HDP’den 'Ahlat'ta Saray' boykotu: Genel Kurul’a katılmayacak

HDP’den 'Ahlat'ta Saray' boykotu: Genel Kurul’a katılmayacak
Van Gölü’nün bir yakasında hala çığ altında insanlar varken, öbür yakasına Saray yapımını tartışmak istemediklerini belirten Oluç, bugün Genel Kurul çalışmalarına katılmayacaklarını duyurdu.

ARTI GERÇEK- HDP Grubu, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek, imar kanun teklifinin görüşüldüğü Genel Kurul’a katılmayacaklarını açıkladı. 
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Elazığ’da hâlâ artçı depremler devam ederken insanların dondurucu soğukta dışarıda yaşadığını, Van Bahçesaray’da da çığ ile karşı karşıya kalındığını söyledi. 

Oluç, "İkinci çığ açısında çok ciddi iddialar var. Büyük bir tedbirsizlik olduğu, çığ felaketinde atılmaması gereken adımların atıldığına dair iddialar var. Henüz çığ altından insanlar çıkarılmamışken, kaç kişinin çığ altında olduğu bile belli değilken, konuşmak kolay değil ama daha sonra bunların hepsini konuşmak istiyoruz" dedi.

ERDOĞAN’IN AÇIKLAMASINA ‘PES’ DEDİ

Bazı televizyon kanallarının Bahçesaray’dan yayını kesip AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasını verdiğini hatırlatan Oluç, şöyle devam etti: "Orada yaptığı konuşma herkesin hatırında kalsın diye bir kez daha söylemek istiyorum: ‘Çığdan yeni bir haber geldi. Çığ altında kalanların sayısı 33 oldu. Allah rahmet eylesin. Maalesef çığ, heyelan bütün bunlar tehdit ve TOKİ vasıtasıyla bugüne kadar 4 bin 794 konut inşa ettik. Nereden nereye geldiğimizi en iyi siz biliyorsunuz.’ 

"Nereden nereye gelindiğini biz gayet iyi biliyoruz. Bu cümlelere pes diyoruz. Deprem vergileri nereye gitti diyenlere utanmaz diyenler şimdi de pes dedirtecek ibretlik cümleyi kurdular." 

FELAKETLERİN GÖLGESİNDE RANT TARTIŞILIYOR

Bu felaketler yaşanırken Meclis’te Coğrafi Bilgi Sistemleri adı altında rant alanlarının yeniden iktidarın eline nasıl geçebileceğine dair bir kanun teklifi görüşüldüğünü söyleyen Oluç, şöyle devam etti:

"Van Gölü’nün bir tarafında, Bahçesaray’da çığ yaşanmış. Bu kanun teklifinin 20. Maddesinde Van Gölü’nün öbür tarafında, Ahlat’ta Cumhurbaşkanı için Saray yapılması tartışılıyor. Van Gölü’nün iki tarafından söz ediyoruz. Bir yakasında acı var. Öbür yakasında Sarayı nasıl yapacağız, AYM’nin bozduğu kanunu tekrardan nasıl kanunlaştıracağız, tartışılacak. Bugün bu tartışanın doğru ve ahlaki bir tartışma olduğunu düşünmüyoruz."

‘ORTAK ÖNERGE VERELİM’

Meclis’te grubu bulunan tüm partilere deprem ve çığ gibi felaketlere dair ortak bir önerge verme çağrısında bulunan Oluç, "Hem Elazığ’da hem Bahçesaray’da acıların yaşandığı, henüz cenazelerin bile kaldırılmadığı günde hep birlikte bütün partiler ortak teklif verelim, bu konuları konuşalım. Yani imar kanunlarını, Van Ahlat’a yeni bir saray yapımını konuşmayalım. Parti gruplarına önerimiz budur. Bu önerimiz kabul edilmediği takdirde Genel Kurul’daki bu kanun teklifinin tartışmalarına katılmayı doğru bulmuyoruz ve katılmayacağız" dedi. 

Milletvekillerinin Bahçesaray’da olduğunu, Eş Genel Başkan Sezai Temelli’nin de bugün gideceğini belirten Oluç, Bahçesaray halkıyla dayanışma çağrısı yaptı. 

Öne Çıkanlar