Hastane, gasilhane ve mezarlıklar salgın gerçeğini gözler önüne seriyor: 1 saatte 50 cenaze

Hastane, gasilhane ve mezarlıklar salgın gerçeğini gözler önüne seriyor: 1 saatte 50 cenaze
Evinin penceresinden mezarlık görülen yurttaş: Perdeyi açmaya korkuyorum. Gelen cenaze araçlarını sayamaz oldum. Gece saat 23’lere kadar mezar kazılıyor. İnsanların feryatlarını duyuyorum.

Tüm dünya Coronavirus (Covid-19) salgınıyla mücadele ederken Türkiye’nin "Wuhan"ı haline geldiği belirtilen İstanbul’daki hastaneler ve mezarlıklarda tablo vahim. Hastanelerde Covid-19 testi için kuyruklar oluşurken, mezarlıklar ve gasilhanelerde ise çok sayıda cenaze kalkıyor.

Küçükçekmece Mezarlıklar Gasilhanesi’nde Covid-19 nedeniyle ölenlerin tabutlarının yoğunluğu dikkat çekiyor. Cumhuriyet’ten Kübra Köklü’nün haberine göre Kilyos Mezarlığı’na yakınlarını ziyaret için gelenler, "Bakanlığın sakladığı gerçek veriler bu mezarlıkta. İnsanların ölüm tarihleri tüm gerçekleri ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.

‘TESTİM POZİTİF ÇIKMASINA RAĞMEN KARANTİNA SÜRECİM BİTİRİLDİ’

Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’nde Coronavirus’e yakalanan ve karantina sürecini tamamlayan bir yurttaş, üçüncü kez testi yaptırmak için geldiğini belirterek "Karantinayı tamamladım. Yine testim pozitif çıktı. Buna rağmen doktorum karantina sürecimin bittiğini söyledi" ifadelerini kullandı.

‘HASTANEYE GİDİP GELİRKEN HEP METROBÜS KULLANDIM, FİLYASYOK EKİBİNDEN KİMSE GELMEDİ’

Yurttaş, "Hastaneye gidip gelirken hep metrobüsü kullandım. Filyasyon ekibi evime hiç gelmedi. Komşularımın arasında virüse yakalananlar var. Denetim yok, sokaklarda geziyorlar" diye ekledi.

‘TEST YAPMADAN SEN CORONA DEĞİLSİN DEYİP EVE GÖNDERDİLER, EVDE 5 KİŞİ VİRÜSE YAKALANDI’

Acil servisin önünde bekleyen bir kadın ise "Dedemi hastaneye götürdük. Doktor test yapmadan dedeme sen ‘Corona değilsin’ deyip eve yolladı. Evde 10 kişi yaşıyoruz, 5’i virüse yakalandı. Ben de test yaptırmaya geldim" diye anlattı.

‘1 SAATTE 50 CENAZE’

Küçükçekmece’deki Mezarlıklar Gasilhanesi de Coronavirus nedeniyle yaşamını yitirenlerin cenazeleri ile dolu. Gasilhanede 1 saatte hayatını kaybeden 50 yurttaşın cenaze araçlarına götürüldüğü görüldü.

GASİLHANE YETKİLİSİ: GÜNDE 70 CENAZE VAR

Gasilhanede çalışan bir yetkili, "Sabahları buraya iğne atsan düşmez" diyor: "Normalde bulaşıcı hastalıktan ölenler buraya getirilmiyordu. Ama Coronavirus’ten yaşamını yitirenlerin sayısı İstanbul’da artınca buraya da getirilmeye başlandı. Virüsten önce burada günde en fazla 30 cenaze töreni olurdu. Ancak bu sayı 70’e çıktı." 

‘SİROZDU, COVİD’DEN ÖLDÜ’

Kilyos Mezarlığı’nda ise Nurcan Satır adlı yurttaş ise babasının hastanede siroz tedavisi olurken Coronavirus’e yakalandığını belirterek "Babamı nisan ayında Coronavirus nedeniyle kaybettik. Babam siroz hastası olduğu için 6 aydır tedavi görüyordu. Amcamın akciğeri uyumlu olunca nakil için umut olmuştu. Ancak nakil günü babam Coronavirus nedeniyle yaşamını yitirdi" dedi.

EVİ MEZARLIĞA BAKAN YURTTAŞ: PENCEREYİ AÇMAYA KORKUYORUM, CENAZE ARAÇLARINI SAYAMAZ OLDUM

Bursa’da Coronavirus'te yaşanan ikinci dalgayla birlikte ölüm sayısı arttı. Ekiplerin, mezarlıklardaki çalışmaları dikkat çekti. E-devlet üzerinden Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin günlük olarak raporladığı kentteki günlük ölüm sayıları 19-27 Ağustos tarihleri arasında günde ortalama 44 olurken 19-27 Kasım tarihleri arasında 105 oldu. Ölüm sayısındaki artış üzerine belediye ekiplerinin mezarlıklardaki çalışmaları dikkat çekti.

Evinin penceresinden mezarlık görülen Gülseren Deliktaş, "Perdeyi açmaya korkar oldum. Gelen cenaze araçlarını sayamaz oldum. Gece saat 23.00’lere kadar mezar kazılıyor. İnsanların feryatlarını duyuyorum, ağlama seslerini duyuyorum" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar