Hasankeyf’te atık suya çözüm bulunamadı

Hasankeyf’te atık suya çözüm bulunamadı
Belediye ve DSİ arasındaki anlaşmazlık nedeniyle yeni Hasankeyf'in atık sularının, baraj göletine dökülmesine 5 aydır çözüm bulunamadı.

Yeni Hasankeyf'in atık suları için Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, 2019’da 845 bin TL bütçe ile su arıtma tesisi inşa etti. Tesisin iki yıllık işletme maliyeti olan 2 milyon 500 bin TL ise devlet tarafından karşılandı. 1 Haziran itibariyle AKP’li Hasankeyf Belediyesi’ne devredilmesi beklenen tesis, belediyenin "bütçemiz yok" yanıtı ile ortada kaldı. Anlaşmazlık nedeniyle tesis çalıştırılmazken, 1 Haziran’dan bu yana ilçenin tüm atık suları, baraj göletine akma devam ediyor.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Hasankeyf Belediyesi’nin HDP’li Meclis üyesi Zozan Şimşek, yaklaşık 6 aydır yeni yapılan ilçesinin atık sularının baraj göletine karıştığını belirterek, su altında bırakılan tarihi kentin şimdi de pislik altında bırakıldığını söyledi. Konunun geçen ay belediye meclisi toplantısında gündeme getirildiğini kaydeden Şimşek, belediyenin tesisin giderlerini karşılayabilecek bir durumda olmadığı, bundan dolayı tesisin teslim alınamayacağı yönünde kararın çıktığı bilgisini paylaştı. Yaşanan anlaşmazlığın baraj göletine zararının büyük olduğunu dile getiren Şimşek, "İlçenin atık suyu 1 Haziran’dan bu yana belediyeye bırakılmış durumda. Yeterli bütçe olmaması nedeniyle belediye tesisin devrini alamıyor. Tesis durmuş durumda. Burada eğer anlaşma sağlanamazsa o kadar para harcanan tesis çöp olacak" dedi. 

Yaşanan anlaşmazlığın bir an önce son erdirip tesisin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Şimşek, yeni yapılan konutlarda yaşayan insanların atık sulardan kaynaklı oluşan kokudan dolayı pencerelerini dahi açamadığını belirtti.

Öne Çıkanlar