Hatay'da halk tarım arazilerini ve içme su kaynaklarını yok edecek madene karşı ayakta

Hatay'da halk tarım arazilerini ve içme su kaynaklarını yok edecek madene karşı ayakta
İçme su kaynakları ve biyoçeşitlilik açısından zengin olan Arsuz’un Hüyük Köyü’nde eylem yapan köylüler, şirketin ÇED toplantısını yapmasına engel oldu.

Hatay’ın Arsuz ilçesine bağlı Hüyük Köyü’nde, Krommer Madencilik Şirketi tarafından yapılması planlanan krom ocağı projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı yurttaşların direnişiyle dördüncü kez engellendi.

Şirket yetkililerinin gün içerisinde bölgeye geleceğinin öğrenilmesi üzerine siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle halk mahallede toplanmaya başladı. Madene izin vermeyeceklerini belirten Hüyük Kültür Sanat Doğa ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkan Hakan Dural, "İçme ve sulama suyumuzun yok olmasına izin vermeyeceğiz. Bin bir güçlükle çorak arazileri narenciye bahçelerine çevirdik. Bunların yok olmasına izin vermeyeceğiz. Şirket yetkililerine de söyledik, devletten izin alsanız daha iyi halk olarak gidip karşı çıkacağız. Siz çalışamayacaksınız, insanları karşı karşıya getirmenin anlamı yok" diye konuştu.

BELEDİYE BAŞKANI DA EYLEME KATILDI

Bölge halkına destek veren Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven de madenin belli kişilere rant sağlamak amacıyla yapıldığını belirterek, doğayı hep birlikte savunacaklarını dile getirdi.

HDP’Lİ VEKİL: PROJE TARIM ARAZİLERİNİ ETKİLEYECEK

Eyleme destek veren HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da maden projesinin 5 bin insanın hayatını etkileyeceği belirtti. Maden ocağına karşı verilen mücadelenin önemine dikkat çeken Hatimoğulları, "Bu proje tarım arazilerini ve insan yaşamını etkileyeceği için halk itiraz ediyor. Biyoçeşitlilik açısından zengin olan bu bölgede ormanın ve doğanın talan edilmesine razı gelmiyor. Çocuklarının geleceği için ana ve babalar buna itiraz ediyor. Zaten doğaya verilen zarardan dolayı dünya ölçeğinde yaşanan hastalıklar ortadadır, buna da itiraz ediyorlar. Aynı zamanda burada çok güçlü bir fay hattı geçiyor. Maden ocaklarında dinamitlerin kullanıldığını herkes bilir, burada kullanılacak dinamitler fay hattını aktif hale getirecek bir anlayış var. Tüm bu nedenlerden ötürü buradaki halk tıpkı Hasankeyf'te, Kaz Dağları'nda olduğu gibi ve Türkiye'nin dört bir yanında şu anda devam eden çevre direnişleri gibi burada da aynı şekilde tepkiler söz konusu. Arsuz'dan Kaz Dağları direnişçilerine, direnen kadınlara buradan selam olsun" dedi.

ÇED TOPLANTISI YAPILAMADI

Yurttaşlar ÇED toplantısına ve projeye izin vermeyeceğini dile getirirken, şirket yetkililerinin gelmemesi üzerine toplantının yapılamadığına dair tutanak tutuldu.

Öne Çıkanlar