Bitmeyen havaalanı projesi bölgesindeki tarım arazilerini kapatanlar sır gibi saklanıyor

Bitmeyen havaalanı projesi bölgesindeki tarım arazilerini kapatanlar sır gibi saklanıyor
İhaleden kötü kokular geldiğini belirten CHP'li Bulut, 'Bu proje yine bir yetim hakkı yenilen, peşkeş çekilen bir projeden öte değil' ifadelerini kullandı.

İhalesi gerekçe gösterilmeden yine ertelenen Çukurova Havaalanı kamulaştırmalar ile gündemde.

Marttaki ihalede Limak-Kalyon-Cengiz İnşaat Ortak Girişim Grubu’nun elenmesinin ardından 26 Ekim’de yapılacağı ilan edilen ancak gerekçe gösterilmeden 20 Kasım’a ertelenen Çukurova Havaalanı ihalesinde, bu kez de arazide yapılan kamulaştırmalar gündeme geldi.  

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Yenice’ye kurulması planlanan Çukurova Havaalanı için 8 milyon metrekarelik alanın kamulaştırıldığını söyledi. Projede "ilk kötü kokuların" o dönemden gelmeye başladığına işaret eden Bulut, o tarihte dönemin ulaştırma bakanına Meclis’te milletvekilleri tarafından 4 defa soru önergesi verildiğini ancak hiçbirisine yanıt gelmediğine dikkat çekti.

2012’de dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın "Çukurova Havalimanı için kaç dönüm tarım arazisini kamulaştırdınız? Buna ne kadar bedel ödediniz?" sorularına yanıt vermediğini belirten Bulut, Yıldırım’ın 2013’te yöneltilen soruyu da yanıtsız bıraktığını kaydetti. 2017 yılında da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bölgedeki tarım alanlarının ne olacağı sorusunu geçiştirdiğini bildirdi.

CHP: ARSALAR KİMLER TARAFINDAN KAPATILDI?

Cumhuriyet'in haberine göre Bulut, "Havaalanı yapılması planlanan yerdeki arsalar kimler tarafından kapatıldı? O bölgede daha inşaata başlanmadan önce ‘arsa hareketliliği’ yaşanmış. Tarım arazileri köylülerden dönemin etkin iş adamları tarafından satın alınmış, arkasından kamulaştırılmış" dedi. Bulut, 350 milyon liralık ilk ihalenin 2011 yılında yapıldığını söyledi. Buna karşın 7 yıl boyunca zemininin bitirilemediğini, çünkü su bastığını dile getiren Bulut, bu süre sonunda oraya yapay göl yapılarak sorunun çözülmeye çalışıldığını bildirdi.

7 BAKAN DEĞİŞTİ

Bulut, bu süreçte 3 defa temel atıldığını, 7 defa bakan değiştiğine işaret ederek, şunları kaydetti: "Son olarak da bu yılın mart ayında ihale açılmış, ihaleyi 100 milyon Avro bedelle bir şirket almış. Ancak o ihalede ikinci bir şirket, - Saray’ın 5 müteahhidinin içerisinde olan şirket - ihaleyi alamayınca o ihale iptal edilmiş. İhalenin iptal edilmesinin hemen akabinde bakan görevden alındı. Bu ay yeni bir ihale açıldı. İlgili firmalar başvurusunu yaptı. Ancak geçtiğimiz hafta bu ihale de ertelendi, kasım ayında yapılacağı ifade edildi."

KAPASİTE VE ALAN KÜÇÜLDÜ: KÖTÜ KOKULAR GELİYOR

Bulut, yeni ihalede yolcu sayısının 30 milyondan 12 milyona düşürüldüğünü, kapalı alanın da 160 bin metrekareden 50 bin metrekareye indirildiğini belirterek şöyle devam etti: "Oradaki kötü kokular devam ediyor. Belli ki bu bir sipariş ihale, belli ki yap-işlet-devret modelinin bir başka göstergesi burada, aynı şehir hastanelerinde olduğu gibi, aynı otoyollarda, köprülerde olduğu gibi ihalenin iç yüzü belli değil, anlatılmıyor. Bu proje yine bir yetim hakkı yenilen, peşkeş çekilen bir projeden öte değildir. Halkın parasını burada peşkeş çektirmeyelim."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar