Hapishanede gazetecilik

Hapishanede gazetecilik
'Yakında cezaevi matbaasını da kiralamak mümkün olursa, bütün bir yayıncılık faaliyetini içerden yürütebiliriz.'

Can DÜNDAR


ARTI GERÇEK- İlerde, "2021 Türkiyesi’nde gazeteci ve siyasetçi olmak nasıl bir şeydi" diye soracak olurlarsa gazeteci Nedim Türfent’in, siyasetçi Selahattin Demirtaş’la yaptığı röportajı örnek vereceğim.

Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde 5 yıldır yatmakta olan Nedim, Edirne F tipi cezaevinde 5 yıldır yatmakta olan Demirtaş’a sorular yolladı. Ve cevapları Gazete Karınca’da yayınladı.

Okurlarımızın önemli bölümünün de hapiste olduğu düşünürsek zincir tamamlanmış oluyor. Yakında cezaevi matbaasını da kiralamak mümkün olursa, bütün bir yayıncılık faaliyetini içerden yürütebiliriz.  

Dışardakilerin işi biraz daha zor. Çünkü onlar ya mesela Boğaziçi öğrencilerini görüntülemeye çalışan kameraman arkadaşımız gibi polis şiddetine maruz kalıyorlar ya da Saray damgalı sarı basın kartları olmadığı için gazeteci değil terörist sayılıyorlar.

Gördükleri şeyi yazmaya kalkarlarsa da kendilerini hapiste buluyorlar. Van’da iki yurttaşın helikopterden atılarak işkenceye maruz kalmasını haberleştiren Mezopotamya Ajansı ve Jinnewsdan meslektaşlarımız onlar arasında… Göstermemeleri gereken bu işkenceyi haber yaparken kıskıvrak yakalandılar. Derhal tutuklandılar. 175 günü cezaevinde geçirdiler…

Bugünkü duruşmalarında öğrendik ki, meslektaşımız Adnan Bilen’in bilgisayarında, 2015 nevrozunda çektiği fotoğraflar bulunmuş. Fotoğraflarda örgütün flamaları görünüyormuş. Olacak iş değil.    

Nazan Sala’nın ev baskınında ise 10 gazetenin arşivi ele geçirilmiş. Korkunç bir şey… Sala, "Bir gazeteci, arşiviyle suçlanabilir mi" deyince duruşma hâkimi, "Siyasi şeyler söylüyorsun" diye uyardı. İktidarı övse siyasi olmayacaktı tabii…

Duruşmayı izleyen meslektaşlarımızın cep telefonlarına ve bilgisayarlarına izin vermemişler; ne olur ne olmaz, haber yaparlar diye… Neyse ki 6 aydır tutuklu olan meslektaşlarımız salıverildiler bugün...Yenileri, onların yerini almaya hazır… Ülkemiz, en çok gazeteci hapseden ülkeler liginde Çin’le yarışıyor. Ve mesleğimiz, araştırmacı gazetecilik, savaş muhabirliğinden gibi dallardan sonra yeni bir tür kazanıyor: Hapishane muhabirliği…

 

Öne Çıkanlar