HDP, 60 bin görevliyle sandıkları koruyacak

HDP, 60 bin görevliyle sandıkları koruyacak
Yerel seçimlerde partisinin en az 60 bin görevliyle sandık güvenliğini sağlayacağını belirten HDP Milletvekili Tiryaki, herkesin sandık güvenliği için görev almaya çağırdı.

Siyasi partiler, hem seçim çalışmalarını hem de sandıklarda görev alacak görevliler ve müşahitlere yönelik eğitimlerini sürdürüyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP), sandık güvenliğini sağlamak amacıyla en az 60 bin resmi sandık kurulu üyesi görevlendirdi. HDP, seçim günü de görevlendireceği 2 bin avukatla yaşanacak hak ihlallerine yerinde müdahale edecek.

Sandık güvenliği konusunda Mezopotamya Ajansı’ndan Metin Yoksu’ya değerlendirmelerde bulunan HDP'nin Hukuk Komisyonu üyesi ve Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, sandık güvenliği için halka görev alma çağrısında bulundu.

60 BİN SANDIK GÖREVLİSİ

Türkiye genelinde yaklaşık 60 bin kadar resmi sandık kurulu üyesi görevlendirdiklerini belirten Tiryaki, "Bunlar aynı zamanda seçim kurulları tarafından resmi olarak görev verilmiş kişilerdir. Bunun yanında aynı sandıklar için bir o kadar müşahit görevlendiriyoruz. Ayrıca 2 bin kadar avukat arkadaşımız da okullarda ve ilçelerde görev yapıyor olacak" dedi.

HDP, ADAYI OLMADIĞI KENTLERDE DE SANDIK KURULU ÜYELERİ VE MÜŞAHİTLERİ OLACAK

HDP'nin adayının olmadığı kentlerde de sandık kurulu üyeleri ve müşahitlerinin olduğunu dile getiren Tiryaki, "Yalnız 192 bin sandık kurulacağı göz önünde bulundurulduğunda her sandıkta sandık kurulu üyesi veya müşahit görevlendirmediğimiz anlaşılacaktır. Buralarda da diğer muhalefet partilerinin görev ve sorumluluk alacağını umuyor ve bekliyoruz" diye konuştu. Sandıklarda oluşacak sorunlarda ve hak ihlallerine anında müdahale edeceklerini ifade eden Tiryaki, itiraza yetkili kişilerle her işlemi kayıt altına almayı hedeflediklerini belirtti.  

Özellikle kırsal kesimlerdeki görevlendirmelere özen gösterdiklerini vurgulayan Tiryaki, toplam bin kişiden oluşan seçim komisyonlarının il ve ilçelerde görev alacağını söyledi.  

YURT DIŞINDAN GÖZLEMCİ GELECEK

Diplomasi çalışmalarına devam ettiklerini aktaran Tiryaki, "Yurtdışından davet ettiğimiz çok sayıda gözlemci gelecek. Bağımsız heyetlerle seçim güvenliğini kontrol altında tutmaya çalışacağız. Tüm bunların yanı sıra YouTube üzerinden eğitim videoları yayınladık. Bu eğitim videolarını izleyerek müşahitlerin ve sandık kurul üyelerinin görevlerine bakılabilir. Bu videoları her ne kadar kurul üyeleri ve müşahitler için de yayınlamış olsak halkımız da bunları izleyerek sandık güvenliği için kendisine sorumluluk alabilir" dedi.

 'KAYYUMLARI İSTEMEYENLER SANDIK BAŞINA'

Sandık güvenliği için halka çağrısını yineleyen Tiryaki, şunları söyledi:

"Kuşkusuz sandık güvenliği her bir yurttaşı ilgilendiriyor. Dolayısıyla herkesin sandık güvenliği ile ilgili sorumluluğu var. Her yurttaş oy kullandığı sandıktaki sayım ve döküm işlemlerini engellememek şartıyla, sayım ve döküm işlemlerini izleyebilir, hatalı bir işlemi gördüğünde itiraz edebilir. Oy kullandığı sandığın sonuç tutanağı sınıf kapısına asıldığında fotoğrafını çekebilir, daha sonra YSK’nin sitesindeki sonuçla karşılaştırabilir. Kayyumları istemeyen, kullandığı oyla seçilen belediye başkanlarının görevden alınmasını doğru bulmayan ve seçtiği belediye başkanlarına saygı duyulmasını isteyen yurttaşlarımıza şunu söylemek isterim. Her yurttaş güven içerisinde oyunu kullanabilir. Kullandığı oya parti olarak sahip çıkacağımızı, güvenliği için elimizden gelen bütün çabayı sergileyeceğimizi bilmesini isterim. Kayyumları istemeyen herkes, hem oyunu kullanması hem de sandık güvenliği noktasında görev almalıdır." (POLİTİKA SERVİSİ)

Öne Çıkanlar