Haziran ayında 87 gazeteci 1670 yıl hapis istemiyle yargılandı

Haziran ayında 87 gazeteci 1670 yıl hapis istemiyle yargılandı
Yargılanan gazetecilerin büyük çoğunluğuna Terörle Mücadele Kanunu'ndaki suçlamalar yöneltildi.

Gazeteciler Cemiyeti’nin Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi desteğiyle hazırlanan "Haberin Bedeli" Haziran ayı raporu yayımlandı. Raporda, Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü alanında yaşanan baskıların her geçen gün artmaya devam ettiği ifade edilerek, gazeteci yargılamalarındaki rakamların baskıların ne denli yüksek bir seviyeye ulaştığını gözler önüne serdiği ifade edildi.

Rapordaki verilere göre; Haziran 2021’de görülen 36 ayrı davada 87 gazeteci ve medya çalışanın 1 müebbet hapis cezası, 713 yıldan bin 670 yıla kadar hapis ve 2 bin günden 45 bin güne kadar hapis cezası ve 200 bin TL manevi tazminat talebiyle yargılandı. Haziran ayında iki gazeteciye toplamda 6 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verildi. Davası sonuçlanan 5 gazeteci hakkında da beraat kararı verildi. Yargılanan gazetecilerin büyük bir bölümüne Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında suçlamalar yöneltildi. 11 gazeteci "terör örgütü propagandası yapmak", 39 gazeteci "terör örgütü üyesi olmak", 12 gazeteci de "terör örgütü yöneticisi olmak" iddiasıyla yargılandı.

İKİ GAZETECİ CEZAEVİNE GİRDİ

Rapora göre, devam eden davaların yanı sıra gazetecilere haberleri nedeniyle yeni dava ve soruşturmalar da açıldı. 4 gazeteci hakkında açılan soruşturmalar kapsamında ifadeye çağrılırken, iki gazeteci hakkında yeni dava açıldı. İki gazetecinin gözaltına alındığı Haziran ayında iki gazeteci de hakkındaki hapis cezalarının kesinleşmesi sonrası cezaevine girdi.

Öne Çıkanlar