Hatları kapanan minibüsçülerin taksici olması yine engellendi, bir minibüsçü aracını yakmaya çalıştı

Hatları kapanan minibüsçülerin taksici olması yine engellendi, bir minibüsçü aracını yakmaya çalıştı
İstanbul'da hatları kapanan bin minibüs ve dolmuşun taksiye dönüştürülmesi talebi, UKOME toplantısında bir kez daha iktidar temsilcilerinin oylarıyla reddedildi.

İstanbul'da hatları kapanan 1000 (bin) minibüs ve dolmuşun taksiye dönüştürülmesi talebi, UKOME toplantısında bir kez daha iktidar temsilcilerinin oylarıyla reddedilirken, toplantının yapıldığı salonun önünde toplanan minibüsçüler, kararı sloganlar atarak protesto etti. Bir minibüsçü ise kapının önüne getirdiği minibüsünün camını ve aynasını kırdıktan sonra aracı yakmaya çalıştı. Olay yerine itfaiye ve polis geldi. Kalabalık grup güçlükle sakinleştirildi.

İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) aylık toplantısı Yenikapı'daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar başkanlığında yapıldı.

Toplantıda aylardır tartışılan 750'si minibüs ve 250'si ise dolmuş olmak üzere toplam bin aracın taksiye dönüştürülmesi teklifi görüşüldü. Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürü Barış Yıldırım, plaka dönüşümü hakkında bilgi vererek bireysel olarak başvuruları alıp, talep havuzu oluşturularak noter huzurunda çekiliş yapılmasını öngördüklerini söyledi.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, teklife karşı çıktı. Aksu "Minibüslerin taksiye dönüşümü uygun değil. Haksız kazanç söz konusu. Taksici esnafı açısından hak gaspı oluşacak. Böyle bir uygulama Türkiye'de yok. Sürekli gündeme getirilerek ne amaçlanıyor anlamış değilim. Bu teklif, kanuna, hukuka, yönetmeliğe aykırı. Taksici esnafı açısından minibüslerin taksiye dönüşmesini uygun bulmuyoruz" dedi.

ORHAN DEMİR: ESNAF MAĞDUR OLMASIN DEDİK YİNE REDDEDİLDİ

UKOME'de çoğunlukta olan hükümet temsilcileri konunun hukuki olarak incelenmeye devam ettiğini belirterek, teklifin alt komisyona gönderilmesini talep etti. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir, "Minibüs ve dolmuşların dönüşüm talebini ayrı getirin onaylarız dediler. 5 bin taksiyi bir kenara bıraktık esnaf mağdur olmasın diye bin taksi teklifini ayrı getirdik. Yine reddedildi. Şu an tekrar tartışılıyor olması bir oyalama. Bir dahaki sefere başka bir bahane bulunacak. Birçok konuda anlaşmaya varılmış. Buraya kadar getirilmiş, esnafı mağdur etmemek için bugün karar onaylansın" diye konuştu.

MİNİBÜSÇÜ ESNAFI PERİŞAN

Minibüs ve dolmuş esnafının temsilcileri de söz alarak "Esnaf perişan. Minibüsçüler mağdur, buradan çıkacak kararı bekliyor. Taksiciler Odası da minibüslerin dönüşümüne destek verdi, imza attı" dediler. Dönüşüm teklifi , hükümet temsilcilerinin oylarıyla reddedilerek tekrar alt komisyona havale edildi.

MİNİBÜSÇÜLER KARARI PROTESTO ETTİ

İstanbul’da hatları kapanmış olan bin minibüs ve dolmuşun taksiye dönüştürülmesi talebinin reddedilmesi üzerine kararı dört gözle bekleyen esnafın tepkisine yol açtı. Toplantının yapıldığı salonun önünde toplanan esnaf sloganlar atarak UKOME’yi istifaya çağırdı. Kapı önünde toplanan protestoculardan biri minibüsünün camını ve aynasını kırdıktan sonra aracı yakmaya çalıştı. Olay yerine itfaiye ve polis geldi. Grup güçlükle sakinleştirildi.

NE OLMUŞTU?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, başkanlık ettiği UKOME toplantısında 6 bin yeni taksi talebini iki ayrı teklif haline getirmişti. 5 bin yeni taksi önerisi ile dönüşmek isteyen 1000 minibüs ve dolmuşa taksi plakası verilmesi tekliflerini ayrı ayrı gündeme sunmuştu. Minibüs ve dolmuştan dönüşmek isteyen 1000 taksi plakası teklifi o toplantıda tartışmalar arasında reddedilmişti. Aralık ayında da aynı teklif kabul edilmemişti. Ocak ayındaki UKOME toplantısında 1000 adet minibüs ve dolmuşun taksiye dönüşme talebi, alt komisyondaki görüşmeler devam ettiği için geri çekilmişti. (ANKA)

Öne Çıkanlar