Halkevleri’nden EnerjiSa önünde eylem: 100 TL'lik fatura 23 TL’ye düşürülebilir

Halkevleri’nden EnerjiSa önünde eylem: 100 TL'lik fatura 23 TL’ye düşürülebilir
‘Acil kamulaştırma’ taleplerini sıralayan Halkevciler, elektrik üretim ve dağıtım şirketleri kamulaştırılırsa 100 TL olan faturanın 23,2 TL'ye düşürülebileceğini belirtti.

Halkevleri üyeleri Kadıköy’deki EnerjiSa önünde buluşarak özel enerji şirketlerini kurtarmak için yapılan zamları protesto etti.

Özel dağıtım şirketlerinin kamu şirketlerinden 31,86 kuruşa aldıkları 1 KWh elektriği 1 TL 37 kuruşa sattığını belirten Halkevciler, elektrik üretim ve dağıtım şirketleri kamulaştırılırsa 100 TL olan faturanın 23,2 TL’ye düşürülebileceğini belirterek kamulaştırma istedi.

‘SOYGUNUN ADI ÖZELLEŞTİRME’

EnerjiSa önünde basın açıklamasını okuyan Halkevleri üyesi Cihan Uyanık, şunları söyledi:

Yılbaşında elektriğe gelen en düşük yüzde 52 zam ile son bir yılda yüzde 115 zam yapıldı. Bu bir soygun. AKP, TEDAŞ’ın yürüttüğü elektrik dağıtım hizmetini 2009-2011 yılları arasında "rekabet sayesinde enerji fiyatları düşecek" diyerek özelleştirdi.

AKP döneminde enerji sektörünün yüzde 85’i özel sektöre geçti! AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında toplam elektrik üretiminin yüzde 60’ı kamu tarafından gerçekleşirken, bugün bu oran yüzde 15!

‘150 KWH, ENERJİ YOKSUNLUĞU DEMEKTİR’

Yoksulları koruyacağız diye kademeli sisteme geçtik diyorlar. 150 kWh altını, üstünü ayrı faturalandırıyorlar.

150 kWh, enerji yoksunluğu demektir. 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam koşullarını sağlayacak enerji harcaması 230 kWh’dir. Yani sadece buzdolabı, aydınlatma, televizyon ve çamaşır makinesi kullanımı. Dolayısıyla 4 kişilik ailenin faturası, yeni zamlarla 210 liradan 370 liraya yükselecek. Ne evde fişi çekip karanlıkta, soğukta oturmaya razı olacağız ne de bu zamları kabul edeceğiz!

‘HAYATTA KALMAK DEĞİL, İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ’

Son bir yılda elektriğe yüzde 115 zam yapıp, yıllık enflasyon %36,08 diyeceksiniz! Maaşlara zammı da enflasyon üzerinden belirleyeceksiniz! Çarşı pazar yangın yeri olacak! Peki biz nasıl yaşayacağız? Hayatta kalmaya, ertesi gün kadara ayakta kalmayı başarı mı sayacağız? Hayır! Biz hayatta kalmak değil, insanca yaşamak istiyoruz!

Bir de tutturmuşlar şirketler zarar ediyor. Kim bu şirketler Kolin, Limak, Cengiz, Sabancı, Aksa, Çalık, Zorlu! Bir bu memleketin çektiği yoksulluğa bakın bir de bu şirketlere! Kimin korunması gerekiyor? Bunlar değil mi ki milyonlarca liralık teşvikler alan, vergileri affolan, kamu bankalarına aldıkları borçları ödemeyen.

‘ACİL KAMULAŞTIRMA’ ÇAĞRISI

Halkevciler taleplerini şöyle sıraladı:

  • Elektrik üretim ve dağıtım işletmeleri acilen kamulaştırılmalıdır!
  • Enerji şirketlerinden borçları tahsil edilmelidir!
  • Her haneye parasız 18m3 su, 140m3 doğalgaz, 230 KWh elektrik sağlansın!
  • Yemel tüketim maddelerinde KDV kaldırılsın!
  • Hazine garantili projelere ödemeler durdurulsun!
  • Bütün ücretler arttırılsın! Herkese güvenceli iş!
  • Enerji şirketlerinden borçları tahsil edilsin!

Öne Çıkanlar