Hazine son 2 yılın dış borcunu 5 ayda aldı

Hazine son 2 yılın dış borcunu 5 ayda aldı
Tabloyu değerlendiren ekonomist Uğur Civelek ‘Bu, Hazine’nin beyaz bayrak sallamasıdır’ dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı mayıs ayına ilişkin bütçe nakit gerçekleşmelerini açıkladı. Buna göre 2019’un sadece ilk 5 ayında Hazine 361,1 milyar lira gelir elde ederken, gider 428,8 milyar lira olarak kaydedildi.

Böylece hazinenin nakit açığı 66,7 milyar lira olarak gerçekleşti. Bu tutar borçlanmayla finanse edilirken, son dönemde kamu borcunun sert şekilde arttığı gözleniyor. Hazine sadece bu yılın ilk 5 ayında 2018 boyunca alınan borçtan fazlasını aldı. Verilere göre hazine sadece 5 ayda 2017 ve 2018’de edindiği toplam dış borç kadar dış borçlandı.

Birgün’den Ozan Gündoğdu’nun haberine göre işte resmi veriler:

Hazine’nin aldığı toplam dış borç (NET):

• 2017 yılı boyunca: 12,4 milyar TL

• 2018 yılı boyunca: 4,8 milyar TL

• 2017-2018 boyunca alınan toplam dış borç: 17,2 milyar TL

• 2019’un ilk 5 ayında 16,8 milyar TL

‘BU HAZİNE’NİN BEYAZ BAYRAK SALLAMASIDIR’

Bütçe nakit gerçekleşmelerini değerlendiren ekonomist Uğur Civelek "Küresel düzeyde geçen yılın son çeyreğinde İran konusunda, ticaret savaşları konusunda bir mola verildi. O ortamda hazine dış borçlanmaya yüklendi. Bütün yıllık hedef o dönemde gerçekleştirildi" dedi.

"O dövizler de kamu bankalarına devredildi ki dolar bastırılsın" diyen Civelek, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Bugüne gelindiğinde borç ödemesinin yüzde 20 daha fazlasını borçlanıyorlar. Çünkü başka türlü çarkı döndüremediler. Biz finansman ihtiyacını nasıl finanse karşıladık derseniz,

1-Dış borçlanma öncelikle devreye sokuldu,

2-İç borç dışı kaynaklara yüklenildi, Merkez Bankası’nın kar payını almak, işsizlik fonundan kaynak transfer etmek gibi.

Bu sayede piyasada likidite bırakarak piyasayı canlandırmaya çalışıyorlar. Ancak buna rağmen büyümeye tesiri olmadı bu politikanın. Nisan ayından itibaren ekonomi yine daralma eğilimine girdi. Üstelik bu bütçeye yine olumsuz yansır. Yapılanlar bütçe açığını bırakın kapatmayı orta vadede yeniden azdıracaktır. Borç ödemesinin yüzde 20 üzerinde borçlanması eninde sonunda hazinenin beyaz bayrak sallamasıdır."

Öne Çıkanlar