HDK'den Soylu'ya: Peki halk seni affedecek mi?

HDK'den Soylu'ya: Peki halk seni affedecek mi?
HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kaos yaratan yasak kararı sonrası yaptığı istifa girişiminin perde arkasını değerlendirdi.

Geçtiğimiz haftasonu için alınan sokağa çıkma yasağı kararını yasağın başlamasına 2 saat kala açıklayarak ülke çapında kaosa neden olan ve bu yüzden istifa girişiminde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, neden olduğu kaos yüzünden istifa girişiminde bulunsa da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilmedi.

Soylu Erdoğan'ın bu kararı ve kendisini için yapılan sokak eylemlerinin ardından Twitter hesabından, "Sokağa çıkma yasağı ile ilgili, sorumluluğumuzun gereği aldığım karar üzerine Milletimizin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın tutumu, beni mahcup etmiştir" açıklamasıyla göreve devam edeceğini duyurdu. 

AKP içindeki iktidar mücadelesine dikkat çekilen birçok tartışmaya neden olan Soylu'nun istifa girişiminin perde önü ve arkasını Mezopotamya Ajansı'na değerlendiren Hakların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, Soylu'nun bu kararı Erdoğan ile aldıklarını ifade etmesine rağmen, sorumluluğu üstlenmek zorunda kalarak istifa ettiğine dikkati çekti.

Ancak bu istifanın kabul edilmemesinin ardından Erdoğan ve Soylu'nun birbirlerini güzellemeler yaptığının belirten Şenoğlu, "Peki, binlerce insanın ölümüne neden olabilecek bu sorumsuzca kararın hesabını kim verecek? Cumhurbaşkanı bunun hesabını vermeyecekse, İçişleri Bakanlığı da bu kararın hesabını vermeyecekse, kim verecek?" diye sordu.

HDK Eş Sözcüsü, Soylu'nun milyonlarca insanın sağlığını hiçe sayan sorumsuzluğunu 'insani bir hata' olarak göstermesine de tepki gösterdi. Şenoğlu, AKP ve Soylu'ya şu soruları yönetti:

"İnfaz yasasıyla ilgili düzenlemenin neresi insani? İşçilerin sağlığını riske atarak halen çalışmanın neresi insani? Salgının hızla yayıldığı bir dönemde Hakların Demokratik Partisi (HDP) belediyelerine kayyım atamanın neresi insani? Millet can derdindeyken Kanal İstanbul ihalesini yapmanın neresi insani?"

'İSTİFA, AKP İÇERİSİNDEKİ ÇATLAĞI DAHA DA DERİNLEŞTİRDİ'

AKP içerisinde uzun zamandan beridir bir çatlak olduğunu dile getiren Şenoğlu, Soylu’nun istifası ve sonrasında yaşanan gelişmelerin bu çatlağı daha da derinleştirdiğini ve görünür kıldığını vurguladı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ise kriz süreçlerine çözüm olmadığının her geçen gün biraz daha fazla gün yüzüne çıktığını kaydeden Şenoğlu, sistemin yönetememe halinin direkt Erdoğan'ın pozisyonunu etkilediğini ifade etti. 

'İSTİFA İÇİN, 'ERDOĞAN’I KURTARMAK İÇİN KURGULANMIŞ BİR TEZGAH' DENİLEBİLİR'

Bu nedenle Soylu'nun istifasının Erdoğan’ı kurtarmaya yönelik bir hamle olarak da değerlendirilebileceğini söyleyen Şenoğlu, nedenini şöyle açıkladı:

"Soylu’nun pozisyonu, bir dönemin devletin başat gücü olan Mehmet Ağar ile eşdeğerdir. Ağar daha önce, 'bir tuğla çekersek duvar yıkılır' diyordu. Şimdi Soylu bu misyonda. İstifa etseydi, Cumhurbaşkanlığı Sisteminin çöküşü anlamına gelecekti. Bu istifada sistemi ve Erdoğan'ı kurtarmak için kurgulanmış bir tezgahtı, denilebilir."

'İSTİFASI, AKP İÇİNDE KONTROLEDİLEMEZ BİR REAKSİYONA NEDEN OLACAKTI'

AKP içerisinde büyük bir misyon yüklenen Soylu'nun istifasının onaylaması dahilinde olabilecekler hakkında da değerlendirmelerde bulunan HDK Sözcüsü Şenoğlu, "Soylu çok hırslı bir politik faktör. İlerde Erdoğan’ın yerine alabileceği tartışmaları yapılıyor uzun zamandır. Soylu ve Berat Albayrak arasında bu nedenle bir gerilim olduğu biliniyor. Yaşanan bu gerilimler ve Soylu'nun AKP içerisinde yükselen misyonunu göz önünde bulundurduğumuzda; istifası AKP içerisinde kontrol edilemez bir zincirleme reaksiyon yaşatma olasılığı çok yüksekti. Belki de bu öngörüldüğü içinde istifası engellendi. Ama çıkarlar etrafından bir araya gelenler çöküşten asla kurtulamazlar. Şimdilik bunu ertelediler" dedi.

'ERDOĞAN SENİ AFFETTİ Mİ ETMEDİ Mİ BİLMİYORUZ'

İlk istifa açıklamasında 'Sayın Cumhurbaşkanım beni bağışlasın' ifadesi kullanan Soylu'ya, "Erdoğan seni affetti mi, etmedi mi bilmiyoruz. Peki, bu halk seni affedecek mi?" diye soran Şenoğlu, "Halk Mehmet Ağar'ı, Tansu Çiler'i, Kenan Evren'i, Ahmet Davutoğlu'nu affetmediği gibi Soylu'yu da affetmeyecek" dedi.

"Bu sorumsuzca ve 'insani hata' olarak tabir ettikleri davranışların devamının geleceğini belirten HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, "Halkın artık bu iktidara bir güveni kalmadı. Bunların bu süreçte ne kadar basiretsiz olduğu ortaya çıktı. Halk bunların ne kadar tutarsız olduğunu gördü" dedi. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar