Rize-Artvin Havalimanı'nda bir ihale kıyağı daha: Şu ana kadar 2 milyar 80 milyon harcandı

Rize-Artvin Havalimanı'nda bir ihale kıyağı daha: Şu ana kadar 2 milyar 80 milyon harcandı
Rize-Artvin Havalimanı için düzenlenen dolgu inşaatı ihalesini yine Cengiz inşaatla eski AKP Milletvekili Kart’ın sahibi olduğu Asl İnşaat'ın kurduğu iş ortaklığına verildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Rize-Artvin Havalimanı için 3 Mart'ta düzenlediği 369 milyon 800 bin liralık ihale eski Rize Milletvekili Abdülkadir Kart’ın sahibi olduğu Asl İnşaat Şirketi’ne verildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eski kapı komşusu olan Abdülkadir Kart'ın şirketi, son 10 yılda kamudan toplam 5 milyar 397 milyon TL değerinde 22 ihale aldı. Bu arada Riza-Artvin Havalimanı bütçeyi yiyen bir kara deliğe dönüştü. Bakanlığın şu ana kadar havalimanıyla ilgili üç ihale için harcadığı paranın toplamı 2 milyar 80 milyon TL’yi buluyor.

BirGün’de yer alan habere göre milyonlarca liralık ihale, Kamu İhale Kanunu’nun "Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların" ortaya çıkması durumunda kullanılması gereken tartışmalı 21/B maddesinde düzenlenen pazarlık usulüyle yapıldı. Bu ihale maddesi, uzun yıllardır adrese teslim ihale olarak yorumlanıyor.

ASL İNŞAAT’IN SAHİBİ ERDOĞAN’IN KOMŞUSUYDU

ASL İnşaat’ın sahibi Abdülkadir Kart'ın uzun bir süre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Ankara Keçiören’de aynı apartmanda oturduğu ve kapı komşusu olduğu da biliniyor. Abdulkadir Kart'ın oğlu Gökhan Kart'ın 2017 yılındaki nikâhında da nikah şahitliklerini Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönemin TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve dönemin Başbakanı Binali Yıldırım yapmıştı.

KAMUDAN 22 İHALE

Abdulkadir Kart’ın ASL İnşaat Şirketi kamu kurumlarından aldığı milyarlarca liralık ihalelerle sık sık gündeme geliyor. Şirket, 2012 ile 2022 yılları arasında kamudan toplam 5 milyar 397 milyon TL değerinde 22 ihale aldı.

CENGİZ İNŞAAT’IN ORTAĞI

Bu ihale Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Rize-Artvin Havalimanı için düzenlediği ilk ihale de değil. Bakanlık havalimanının yapımı için ilk ihaleyi 12 Ocak 2017 tarihinde düzenledi. "Rize-Artvin Havalimanı Altyapı İnşaatı" adı altında pazarlık usulüyle düzenlenen ihale 1 milyar 78 milyon 434 bin TL’ye 'Beşli Çete'den Cengiz İnşaat İle ‘esrarengiz şirket’ olarak nitelendirilen Aga Enerji’nin kurduğu iş ortaklığına verildi.

Havalimanı için ikinci ihale 8 Kasım 2019 tarihinde "Rize-Artvin Havalimanı Üstyapı Tesisleri ve Müteferrik İşler İnşaatı" adı altında düzenlendi. Yine pazarlık usulüyle düzenlenen ihale bu sefer de 632 milyon 497 bin TL’ye yine Cengiz İnşaat’ın, Asl İnşaat'la birlikte kurduğu ortaklığa verildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Rize-Artvin Havalimanı için düzenlediği üç ihale için harcadığı paranın toplamı ise 2 milyar 80 milyon TL’yi buluyor.

Öne Çıkanlar