Saymaz: İki ittifaktan birinin kazanması, HDP seçmeninin elinde

Saymaz: İki ittifaktan birinin kazanması, HDP seçmeninin elinde
Gazeteci İsmail Saymaz, Artı TV'de Hayko Bağdat'ın sunduğu Bağdat Cafe programının konuğu oldu.

ARTI GERÇEK- Türkiye'deki olası bir seçimde muhalefetin ortak adayının kim olacağı yönündeki tartışmaları değerlendiren Gazeteci İsmail Saymaz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylık seçeneğinin ise giderek ivme kazandığını düşündüğünü söyledi. Saymaz, iki ittifaktan birinin kazanmasının HDP seçmeninin elinde olduğunu belirtti.

Gazeteci İsmail Saymaz, Artı TV'de Hayko Bağdat'ın sunduğu Bağdat Cafe programının konuğu oldu. Saymaz, Türkiye'deki son gelişmeleri, erken seçim tartışmalarını ve muhalefetin ilişkilerini değerlendirdi.

2016'daki darbe girişiminin ardından Türkiye'nin geri dönülmez bir şekilde değiştiğini söyleyen Saymaz, sözlerine Türkiye'deki gazetecilik faaliyetlerinin değiştiğini söyleyerek başladı. Saymaz, yazdığı kitaplar ve yaptığı haberler nedeniyle tarikatlar tarafından hedef gösterildiğini belirterek, "Gazetecilik şu anda Türkiye'deki riskli çalışma kollarından biri. Yurttaşların büyük bir kısmı eski ana akımın yerine var olan yeni ana akıma güven duymuyorlar. 12 Eylül sonrasını andırır biçimde üçüncü sayfa haberleri gazete manşetlerine çıkmış durumda. Siyaseti konuşamayınca trafik kazasını, magazini konuşmaya yöneliyor toplum" dedi.

"Ülkeyi kim yönetiyor?" sorusuna yanıt veren Saymaz öncelikle 20 yıllık AKP iktidarının belli dönemlere ayrılarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Saymaz, bu dönemleri şöyle anlattı:

"20 yıllık AKP iktidarını tek bir tarihsel süreç olarak alamayız. 2002-2007 ılları arasında ortalama değerleri taşıyan, içinde sosyal demokratların da milliyetçilerin de bulunduğu bir yapıydı. Bu yıllarda yerleşik sermaye sahipleriyle, sivil toplum kuruluşları ile barışıktı. 2007'den sonra radikal bir dönüşüm gerçekleşti. Bunun iç ve dış sebepleri arasında; Türkiye'deki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisindeki bir damarın, müesses nizamı tesis ettiğini iddia eden bir kesim elinde geleni yapması gösterilebilir. Askerlerin her durum için yayınladığı bildirilerin Kürtler dahil olmak üzere toplumun çeşitli kesimleri arasında tedirginlik yaratıyordu.  2007 ve 2013 yılları ise Fethullahçılar ve liberallerle ortaklık dönemi. Burası Kürt sorununda yeni bir başlık da açıla bir dönem. 2014-2016 yıllarındaysa 2007 öncesinde karşı karşıya geldiği kesimlerle temas kuruldu. 2016'dan sonra ise MHP ile kurduğu ittifak gereği en milliyetçi dönemini yaşıyor."

'AKP VE MHP'NİN GİRECEKLERİ HERHANGİ BİR SEÇİMİ KAZANMA ŞANSI YOK'

Türkiye'deki son gelişmeleri değerlendiren Saymaz, Cumhur ittifakının MHP kanadında 'tuhaf bir sessizlik' olduğunu belirterek ciddi oy kaybına dikkat çekti. "AKP ve MHP'nin bugün gireceği herhangi bir seçimi kazanma ihtimali görünmüyor" diyen Saymaz, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'helallik' çağrısından sonra muhalefet erken seçim çağrısını yineledi.  Önceden 'Erken seçim çağrısı bile yapamıyorlar çünkü kazanamayacaklarını biliyorlar' diyen iktidar bugün 'Mescid-i Aksa'da olaylar varken yapılacak iş mi?' diye topu taca atmaya çalışıyor" şeklinde konuştu.

