Halfeti’deki işkence için Meclis İnsan Hakları Komisyonu’na başvuru

Halfeti’deki işkence için Meclis İnsan Hakları Komisyonu’na başvuru
Urfa’nın Halfeti ilçesinde gözaltına alınan yurttaşların yönelik işkenceye ilişkin TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na başvuru yapıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Katip üyesi Meral Danış Beştaş, Urfa’nın Halfeti ilçesinde gözaltına alınan 51 kişiye yapılan işkence, kötü muamele, taciz ve toplu tecavüz tehditlerine ilişkin Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı’na başvurdu.

25 sayfalık dilekçeden oluşan başvuruda; gözaltı sonrasında kamuoyuna yansıyan işkence ve Urfa Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılan açıklamaya yer verildi. Savcılık tarafından yapılan açıklamanın ardından 24 saat avukat kısıtlılık kararının kaldırıldığına dikkat çekilen başvuruda Urfa Barosu İnsan Hakları Komisyonu’nun yaptığı açıklamaya da verilerek, İHD ve Urfa Barosu İnsan Hakları Komisyonunun suç duyurusunda bulunduğu hatırlatıldı.

‘MECLİS İNSAN HAKLARI KOMİSYONU MAĞDURLARLA GÖRÜŞMELİ’

Başvuru dilekçesinin büyük kısmında Dergili Köyü’nde gözaltına alınan yurttaşların ifadeleri ve Urfa Barosu’nun hazırladığı, daha önce de basına yansıyan işkenceye dair tespitler aktarıldı.

Dilekçenin sonuç bölümünde, "Şanlıurfa ilinde yaşananlar doğrudan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun görev alanına girmektedir. Açıklamış olduğum hususlar ve ekte sunmuş olduğum Şanlıurfa Barosu tarafından hazırlanan raporlar doğrultusunda Komisyon’un acilen toplanması ve işkence iddialarını yerinde incelemek üzere bir çalışma başlatması elzemdir" denilerek şu talepte bulunuldu:

"Komisyon olarak olayın geçtiği mahalde ve birebir mağdurlarla görüşülerek yaşanan hak ihlallerinin kaydedilmesi için Komisyon’a başvuru yapmak gereği hâsıl olmuştur. Gereğinin yapılmasını saygıyla dilerim."


İlgili Haberler
Öne Çıkanlar