Haydarpaşa Garı’ndaki arkeolojik çalışma Meclis gündeminde

Haydarpaşa Garı’ndaki arkeolojik çalışma Meclis gündeminde
Oya Ersoy Haydarpaşa Garı’nda 2018 yılından beri sürmekte olan arkeoloji çalışmalarındaki personel azaltımını ve garın verilen sözlere rağmen açılmamasını Meclis gündemine taşıdı.

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy Haydarpaşa Garı’nda 2018 yılından beri sürmekte olan arkeoloji çalışmalarına ilişkin Ulaştırma Bakanı ve Altyapı Bakanı ile Kültür ve Turizm Bakanı tarafından cevaplanması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi sundu.

İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Rahmi Asal tarafından verilen bilgiye göre 2018 Mayıs ayında başlatılan çalışmalar 400 işçi, 17 arkeolog ve 3 müze uzmanı tarafından devam ettirildiğini belirten Ersoy, salgın sonrası tekrar çalışmalara başlanmasının ardından 3 müze uzmanı, 15 arkeolog, 2 restoratör, 1 fotoğrafçı ve yaklaşık 100 işçinin görev yaptığını ifade etti.

ESKİ BAKAN SÖZ VERMİŞTİ

Ersoy; Binali Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanı olduğu dönemde, 3 Mart 2016 tarihinde Haydarpaşa’nın restorasyon çalışmasından sonra tren garı olarak kullanılmaya devam edeceğini beyan ettiğini dile getirdi. Öte yandan Ersoy; Haydarpaşa Tren Garı’nda, konvansiyonel demiryolu hattı seferleri hat yenileme gerekçesiyle, 1 Şubat 2012 tarihinde durdurulduğunu hatırlattı. Ersoy, Ulaştırma Eski Bakanı Ahmet Aslan’ın Haydarpaşa’nın Garı’nın açılacacağının sözünü verdiğini sözlerine ekledi.

Ersoy’un Kültür ve Turizm Bakanı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanına yönelttiği sorular şu şekilde:

1. Haydarpaşa Tren Gar binasında ve 5 Plan Nolu binada devam eden restorasyon çalışması nerede ise durma noktasına geldiği gözlemlenmektedir. Restorasyon 2. çalışmasında gelinen nokta nedir? Kaç kişi ile bu çalışmalar yürütülmektedir? Restorasyonun tahmini bitiş tarihi nedir?
3. Haydarpaşa Gar sahasında devam eden arkeolojik kazılarda çalışan işçi sayının 400’den 100’e düşürülmesinin nedeni nedir? Arkeolojik kazılar ne zaman tamamlanacaktır?
4. Yaklaşık sekiz yıldır ana demiryolu seferlerine kapalı olan Haydarpaşa Tren Garının restorasyonu ve gar sahasında süren arkeolojik kazılar ne zaman tamamlanacaktır?
5. Haydarpaşa Gar açılınca, hangi trenler Haydarpaşa Gar varış/kalkışlı olarak çalıştırılacaktır?

Öne Çıkanlar