'90'LARA HAKSIZLIK EDİLİYOR'

Saymaz, ülkede art arda skandalların patladığını ve AKP'nin bu süreci yönetemediğini söyleyerek, "90'lı yıllara mı dönülüyor?" sorusuna da yanıt verdi. "90'lı yıllara haksızlık edildiğini" söyleyen Saymaz, "Beğenmediğiniz 90'lı yıllarda hiçbir siyasetçi bir mafya lideriyle fotoğraf vermedi" dedi. "Özel Harekat Daire Başkanlığı'ndan İbrahim Şahin'in Abdullah Çatlı'yla fotoğrafının ortaya çıktı ve bu, onu bitirdi. Mehmet Özbay sahte kimliği taşıyan Çatlı'ya silah taşıma ruhsatı verdiği ortaya çıkan Mehmet Ağar, Adalet Bakanlığı'nı kaybetti. Çatlı'yla telefon konuşmaları ortaya çıkan  ANAP Trabzon Milletvekili Eyüp Aşık, Yüce Divan'a gitti. Susurluk kazasının ardından komisyonlar kuruldu" hatırlatmasında bulunan Saymaz, şöyle devam etti:

'ABDİ İPEKÇİ ÖDÜLÜ'NÜ KALDIRAN MİLLİYET 'EN HAYIRSEVER İŞ İNSANI' ÖDÜLÜ VERDİ'

"Bugün bambaşka bir durumla karşı karşıyayız. Şimdi ifşaatlarda bulunan Sedat Peker, cezaevinden çıktıktan sonra milliyetçi, muhafazakar bir iş insanı profili yarattı. Rize mitinginde 'bozkurt' ve 'Rabia' işaretini aynı anda yaptı.

Milliyet Gazetesi'nin Abdi İpekçi Ödülü'nü kaldıran Demirören Grubu Sedat Peker'e 'en hayırsever iş insanı ödülünü' verdi. TRT'de Ana Haber sunan gazeteciler, Peker'i övdü. Peker, yanında İHH Başkanı ile birlikte Cumhurbaşkanıyla bir düğünde görüntü verdi. Bütün resmi törenlerde vardı. 90'larda böyle bir şey göremezsiniz."

Türkiye'deki olası bir seçimde muhalefetin ortak adayı olacak isim üzerindeki tartışmaları da değerlendiren Saymaz, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş'ın adaylık ihtimalinin zayıfladığını düşünüyorum" dedi. Yavaş'ın belediye başkanı olmaktan mutlu göründüğünü belirten Saymaz, İmamoğlu'nun da belediyecilik deneyimine rağmen halen genç bir isim olduğunu düşündüğünü aktardı. Saymaz, "İki isim de aday olmak için istifa ederlerse Belediye Meclislerindeki çoğunluktan dolayı, belediyeyi elleriyle AKP'ye teslim etmiş olacaklar" şeklinde konuştu.

'KILIÇDAROĞLU, SAĞ SEÇMENDE KREDİSİNİ ÇOK YÜKSELTTİ'

Saymaz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylık seçeneğinin ise giderek ivme kazandığını düşündüğünü söyledi. "Önceden, Kılıçdaroğlu'nun adaylığının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 'Alevilik-Sünnilik' ekseninde bir çatışma için malzeme edilebileceğini düşünülüyordu. Ancak bugün Türkiye'de siyasi iklim değişti, Kılıçdaroğlu, bundan önceki seçimlere göre sağ seçmen nezdinde kredisini çok yükseltti" dedi.

'İKİ İTTİFAKTAN BİRİNİN KAZANMASI HDP SEÇMENİNİN ELİNDE'

Cumhur ittifakının da Millet ittifakının da yüzde 40-45 bandında bir oy oranına sahip olduğunu hatırlatan Saymaz, "Bu iki ittifaktan birinin kazanması, HDP seçmeninin elinde" ifadelerini kullandı.

Saymaz, "2015 ve öncesinde AKP, HDP seçmeninin ikinci partisiyle bugün CHP ikinci partisi konumunda. HDP doğuda kendi partisine, batıda CHP'ye oy verebiliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Öne Çıkanlar