Hamburg'un milletvekili adayları: Erdoğan ile işbirliğine son verilmeli

Hamburg'un milletvekili adayları: Erdoğan ile işbirliğine son verilmeli
Almanya'nın Hamburg eyaleti seçimleri öncesinde son mesajını veren Türkiye kökenli adaylar, Avrupa'nın Erdoğan'a ödün verdiğini söyledi.

Süheyla KAPLAN


ARTI GERÇEK - Almanya'nın Hamburg eyaletinde 23 Şubat tarihinde yapılacak eyalet seçimleri vesilesiyle milletvekili adayları Filiz Demirel ( Yeşiller Partisi), Yusuf Uzundağ (Yeşiller Partisi), Ali Rıza Şimşek (SPD), Ali Ertan Toprak (CDU), Cansu Özdemir (Sol Parti) ve Mehmet Yıldız (Sol Parti) Hamburg Alevi Kültür Merkezi'nde katılımcıların sorularını yanıtladı.

Hamburg Alevi Kültür Merkezi Başkanı Cengiz Orhan'ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Filiz Demirel Anti ırkçılık yasasının Hamburg eyaletinde de yürürlüğe girmesi gerektiğini ifade ederek bu yasasın ayrımcılıkla mücadelede önemine değindi.

Türkiye'deki güncel gelişmeleri de değerlendiren Demirel, Türkiye'de adeta diktatörlük sisteminin egemen olduğunu hatırlatarak mülteci politikası konusunda Avrupa'nın Erdoğan hükümetine ödün verdiğini söyledi.

'ERDOĞAN İLE İŞBİRLİĞİNE SON VERİLMELİ'

Sol Parti'nin aynı zamanda eyalet seçimlerinde başbakan adayı Cansu Özdemir, Hamburg limanından Türkiye ve diğer savaş bölgelerine yüzlerce ton silah gönderildiğini hatırlattı.

Silah satışları ve ticaretinin durdurulması konusunda en çok Sol Parti'nin mücadele verdiğini ifade eden Özdemir 'Uzakta yaşasak da Türkiye'deki gelişmelerden kayıtsız kalamayız. Hamburg limanından gönderilen silahlar ve Alman panzerleri ile Türkiye Rojava'da Kürtler'e saldırmaktadır. Alman hükümeti eğer cihadistler ile mücadele vermek istiyorsa Erdoğan ile işbirliğine son vermelidir' dedi.

Özdemir ayrıca Hamburg'da kira politikasını eleştirerek artan ev kiralarına dikkat çekti ve asgari ücretin artırılması gerektiğini savundu.

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili adayı Ali Rıza Şimşek Hamburg'da temel sorunun konut sorunu olduğunu ifade ederek, SPD olarak yılda 60 binin üzerinde sosyal konut yapıldığına dikkat çekti.

Sendikacı kökenli biri olarak kiraların yüksek olmasından yakınan Şimşek, Türkiye'deki gelişmeleri de değerlendirdi.

Şimşek, Erdoğan rejiminin sadece Türkiye'de değil, yurtdışında yaşayan göçmenleri de ayrıştırmasına dikkat çekerek Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker'e karşı uygulanan yurtdışı yasağının bir an önce kaldırılması gerektiğini söyledi.

Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Milletvekili adayı Ali Ertan Toprak, Almanya'daki asıl sorunun selefiler değil, kravatlı islamcılar olduğunu ileri sürdü.

Toprak 'CDU iktidara gelirse, Müslümanlar ile yapılan devlet anlaşması sona erdirilecek. İslam'ın DİTİB, Suudi Arabistan ve İran'dan yönlendirildiği müddetçe siyasal islam ile mücadele verilemez. Din özgürlüğü adı altında siyasal islam hayatın her alanını belirlemeye çalışıyor' dedi.

Okullarda 'çocuk başörtülerinin' kaldırılması gerektiğini ifade eden Toprak 'Başörtüsü konusu hafife indirilecek bir konu değildir. Sadece Alman ırkçılarla değil, her türlü ırkçılıkla mücadele etmekteyim. Devlet anlaşması ile dinci kesim meşrulaştırılmak istenmektedir' diye konuştu.

'SOL PARTİDE SOLCULUK YAPMAK KOLAYDIR'

Kendisinin sol kökenden gelen biri olarak neden CDU'yu tercih ettiği yönündeki eleştirilere Toprak şöyle yanıt verdi: 'Stratejik nedenlerden dolayı CDU'yu tercih ettim. Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Sekreteri iken de Alman kamuoyunda Alevi hareketi önemli bir kazanım elde etti. Önemli olan benim durduğum yerdir. Ben sorunlarımız olduğunda bir dilenci gibi partilerin önünde beklenmesini istemiyorum. Faşist ve ırkçı partiler hariç her partinin karar alma mekanizmalarımızda arkadaşlarımız olmalı. Sol partide solculuk yapmak kolaydır, önemli olan bu partilerde solculuk yapmaktır.'

Sol Parti Milletvekili adayı Mehmet Yıldız CDU- SPD gibi partilerin Alevi derneklerine herhangi bir maddi yardım yapmamasını eleştirerek 'Asıl sorun Hamburg'da kız öğrencilerin türban ile okula gelmesi sorunu değildir. Asıl sorun Hamburg'da zenginin aldığı maaş ile halkın büyük bir çoğunluğun aldığı düşük maaştır. Sokaklarda yüzlerce yoksul yaşıyor. Hamburg'da en az yüzde 50 oranında sosyal konutlar olmalı. Emekli ve yaşlılar için toplu taşıma araçları ücretsiz olmalı'dır şeklinde konuştu.

Türkiye'de de Erdoğan rejimine karşı Kürtler, Aleviler ve bütün muhaliflerin birleşmesi gerektiğini savunan Yıldız iktidarın hala Aleviler'e ve Kürtler'e gözdağı verdiğini söyledi.

Yıldız ayrıca, geçtiğimiz hafta Almanya'nın Thüringen eyaletinde yapılan başbakanlık seçiminde Hür Demokrat Parti'nin adayının ırkçı parti AfD'in yanı sıra CDU tarafından da desteklenmesine tepki gösterdi.

Yeşiller Partisi milletvekili adayı Yusuf Uzundağ ise, sokak gençleri ve uyuşturucu bağımlısı gençlere yönelik yıllardır çalımalar yaptığını ifade ederek gençlik politikasının önemine değindi.

Uzundağ ayrıca Hamburg'un acil iklim programına ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

Öte yandan Yeşiller Partisi'nin seçimlerde başbakan adayı Katharina Fegebank Hambug Alevi Kültür Merkezi'ni ziyaret ederek, çeşitli konulara ilişkin görüş alışverişinde bulundu. 

Öne Çıkanlar