'Hanau'da hala korku hakim'

'Hanau'da hala korku hakim'
Frankfurt yakınlarındaki Hanau kentinde 19 Şubat'ta ırkçı saldırıda  hayatını kaybeden Gökhan Gültekin'in ağabeyi Çetin Gültekin, kentte halen korkunun hakim olduğunu söyledi.

Süheyla KAPLAN 


Almanya'nın Hanu  kentindeki ırkçı terör saldırısının kurbanlarından Gökhan Gültekin'in ağabeyi Çetin Gültekin Almanya'da ırkçı saldırıların üzerine yeterince gidilmediğini söyledi. 

19 Şubat tarihinde dördü Türkiyeli olmak üzere 9 göçmen kökenlinin katledilmesinin ardından Hanau'da 'Aile Yakınları İnisiyatifi' olarak bir dernek kurduklarını ifade eden Gültekin "Gerek anma toplantıları gerekse aile yakınları olarak bir araya gelmek amacıyla böyle bir inisiyatif kurduk. Saldırıdan sonra katledilen kurbanların resimleri ve olayın yaşandığı kafede masaların üzerine koyduğumuz çiçeklerin zaman zaman hala gece vakti bazı kişiler tarafından koparıldığını duyduk. Bunun sonucunda kendi derneğimizi kurup, bize ait olan bir yerde sürekli buluşmaya karar verdik" dedi. 

'HANAU'DA HALA KORKU VAR'

Alman hükümetinin bugüne kadar ırkçı saldırıları aydınlatamadığını ve 19 Şubat'ta ırkçı saldırıyı gerçekleştiren saldırganın tek başına hareket etmediğini düşünen Gültekin şöyle konuştu:

"46 yıldan beri Hanau'dayım. Bugüne kadar küçük bir kentte korku nedir bilmezdik. Şimdi tüm göçmen kökenli esnaf tedirgin ve korku içinde. Olayın arkasında tek bir kişinin olduğuna inanmıyorum. Almanya'da yaşanan diğer ırkçı saldırılarda olduğu gibi Hanau saldırısının da arka planının yeteri kadar aydınlatılamayacağını düşünüyorum.'

Irkçı saldırıyı gerçekleştiren 43 yaşındaki Tobias Ruthjen'in olaydan bir hafta önce tehjdit mesajları yayınladığının bilinmesine rağmen güvenlik birimlerinin bunu önceden engelleyebileceğine inandığını ifade eden Gültekin, Alman savcı ve polislerin tutumunu eleştirdi. 

Gültekin, Hanau'da doğup büyüyen gençlerin saldırıdan hala etkilendiklerini ve gençlerin ailelerin şokta olduğunu belirterek "Almanya'da ırkçı parti AfD sürekli olarak nargile barlarını açıkça tehdit etmektedir. Irkçı saldırıların bu gibi yerlerde olmasının temel kaynaklarından biri de ırkçı söylemler ile göçmenlerin doğrudan hedef alınmasıdır" dedi. 

Hanau’da öldürülenlerin geride kalan yakınlarına Alman hükümeti tarafından 105’er bin Euro tazminat ödendiğini de hatırlatan Gültekin "Aile yakınları olarak bizler para değil, olayın üzerine gidilmesini istiyoruz" dedi. 

Hanau'da ırkçı saldırı sonrasında aralarında farklı uluslardan sendikacılar, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de aralarında bulunduğu ırkçılıkla mücadele etmek amacıyla oluşturulan inisiyatifin kurucularından sosyal pedegog Newroz Duman ise ırkçı saldırıların çok boyutlu olduğunu söyledi. 

NSU'DAN BİR DERS ÇIKARILAMADI 

Duman şu şekilde açıklamada bulundu:

"Hanau'da  ırkçı saldırı Almanya'da yaşanan tek bir olay değil. Saldırılar Almanya'da sanki tek bir kişiymiş gibi gösterilmeye çalışılıyor. Irkçı saldırılar yanlış politikaların bir sonucundan kaynaklanıyor. NSU olayından ders çıkarılamadı. Hanau'daki olaydan hemen sonra ilk kez olayın ırkçı bir motiften kaynaklandığı itiraf edildi, sağ terör kabul edildi. Hessen eyaletinde güvenlik birimlerinde ırkçı polislerin varlığı uzun yıllardan beri bilinmektedir. Daha önce yaşanan olayların merkezi de Hessen eyaleti idi. Irkçılıkla mücadele göçmenlere karşı değil, göçmenler ile birlikte hareket ederek nefret söylemlerinin yok edilmesi ile mümkün olabilir."

Öte yandan 'Aile yakınları İnisiyatifi' yetkilileri kurdukları derneğe bağış yapmak isteyenlerin Lückenlos e.V. IBAN: DE19430609674108589900, BIC: GENODEM1GLS nol'u hesaba bağışta bulunalabileceğini ifade etti. 

Hanau'da 22 Ağustos tarihinde Almanya'dan diğer tüm ırkçılığa karşı mücadele veren örgütlerin de katılımıyla geniş bir gösteri düzenleneceği bildirildi. 

Öne Çıkanlar