'Hava kirliliği nedeniyle 300 milyon insan körlük riskiyle karşı karşıya'

'Hava kirliliği nedeniyle 300 milyon insan körlük riskiyle karşı karşıya'
İngiltere'de 115 binden fazla kişinin katılımıyla yürütülen çalışmada, hava kirliliğinin kalıcı görme kaybına neden olduğu kaydedildi.

Kalıcı görme kaybı riskiyle hava kirliliğine uzun süre maruz kalma arasındaki bağlantının güçlendiği ortaya çıkarıldı. İngiliz Oftalmoloji Dergisi'nde yayınlanan araştırma, yüksek seviyelerde hava kirliliğine maruz kalındığında kör olma riskinin artabileceğine işaret etti. 2040 yılına kadar ise 300 milyon insanın körlük riskiyle karşı karşıya geleceği kaydedildi.

'GÖRME YETİSİ ZAMANLA AZALIYOR'

İngiltere'de 115 binden fazla kişinin katılımıyla yürütülen araştırmada, hava kirliliği ile glokom ve katarakt gibi hastalıklar arasındaki bağlantıyı gösteren çalışmaların yanında, havada asılı kalan partiküllerle makula dejenerasyonu (AMD) başlangıcı arasında bağlantı olduğu tespit edildi. AMD'nin, 50 yaş ve üzeri yetişkinlerde kalıcı görme kaybının birinci nedeni olduğu aktarıldı.

Gözlere giden ve gözlerden gelen yüksek kan akışını havadaki küçük parçacıkların neden olduğu hasara karşı çok daha savunmasız hale getirdiği ortaya çıkarıldı ve hava kirliliğinin zaman içinde görme yetisini büyük ölçüde azalttığı kaydedildi.

Sputnik'in aktardığına göre araştırmada, "Genel olarak, bulgularımız, ortam hava kirliliğinin, özellikle ince (partikül madde) veya yanma ile ilgili partiküllerin AMD riskini etkileyebileceğini gösteriyor. Bulgularımız, hava kirliliğine düşük oranda maruz kalınması halinde bile kirliliğin zararlı etkilerinin arttığına dair kanıtları destekliyor" ifadelerine yer verildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de, hava kirliliğinin yılda yaklaşık yedi milyon ölümle doğrudan bağlantılı olduğunu tahmin ediyor.

Öne Çıkanlar