Halk, HDP'nin kapatılması talebiyle hazırlanan iddianameye karşı birçok ilde alandaydı

Halk, HDP'nin kapatılması talebiyle hazırlanan iddianameye karşı birçok ilde alandaydı
Diyarbakır, Urfa, Van, Mardin, Şırnak, Dersim, Adana, Mersin ve Hatay'da bir araya gelen yurttaşlar, HDP'ye yönelik baskıları protesto etti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP'nin kapatılması istemiyle hazırladığı iddianame ve Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesi Türkiye'nin birçok noktasında protesto edildi.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun hakkındaki kesinleşen yargı kararı dün Meclis Genel Kurulu'nda okundu ve Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürüldü. Hemen ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da HDP'nin kapatılması istemiyle hazırladığı iddianameyi Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi.   

Türkiye'nin birçok noktasında HDP'nin kapatılması istemiyle hazırlanan iddianame ve Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesini protesto edildi. Mardin'deki basın açıklamasına katılan HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, "AKP, kongresini yapacak olan küçük ortağı MHP’ye hediye vermek istedi. Ama bu müjde onların boğazında kalacak. Ne yaparsanız yapın. Sizin önünüzde diz çökecek kimse yok burada" dedi.      

DİYARBAKIR

HDP Diyarbakır İl Örgütü, Koşuyolu Parkı’nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde konuya ilişkin basın açıklaması düzenledi. HDP milletvekilleri Dersim Dağ ve Semra Güzel ile birçok il ve ilçe yöneticilerinin katıldığı açıklama öncesi parkın tüm giriş ve çıkışları polis tarafından kapatıldı.

Açıklamada konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkan vekili İrfan Söner, AKP ve MHP’nin yaşadığı siyasi çöküşten kaynaklı HDP’yi kapatmak istediğini vurguladı. HDP’nin tüm baskılara karşı direneceğini dile getiren Söner, AKP ve MHP’nin HDP’yi kapatarak iktidarda kalamayacağını belirtti.

'KANUNLARA GÖRE HAREKET EDİN'
 
HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ ise Türkiye’de adaletin AKP’nin oyuncağı haline geldiğini ifade ederek, parti kapatma gibi girişimlerin AKP’nin başına bela olacağını kaydetti. Dağ, şöyle konuştu:

"Biz şimdiden adalete çağrıda bulunuyoruz. Kanunlarınıza göre hareket edin. Partimizin kapatılması için soruşturma başlatıldı ama unuttukları bir şey var gücümüzü halktan alıyoruz. Diz çöktüremeyeceksiniz. Bu halka boyun eğdiremeyeceksiniz. HDP, halk isterse kendini fes eder. Antidemokratik politikalarla halk asla geri adım atmayacak. Halka karşı bunu yapanlar 21 Mart’ta cevabını alacaklar.

URFA

HDP Urfa İl Örgütü de il binasında düzenlenen basın toplantısına HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü,  Türkiye İşçi Partisi (TİP) Urfa il örgütü ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) temsilcileri katıldı.

HDP Urfa İl Eşbaşkanı Çiğdem Karakeçili, Gergerlioğlu hakkında verilen kararın, "Ülkenin demokrasi tarihine yeni bir kara leke" olarak geçtiğini söyledi. Gergerlioğlu’nun vekilliğinin Meclis kurallarının hiçe sayılarak düşürüldüğünü ifade eden Karakeçili, "19 yıl önce demokrasi havarisi olarak iktidara gelenler, bugün ülke tarihine yasadışı kararlara, anti-demokratik uygulamalara imza atan ve  pervasızca uygulayan bir iktidar haline gelmiştir. Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesini asla  kabul etmiyoruz" diye konuştu.

Ardından söz alan HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Leyla Güven ve Musa Musa Farisoğulları kararlarını hatırlatarak, "Gergerlioğlu hakkında verilen kararı da tanımayacağız. Küçük ortaklarını mutlu etmek için kapatma davası da açtılar ama tarihe baksınlar. Kürt siyasi hareketi her kapatılan parti sonrası daha güçlendi. Baş eğmeyeceğiz" dedi

VAN

HDP Van İl Örgütü il binası bahçesinde düzenlenen basın açıklamasına; DBP, MEBYA-DER, TUHAY-DER, TJA üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

HDP İpekyolu İlçe Eşbaşkanı Dilgeş Aslan, Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi ile kapatma başvurusunun aynı saatlere denk gelmesinin "manidar" olduğunu söyledi. Aslan, "Bizleri bu yollarla teslim alabileceklerini düşünenler 30 yıldır nasıl yanıldıysa, bugün de yarın da yanılacaktır" dedi. 

MARDİN

HDP Mardin İl Örgütü’nün parti binası önünde yaptığı açıklamaya, çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamada konuşan İl Eşbaşkanı Salih Kuday, Gergerlioğlu’nun halkın iradesi olduğunu belirterek, iktidarın varlığını HDP’nin yok edilmesinde gördüğünü bu nedenle saldırıları arttırdığını söyledi.

HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar ise, bugüne kadar tek bir Kürt ve tek bir HDP’linin iktidarın saldırıları karşısında diz çökmediğini, bundan sonra da diz çökmeyeceğini dile getirdi. Dündar, "HDP halkların adıdır, halkların adı da HDP’dir" dedi.

'AKP, KÜÇÜK ORTAĞINA HEDİYE VERMEK İSTEDİ AMA BOĞAZLARINDA KALACAK'

"HDP kapatılsa bile Kürdistan kapılarını AKP-MHP’ye açmayacaktır" diyen Dündar, "AKP, kongresini yapacak olan küçük ortağı MHP’ye hediye vermek istedi. Ama bu müjde onların boğazında kalacak. Ne yaparsanız yapın. Sizin önünüzde diz çökecek kimse yok burada. HDP’nin vekilleri Kürt ve Türk halkının vekilleridir. HDP halkların şemsiyesidir. Muhalefetin şemsiyesidir. AKP-MHP faşizminin çöküşüdür" ifadelerini kullandı.

Dündar, "Uyarıyoruz; eğer Kürtler kahvaltı olursa diğer halklar da, partiler de sivil toplum örgütleri de öğle yemeği olur. AKP-MHP de akşam yemeği olacak. Herkes sesini çıkarmak zorunda. Hukuk yok. Yargı yok. Çünkü özgür ve bağımsız bir yargı yok. Erdoğan’ın yargısı var. Bahçeli’nin yargısı var" dedi. Dündar, herkesi 21 Mart’ta Newroz alanlarına çağırdı.

ŞIRNAK

HDP Şırnak Milletvekilleri Hasan Özgüneş, Nuran İmir ve HDP il, ilçe örgütlerinin katılımıyla il binası önünde yapılan açıklamada HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Sabahattin Deniz konuştu.

"Gergerlioğlu'nun Meclis'ten ihracı ve tutuklanmasının istenmesi kararının İnsan Hakları Eylem Planı’nın açıklanmasından yalnızca iki hafta sonra gelmiş olması, acı bir doğruluk kontrolü olmuştur" diyen Deniz, şunları söyledi:

"Kocaeli Milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun, iktidarın siyasi hesapları ve hukukun çiğnenmesiyle vekilliğinin düşürüldüğü gün, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, partimiz hakkında kapatma davası da açmıştır. Partimize yönelik kapatma davası, ülke demokrasisine ve hukukuna ağır bir darbedir. Bu iktidar, darbeci bir yönetim olarak tarihe adını yazdırmıştır. AKP, kapatma davası ile yargı üzerinden ortağı MHP’ye bir kongre hediyesi vermiştir. Yaşananlar, AKP-MHP iktidar blokunun içine düştüğü derin acizliği de göstermektedir. Fikren ve sandıkta üstünlük sağlayamadıkları HDP’yi, şimdi yargı eliyle demokratik siyasetten tasfiye etmeyi hedeflemektedirler. Bu saldırganlıkları yaşadıkları derin korkudan kaynaklanmaktadır. HDP, sadece bir parti değil aynı zamanda bir fikirdir. Bu fikir etrafında milyonlarca insan kenetlenmiş durumdadır. Milyonlarca insan siyasi iradesine ve geleceğine sahip çıkacaktır."

Daha sonra söz alan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ise "Kürt halkı bölücü değildir. Kürt halkı birleştiricidir. Biz buradan sesleniyoruz; milletvekilliğini düşürerek, HDP'yi kapatarak bu işin içinden çıkamazsınız. Bu 6'ıncı parti kapatma olur, biz yedincisini de açacak güçteyiz. Siz 10 milyon Kürde ne yapabilirsiniz? Bu halkın iradesini hiç bir güç kıramaz. Bunu Çiller çok söyledi, başkaları çok söyledi ama gittiler ancak biz hala buradayız. Biz milyonlarız. Bitirmeye gücünüz yetmez" diye konuştu.

DERSİM

HDP Dersim İl Örgütü'nün Sanat Sokağı’nda yaptığı basın açıklamasında HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Sultan Özcan, Gergerlioğlu’nun hak ve adalet mücadelecisi neferi olduğunu belirtti.

Gergerlioğlu’nun meclisi terk etmeyip direnişte olduğunu dile getiren Özcan, hemen arkasından HDP’ye adaletsiz, hukuksuz bir şekilde AYM’ye kapatılması için başvuruda bulunulduğunu söyledi. HDP üzerinden Türkiye halklarının demokratik hakları da ellerinden almaya çalışıldığını vurgulayan Özcan, "Kapatılmak istenen demokrasi, parlamenter rejim, kadın hareketi, aşı, işi, geleceği için mücadele eden gençlik hareketidir. HDP bir dünya görüşü, milyonları bir araya getiren bir fikirdir. HDP’yi kapatırsanız aslında Türkiye’yi kapatmış olursunuz ve Türkiye halkları buna asla izin vermeyecekler" dedi.

