Hasankeyf'teki yıkıma dikkat çeken 'Demans' belgeseli yayınlandı

Hasankeyf'teki yıkıma dikkat çeken 'Demans' belgeseli yayınlandı
Hasankeyf’in sular altında bırakılmasıyla yaşanan zorunlu göçleri konu alan “Demans” adlı belgesel izleyiciyle buluştu.

Göç İzleme Derneği, "Dönüşü olmayan mekandan yola çıkanların öyküsü" ve "Demans" adlı belgeselinin gösterimini Şişli'de bulunan Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Belgesel, birçok sivil toplum örgütleri, parti yöneticileri, yazar ve birçok vatandaşın katılımıyla izlendi.

Göç İzleme Derneği Eşbaşkanı Kamile Kendal, göçle gelen milyonların yerinden yurdundan edilerek, göç etmeye zorlandığını söyledi. Kendal, derneklerinin, yurtlarından göç etmek zorunda kalanların derneği olduğunu ifade etti. Kendal, "Halen göçün etkileri devam ediyor. Göçle ilgili yaşanan ekonomik psikolojik, sosyolojik sorunları birebir yaşayan Kürdistan halkı, hala onun etkisinde. Hepimiz birbirimize baktığımızda hepimizi bir göçmen olduğumuzu da biliyoruz. Göç olgusuna hiçbirimiz yabancı değiliz" dedi.

Yönetmen Renas Yıldız tarafından yapılan "Demans" belgeseli, Batman'da 12 bin yıllık tarihi olan ve birçok uygarlığa beşiklik etmiş Hasankeyf'in, 2020 yılın da sular altında kaldıktan sonra 199 yerleşim yerinin suların altında bırakılmasıyla birlikte, on binlerce insanı zorla yerinden göç ettirilmesi konu alınıyor. Belgeselde evleri ve tarihleri sular altında bırakılan insanlarla yapılan röportajlar yer alıyor.

Belgeselin sonunda Dengbej dinletisi yapıldı.

Öne Çıkanlar