Üniversitelerin yüz yüze eğitim ve sınav kararları belli oldu

Üniversitelerin yüz yüze eğitim ve sınav kararları belli oldu
Koronavirüsün hızlı yayılan Omicron varyantındaki vaka artışı öğrencileri tedirgin ederken, üniversiteler eğitim ve sınav programına ilişkin aldığı kararları açıkladı.

Koronavirüsün (Covid-19) Omicron varyantı sonrası tüm dünyada vaka sayılarında rekor artış yaşanırken, varyantın tespit edildiği Türkiye’de de üniversitelerin uzaktan eğitime geçip geçmeyeceği tartışmalarını gündeme getirdi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerin kapatılmayacağını belirtirken, bu durumun önümüzdeki süreçte de devam edeceğini ancak üniversitelerin kendi kararını vererek uzaktan eğitimi belirleyebileceğini ifade etmişti. Bu açıklamalardan sonra final sınavlarına başlayan üniversiteler salgına karşı yeni önlemlerini açıkladı.

Webtekno’da yer alan habere göre eğitime ilişkin programını açıklayan bazı üniversitelerin kararları şöyle:

İTÜ

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından yapılan açıklamalara göre okulda hibrit eğitim uygulanacak. Güz dönemi sonuna kadar uygulanacak olan bu karar, öğretim üyelerinin sınıfta ders anlatmalarına, öğrencilerin ise isterlerse uzaktan isterlerse sınıftan dersi takip etmelerine olanak sağlayacak. Yıl sonu final sınavları ise yüz yüze gerçekleştirilecek.

HACETTEPE

Ankara’da bulunan Hacettepe Üniversitesi yönetimi ise yıl sonu sınavlarının, ‘maske, mesafe gibi gereken tedbirler uygulanarak’ yüz yüze yapılacağını açıkladı. Alınan bu karar ise vaka rekorları sebebiyle endişeli olan öğrenciler tarafından tepki çekti.

BOĞAZİÇİ, KARARI AKADEMİSYENLERE BIRAKTI

Daha önce 4 Ocak’a kadar derslerin online olarak gerçekleştirileceğini açıklayan Boğaziçi Üniversitesi ise yıl sonu sınavlarının nasıl olacağının öğretim üyeleri tarafından belirleneceğini, isterlerse yüz yüze isterlerse online yapabileceğini ifade etti.

KOÇ’TAN ÇEVRİM İÇİ DERS KARARI

7 Ocak’a kadar Hukuk ve Tıp fakültesinde bulunan uygulamalı dersler haricinde uzaktan eğitim uygulanacağını açıklayan Koç Üniversitesi, 10-21 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilecek olan güz dönü yarıyıl sınavlarının da tıpkı dersler gibi çevrim içi yapılacağını aktardı.

ÇOĞU ÜNİVERSİTEDEN SINAVLARDA YÜZ YÜZE, EĞİTİMDE HİBRİT KARARI

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi yönetimi tarafından alınan kararlara göre, okuldaki sınavların yüz yüze derslerin ise uzaktan yapılması kararına varıldı. Sahne ve atölyelerin ise ‘seyreltilmiş’ olarak kullanılabileceği ifade edildi.

Derslerin online, sınavların ise yüz yüze yapmayı planlayan İstanbul Bilgi Üniversitesi ise bu kararın önümüzdeki günlerde değişebileceği bilgisini aktardı.

Bunlar dışında Sabancı Üniversitesi ‘seyreltilmiş’ sınıflarda yüz yüze gerçekleştireceğini duyurdu. ODTÜ, Yıldız Teknik, 9 Eylül, Ege, Marmara, Ankara, Atatürk, Anadolu, Osmangazi, Selçuk, Yeditepe, Özyeğin gibi üniversiteler de dönem başı açıkladıkları kararlardan vazgeçmeyeceklerini, ‘hibrit’ olarak eğitime devam edeceklerini duyurdu.

Kısacası çoğu üniversite, hibrit bir şekilde eğitime devam etmeyi, final sınavlarını yüz yüze yapmayı planlıyor. Birçok öğrenci ise bu konuya tepki gösteriyor ve vakalarda yaşanan astronomik artışın tedirgin edici olduğunu vurguluyor.

Öne Çıkanlar