Hannover Büyükşehir Belediye Başkanı Belit Onay: Gri Pasaport olayından sonra daha temkinli olacağız

Hannover Büyükşehir Belediye Başkanı Belit Onay: Gri Pasaport olayından sonra daha temkinli olacağız
Aşağı Saksonya eyaleti başkenti Hannover'nın Büyükşehir Belediye Başkanı Belit Onay, kente dair projelerini Avrupa'dan Anlatıyorum programında Ayşegül Karakülhancı'ya anlattı.

Almanya’nın Türkiye kökenli ilk Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Yeşiller Partisi’nden seçilen Belit Onay, Hannover kenti ile ilgili projelerini +Gerçek TV YouTube kanalında yayınlanan Ayşegül Karakülhancı'nın hazırlayıp sunduğu Avrupa'dan Anlatıyorum programında anlattı.

2019 yılında Aşağı Saksonya eyaletinin başkenti Hannover Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na Yeşiller Partisi'nden seçilen Onay, göçmen kökenli belediye başkanı olmasından kaynaklı farklı durumlar yaşadığını ifade etti. Bir tarafatan Almanya'da aşırı sağcı ve ırkçılardan rahatsız edici mailler, sosyal medyadan tepkiler geldiğini ama diğer taraftan da onlardan çok daha güçlü destek mesajları aldığını söyledi.

Özellikle göçmen kökenli gençlerin kendisini rol model olarak görmelerinin hem çok değerli olduğunu hem de Almanya'nın geleceği için çok umut verici olduğunu söyledi.

Belit Onay göreve geldikten önce de sonra da Hannover'deki tüm farklı topluluklarla iletişime geçtiğini, onların beklentilerini göz önüne alarak çalışmalar yaptığını söyledi. Önemli projelerinden biri olan dar gelirliler için toplu konut yapma konusunda ciddi adımlar attıklarını hatta yapılacak ilk konutların daha yeni proje tanıtımını yaptıklarını ekledi.

Belit Onay, Almanya'nın, hatta Hannover özelinde kendi belediyelerinin bile çok sayıda yetişmiş göçmenlere, iş gücüne ihtiyacı olduğunu vurgulayarak kendi partisi Yeşiller'in de yer aldığı koalisyon hükümetinin göçmenlere Almanya'da yaşama başlarını kolaylaştırmak için olumlu adımlar atacağını açıklamasının önemini vurguladı. Kendilerinin de Hannover'e gelen göçmenlerin bürokraside boğulmamaları için zaman zaman yabancılar dairesi ile görüştüklerini, kolaylık sağlamaları için bu konuyla ilgilendiklerini ifade etti. Almanya'da yaşayan her göçmen topluluğunun hem kendi dilini hem de Almancayı aynı anda öğrenebileceklerini belediyelerin bu konuda çocuk yaştan yuvalardaki çok dilliliğe destek olması gerektiğini ve bunun uyumun önemli bir parçası olduğunu söyledi.

"ALMANYA'DA SANAYİYİ YENİDEN İNŞA EDİYORUZ"

Almanya'nın yenilenebilir enerjiye geçmesiyle ülkede sanayiyi yeniden inşa edildiğini söyleyen Onay, bunun iklim krizini önlemek için önemli ve gerekli olduğunu ama yeşil enerjiye geçmenin mali yükünün vatandaşa yüklenmemesi için sosyal politikaları hem belediyelerin hem de federal hükümetin ihmal etmmesi gerektiğini de vurguladı.

"GRİ PASAPORT OLAYINDAN SONRA TÜRKİYE BELEDİYELERİYLE YENİDEN GÜVEN İNŞA EDİLMELİ"

Hizmet pasaportu olarak verilen Gri Pasaportlarla Almanya’ya kaçak gelip iltica eden kişilerle ilgili ilk dava 2021'de Hannover’da açıldı. Bu yaşananlar Türkiye ile proje yapmakta güvene zarar verdi mi? sorusuna Onay, elbette bir güven kaybı yaşandığını bu güvenin tekrar inşa edilmesi gerektiği şeklinde cevapladı. Uluslararası projelerin önemli olduğunu söyleyen Onay ancak Türkiyeli belediyelerle proje yaparken daha temkinli davranılacağını ifade etti.


 

Öne Çıkanlar