Hasat öncesi 100 bin ton ayçiçeği ithal edilecek

Hasat öncesi 100 bin ton ayçiçeği ithal edilecek
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeni hasat dönemi öncesi sanayicinin sıfır gümrükle ayçiçeği ithal etmesinin önü açıldı. İthalattan yine çiftçi zarar görecek.

Resmi Gazete’nin 3 Mayıs 2019 tarihli sayısında yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 100 bin ton ayçiçeği tohumu sıfır gümrükle ithal edilecek. Tarife kontenjanı kapsamında sıfır gümrükle ithal edilecek 100 bin ton ayçiçeği tohumu için son ithalat tarihi 30 Haziran olarak belirlendi.

Yeni hasat dönemi öncesinde sanayicilere 100 bin ton ithalatın sıfır gümrükle yapılması hakkı tanınması çiftçinin ürettiği ayçiçeği tohumu fiyatının düşük oluşmasına neden olacak. İthalattan yine çiftçi zarar görecek.

İTHALATI SANAYİCİLER YAPACAK

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi aynı gün, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan, "Yağlık Ayçiçeği Tohum İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulamasına İlişkin Tebliğ" de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğe göre, yağlık ayçiçeği tohumu ithalatında açılan 100 bin ton miktarındaki tarife kontenjanının dağıtımı, 25/12/2018 tarihli ve 497 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan "Yağlık Ayçiçeği Tohumu İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar" çerçevesinde ithal lisansı düzenlenen sanayici firmalara, bu tebliğin yayımı tarihindeki (bu tarih dahil) ithal lisansı kullanım oranları dikkate alınarak yapılacak.

BAŞVURULAR BEŞ GÜNDE YAPILACAK

Ali Ekber Yıldırım'ın tarimdunyasi.net adlı sitesinde  yer alan habere göre, Ticaret Bakanlığı tebliğine göre, tarife kontenjanı taleplerine ilişkin başvuruların, bu Tebliğin yayımı tarihinden(3 Mayıs 2019) itibaren 5 iş günü içerisinde, Bakanlık web sitesinde (www.ticaret.gov.tr) yer alan "E-İşlemler" bağlantısı altında bulunan "İthalat İşlemleri" kısmından elektronik imza ile yapılması gerekiyor.

HASAT ÖNCESİ İTHALAT ÇİFTÇİYE ZARAR VERİR

Ali Ekber Yıldırım, ayçiçeği üreticilerinin, piyasada yeterli miktarda ürün olduğunu, ithalata gerek olmadığını ve temmuz ayınd Türkiye’de ayçiçeği hasadının başlayacağını belirterek, "Alınan karar çok yanlış ve üreticiye ciddi zarar verir. Bir kaç firmaya yarar sağlayacak olan bu karar, yerli üretimi olumsuz etkiler. Bu karar alınırken Trakyabirlik başta olmak üzere sektörde kimsenin görüşü alınmadı. Çiftçi yüksek girdi fiyatlarına rağmen üretim yapmak için çaba gösterirken, hasat öncesinde sıfır gümrükle ithalat yapmak ayçiçeği çiftçisine "üretme" demektir. Çiftçi hasat edecek ürününe iyi bir fiyat beklerken ithalatla düşük fiyat oluşması için birileri çaba gösteriyor. Sanayici 100 bin ton tohum ithal ederek hasat dönemine girecek. Fiyatı düşürecek. Çünkü elinde ithal ürün olacak." görüşünü dile getirdi. (HAMER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar