırılarının emrini vermek suçundan 2010 yılında idam edildi.

Öne Çıkanlar