Hayaller Avrupa, hayatlar Katar

Hayaller Avrupa, hayatlar Katar
'Avrupa Parlamentosu dün, Ankara’nın provokatif ve yasadışı faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye karşı sert tutum alınması ve yaptırımlar uygulanmasını isteyen bir karar verdi.'

Can DÜNDAR


ARTI GERÇEK- Türkiye, tamamen içine kapanmış ve umudunu Katar’a sattıklarından gelecek paraya bağlamışken, Avrupa’da Türkiye ile ilgili önemli gelişmeler oluyor:

İlk kampanya, ülkücülerle ilgiliydi. Önce Fransa, ülkücü dernekleri kapatmaya karar verdi; onu Almanya ve Hollanda izledi.

Suçlama aynı: "İnsanları birbirine düşürüp gerilim yaratmak, demokratik düzeni tehdit…"

Hollanda, yasağın Avrupa çapında genişletilmesini istiyor. Kimi ülkücü temsilcileri ise ülkücülerin şiddete bulaşmadığını anlatmaya çalışıyor. Düşünün, tam bu aşamada, ülkücü sıfatını kullanan bir mafya babası, ana muhalefet liderini bakla kazığına oturtmakla tehdit etti ve iktidar ortağı Bahçeli, başta eşi olmak üzere sayısız cinayete imza atmış bu mafya babasını "ülkücü" diye övdü. Almanya, Fransa, Hollanda biraraya gelse, ülkücü derneklerin kapatılması için daha iyi bir gerekçe üretemezdi.

Avrupa Parlamentosu dün, Ankara’nın provokatif ve yasadışı faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye karşı sert tutum alınması ve yaptırımlar uygulanmasını isteyen bir karar verdi. Parlamento’nun kararında Türkiye’nin Avrupa değerlerinden uzaklaştığı ve Türkiye- Avrupa ilişkilerinin tarihi düşük seviyeye gerilediği belirtildi.

Kararın hukuki bağlayıcılığı yok, ama 10 Aralık’taki AB liderler zirvesi için tavsiye niteliği var. Avrupa Birliği içinde, başını Fransa ve Yunanistan’ın çektiği birçok ülke Ankara’ya yaptırım için bastırıyor. Bugüne dek bu talepler Berlin’in itirazıyla reddediliyordu. Ancak bu kez Merkel, ilk kez "zirvede yaptırımların konuşulabileceğini" söyledi. Alman Dışişleri Bakanı Maas da "zorlu bir tartışmaya doğru ilerliyoruz" dedi. Tam bu aşamada Doğu Akdeniz’de Türkiye bandıralı bir geminin Alman savaş gemilerince durdurulup silah kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle aranması, gerginliğe tüy dikti.

Bu süreçte Erdoğan’ın "Geleceğimizi Avrupa’da görüyoruz" demeci, kötü bir şaka olarak kabul edildi. 

Nasıl derler: Hayaller Avrupa, hayatlar Katar…

 

Öne Çıkanlar