Hasankeyf'e inşa edilen Ilısu Barajı, köyleri elektriksiz bıraktı

Hasankeyf'e inşa edilen Ilısu Barajı, köyleri elektriksiz bıraktı
Hasankeyf’e bağlı dört köyde aylardır elektrik ve su yok. Elektriklerin Ilısu Barajı çalışmaları nedeniyle kesildiği, bu yüzden de köylere su pompalanamadığı belirtildi.

Mücahit AVRAS


ARTI GERÇEK - Batman'ın Hasankeyf ilçesine bağlanan Güneşli, Kayıklı, Kelekçi ve Gaziler köyü sakinleri aylardır elektriksiz yaşıyor. Hasankeyf ilçesinde yapımına başlanacak olan Ilısu Barajı'ndan dolayı elektriklerinin kesildiğini belirten köylüler, önce baraj yapımı nedeniyle şimdi de bundan dolayı kesilen elektrikleriyle bir kez daha mağdur edildiklerini söylüyor.

'3 AYDIR ELEKTRİK İÇİN BİR ÇÖZÜM BEKLİYORUZ'

Hayatlarının çekilmez bir hale geldiğini anlatan bir Güneşli Köyü sakini yetkililerden bir an çözüm üretmelerini istedi. Köylerinin daha önce Siirt merkeze bağlı olduğunu anımsatan köy sakini, şöyle devam etti:

"Ardından Hasankeyf ilçesine bağlı köyler haline getirildik. Ilısu Barajı'ndan dolayı bu bölgede elektriklerimizin kesildiği ifade edildi bize. Bölgedeki elektrik işletmesi de çözüm odaklı bir yaklaşım sergilemiyor. Elektrik olmadığı için birçok işimizi, on yıllar önce geride bıraktığımız yöntemlerle halletmeye çalışıyoruz. Yıllardır süs olarak kullandığımız gaz lambalarına kadar düştük. Bu çekilmez çile gibi bir şey. Yetkililer bu durumu hiçbir şekilde çözmek için girişimlerde bulunmuyorlar. Bazı açıklamalarında DEDAŞ; elektrik konusunda mağduriyetlerin yaşanmayacağı konusunda güvence vermesine rağmen biz 3 aydır elektrik için bir çözüm bekliyoruz."

'ELEKTRİK OLMADIĞI İÇİN SUYUMUZ DA YOK'

Elektrik olmadığı için suyun da köylerine pompalanamaması köylüleri isyan ettiren bir başka sorun. Susuzluktan dolayı yemeklerini tencerede yediklerini belirten köy sakini, "Elektrik olmadığı için haliyle suyumuz da yok. Sular pompalanamıyor. Bu zaten ayrı bir problem. Elektrik olmadığı için sobanın üzerinde pişirdiğimiz yemeklerimizi, bulaşık çıkmasın diye tencerede yemek zorunda kalıyoruz.  Çocuklar banyo yapamıyor, bırakın içme suyunu kullanma suyunu dahi bulmakta zorluklar yaşıyoruz. Bu zorlukları sadece biz değil Kayıklı Köyü, Kelekçi Köyü ve Gaziler Köyü de yaşıyor. Binlerce insan mağdur ediliyor" diye konuştu.

'CEP TELEFONLARI İÇİN AKÜLÜ ÇÖZÜM'

Evlerine gıda malzemeleri alamayan ve elektronik aletlerini kullanamadıkları için büyük zorluklar yaşayan köylülerin ortak isteği ise biran önce elektrik problemlerinin çözülmesi ve su da dahil diğer ihtiyaçlarının giderilmesi:

"Cep telefonlarımızı şarj etmek için akülü bir çözüm geliştirdik ancak o da sınırlı olduğu için insanlar sıra beklemek zorunda kalıyor. Diğer elektronik aletlerimizi ise hiçbir şartta kullanamıyoruz. Evimize aldığımız gıdalar buzdolapları çalışmadığı için hemen bozuluyor. Onları muhafaza edemiyoruz. Sesimizi duyanlar olursa bizim de insan olduğumuzu göz önünde bulundurmalarını rica ediyoruz. Bu sorunları bir an önce halletsinler."

Öne Çıkanlar