HDP İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil ise Gergerlioğlu’nun halkın onuru olduğunu belirterek, "Çıplak aramadan işkenceye kadar, KHK mağdurlarından faili meçhullere, hukuksuz bir şekilde insan kaçırıp işkence edilerek ajanlık dayatmalarından tüm hak ihlallerine  kadar iktidarın antidemokratik uygulamalarını açığa çıkarıp kamuoyuyla paylaşan insan hakları savunucusu olduğu için iktidarın hedefi haline gelmiştir. Milletvekillerimizin vekilliğini düşürülerek cezaevine atılması, partimize karşı kapatma tehditleri bizi yolumuzdan vazgeçirmeyecektir. Partimize karşı yapılan her saldırıda büyüyerek ve Türkiye halkının güvenini kazanarak yolumuza devam edeceğiz" ifadesinde bulundu.

ADANA

HDP Adana İl Örgütü, kentte etkili olan sağanak yağışa rağmen Heykelli Park’ta gerçekleştirdiği açıklamayla partilerine yönelik saldırılara tepki gösterdi. Açıklamaya, HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, İl Eşbaşkanları Gülseren Tural ve Mehmet Karakış, Demokratik Alevi Derneği (DAD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Emek Partisi (EMEP) ve Dersimliler Derneği’nin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 
 
"Ömer Faruk Gergerlioğlu irademizdir. Korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada konuşan HDP’li vekil Peköz, aynı gün içerisinde hem Gergerlioğlu’nun vekilliğini düşürüldüğünü hem de partilerine dönük kapatma davası açıldığını anımsatarak, "Bu bir siyasi darbedir" dedi. AKP'nin kendi bekası için ülkenin bekasını tehlikeye attığına işaret eden Peköz, AKP'nin kaybettikçe saldırmaya devam ettiğini, bu saldırıların altında korkularının olduğunu söyledi.
 
"Kaybedecekler" diyen Peköz, 21 Mart Pazar günü Adana Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu'nda kutlanacak Newroz'a tüm kesimleri davet ederek, "Bu saldırıların önüne geçmenin tek yolu var, o da direnmektir. Direnmekten başka çaremiz yok. Her alanda tepkimizi koymalıyız. AKP'nin zulmüne son vereceğiz. Hep beraber mutlaka kazanacağız" dedi.

MERSİN
 
HDP Mersin İl Örgütü’nün Özgür Çocuk Parkı’nda yapmak istediği açıklama ise, polis tarafından engellenmesi üzerine parti binası önünde gerçekleştirildi.

Parkta bir araya gelen demokratik kitle örgütleri, engellemenin ardından parti binasına yürüdü. "HDP halktır halk kapatılamaz, Ömer Faruk Gergerlioğlu yalnız değildir" pankartının açıldığı açıklamaya, demokratik kitle örgütlerinin yanı sıra Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce, CHP Mersin İl yöneticileri ile Mersin Barosu avukatları da katıldı. Polis ablukası altında açıklamayı yapan İl Eşbaşkanı Mehmet Alış, aynı gün içerisinde hem Gergerlioğlu’nun vekilliğini düşürüldüğünü hem de partilerine dönük kapatma davası açıldığına dikkati çekerek, "Sadece halkın iradesine değil aynı zamanda Türkiye’deki hak ve hukuka vurulan açık bir darbedir" dedi.

HATAY

HDP Hatay İl Örgütü’nün parti binaları önünde gerçekleştirdiği açıklamaya, HDK, EMEP,TÖP, SODAP, SYKP, Kaldıraç, Defne Halk İnsiyatifi, Defnenin Geleceği Platformu, TİP, CHP Defne İlçe Başkanlığı ve çok sayıda partili katıldı.

Açıklamayı yapan İl Eşbaşanı Kerem Nalbant, dün yaşananları "bir siyasi darbe" olarak nitelendirerek, "Bu kapatma davası sizin bir zamanlar öve öve bitiremediğiniz ‘ileri demokrasi’ anlayışınızın Ankara’nın karanlık dehlizlerinde esir alınmasıdır da aynı zamanda. Dün aynı  karanlık odaklar size bu şantajı yapmışlardı. Bugün de siz başkalarına yapıyorsunuz. Ancak HDP’yi kapatarak susturacağınızı zannediyorsanız yanılıyorsunuz. HDP gücünü bu topraklardan ve halklardan aldığı için yok etmeğe gücünüz yetmeyecektir. Yeryüzünde bir tek HDP’li kalıncaya dek size dert olmaya devam edecektir" dedi.

HDP İskenderun İlçe Örgütü de, parti binalarında açıklama düzenledi. Çok sayıda partilinin katıldığı açıklamada konuşan İlçe Eşbaşkanı Nevzat Güzel, Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi ve HDP hakkında kapatılma davasının açılmasının hukuki olmadığını belirtti. "Siyasi darbeye" karşı ortak mücadele çağrısı yapan Güzel, "Mutlaka kazanacağız" dedi. (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar