Halkevleri, iki üyelerine polis tarafından ajanlık dayatıldığını açıkladı

Halkevleri, iki üyelerine polis tarafından ajanlık dayatıldığını açıkladı
'Üyelerimizin, devrimcilerin, gençlerin peşine polis takarak, tutuklayarak, evlere hapsederek, bizleri sindiremez, mücadelemizden alıkoyamazsınız.'

Halkevleri, İzmir’de iki üyelerinin 23 Şubat’ta ajanlık dayatmasına maruz kalmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi’nde yapılan açıklamada, "Sesimizi kesemez, başımızı öne eğemesiniz" yazılı pankart açıldı. 
 
Halkevleri Ege Bölge Temsilcisi Evrim Çakır, iki üyelerinin 23 Şubat’ta çalıştıkları iş yerine ait afişleri yaparken sivil polisler tarafından durdurulduğunu belirterek, yapılan Genel Bilgi Taraması (GBT) sorgulamasının ardından Buca Karakolu’na götürüldüklerini söyledi. Üyelerine afiş yaptıkları gerekçesiyle yapılabilecek tek işlem "Kabahatler Kanunu"na göre cezai işlem olduğunu dile getiren Çakır, "GBT yapan sivil polisler telefon görüşmesiyle güvenlik şube birimine ulaşmış, arkadaşlarımızın bilgilerini iletmiş ve ne yapmaları gerektiğini danışmışlardır. Üyelerimize bu görüşmenin ardından afişle ilgili cezai işlemin yapılacağı bildirilmiş fakat bu süreç bilinçli olarak uzatılmıştır" diye anlattı. 
 
İşlemlerin bitmesinin ardından iki üyelerinin karakola gelen iki kişi tarafından odaya alındığını aktaran Çakır, yaşananları şöyle anlattı: "Odaya ilk alınan arkadaşımızla önce sohbet etmeye çalışan kişiler, üyemizin ‘hangi işlem için tutulduğunu’ sorması üzerine, ‘siz bugüne kadar devletin soğuk yüzünü gördünüz, biz ise sıcak yüzüyüz’ denilerek cevap verilmiştir. Ajanlık teklifi girişiminde bulunduklarını anlayan üyelerimiz, görüşmeyi sonlandırmış, polis merkezinde bulunan tüm görevlilerin duyacağı biçimde yaptıklarının suç olduğunu ve kendilerine ajanlık teklifinde bulunduklarını dile getirerek tepki göstermiş, ardından karakolu terk etmişlerdir. Üyelerimize bu teklifi yapmaya yeltenenlerin dertlerinin istihbarat toplamak olmadığını biliyoruz. Bu ülkede 90’lı yıllarda sıkça karşılaştığımız ajanlık, muhbirlik dayatmalarının kontrgerillanın tarihsel itibarsızlaştırma ve sindirme taktiği olduğunu biliyoruz."
 
‘SUÇ İŞLİYORSUNUZ’
 
"Yakın zamanda sıkça karşılaşmaya başladığımız, kaçırma ve ajanlık teklifi dayatmalarının devrimcileri, sosyalistleri ve tüm muhalefet bileşenlerini mücadele alanlarından uzaklaştırmak amacıyla yapıldığı da ortadadır" diyen Çakır, devamında şunları söyledi: "Ancak ne yaparlarsa yapsınlar, emeğine, alın terine sahip çıkan işçilerin, eşitlik isteyen, yaşamak isteyen kadınların, LGBTİ+ların, özerk/demokratik üniversite talebiyle kayyumlara direnen gençlerin, halkın haklarını savunan devrimcilerin sesini kesemeyecek, başlarını öne eğdiremeyecekler. İçişleri Bakanlığına, İzmir Valiliğine ve polise sesleniyoruz: Suç işliyorsunuz. Üyelerimizin, devrimcilerin, gençlerin peşine polis takarak, tutuklayarak, evlere hapsederek, bizleri sindiremez, mücadelemizden alıkoyamazsınız."
 
 

Öne Çıkanlar