Eski İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş hayatını kaybetti

Eski İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş hayatını kaybetti
Güneş'in vefat haberini CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız Twitter üzerinden duyurdu.

Eski İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş hayatını kaybetti.

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Önceki dönemlerde Partimizin Milletvekili ve İçişleri Bakanlarımızdan Hasan Fehmi Güneş'i kaybettik. Ailesine, CHP ailemize ve sevenlerine başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı.

HASAN FEHMİ GÜNEŞ KİMDİR?

1934’te Adapazarı’nda doğan Hasan Fehmi Güneş, Sakarya Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Nallıhan Cumhuriyet Savcılığı, Sakarya Mühendislik Akademisi Öğretim Görevliliği, Serbest avukatlık, Cumhuriyet Senatosu Sakarya Üyeliği (12 Ekim 1975 - 12 Eylül 1980), XVIII. ve XXII. dönem İstanbul Milletvekiliği ile İçişleri Bakanlığı yaptı.

AĞCA’YI SORGULAYAN BAKAN

Eski İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş, Milliyet gazetesi Genel Yayın Müdürü Abdi İpekçi'nin öldürülmesi sonrasında bir ihbar üzerine yakalanan Mehmet Ali Ağca'nın polis sorgusuna katılmıştı. Ağca'nın sorgusu sürerken sıkıyönetim tarafından sorgu için ek süre verilmediğini, bu nedenle de Ağca'nın konuşturulamadığını ileri sürmüştü.

MARAŞ KATLİAMI İLE İLGİLİ ÇARPICI İTİRAFTA BULUNMUŞTI

Maraş Katliamı’ndan sonra İçişleri Bakanı olarak göreve getirilen Hasan Fehmi Güneş, "faşist bir plan" dediği Maraş Katliamına ilişkin çarpıcı açıklamalar yapmış, yaşananların göz göre göre geldiğini belirtmişti. Eski Bakan Güneş, MİT'in konu ile ilgili istihbarat vermediğini ve Maraş'taki katliama bizzat katkı yaptığını söylemişti.

MİT’İN LAĞVEDİLMESİNİ İSTEMİŞTİ

Olayların asker tarafından sıkıyönetime ortam hazırlamak için kullanıldığını da ifade eden Güneş, o dönem katıldıkları bir MGK toplantısında askeri kanatla sıkıyönetim tartışmasına girdiklerini dile getirmişti."Ben istihbarat örgütünün oradaki cinayetlere, oradaki katliama katkı yaptığını düşünüyorum. Engel olmayı bırakın, MİT bizzat katkı yaptı... Bakanlık görevim boyunca MİT'ten bilgi alamadım. Başbakanımız Bülent Ecevit, bana güvenirdi, benimle bu konuları konuşurdu. Ben MİT'e yönelik şikayetlerimi ona söylediğim de o da bana dert yanardı. Bir keresinde şöyle bir olay anlatmıştı: "Çok iyi yetişmiş birini MİT'te görevlendirtmek istedim. O kişiyi MİT'e almadılar." Başbakan'ın istediği kişiyi MİT'e almamışlar! Bunun üzerine ben de "Ne yapacağız bu MİT'i? Lağvedelim o zaman. Yerine yenisini kuralım" dedim. Sayın Başbakanı'mız güldü ve bunu benim gençliğime verdi" demişti.

Evli ve iki çocuk babası olan Güneş, 5 Ekim 1979 tarihinde, Yeşilçam’ın ünlü oyuncularından Aynur Aydan ile ortaya çıkan ilişkisi sonucu hükümetten istifa etmişti.

Öne Çıkanlar