HDP’den asgari ücretin üç ayda bir yeniden belirlenmesi için yasa teklifi

HDP’den asgari ücretin üç ayda bir yeniden belirlenmesi için yasa teklifi
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan 'Türkiye tarihinde ilk kez asgari ücret, açlık sınırının altında kaldı' dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomi Komisyonu, ‘Asgari Ücretin Üç Ayda Bir Belirlenmesi Hakkında Kanun Teklifi’ hazırlayarak, TBMM Başkanlığına sundu.

TBMM’deki basın toplantısında yasa teklifleri hakkında açıklama yapan HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, "Yüzde 50 zamlı asgari ücret, fiyat artışlarına 40 gün dayanmadı" diyerek, asgari ücretin, Türkiye tarihinde ilk kez açlık sınırının altında kaldığına dikkat çekti.

‘BU SABAH İNTERNET VE ŞEKER ZAMLARIYLA UYANDIK’

Elektrik ve doğalgaza gelen zamlarla başlayan fiyat artışlarının benzin, mazot, ulaşım ve gıda zamlarıyla devam ettiğini belirten Paylan, şöyle devam etti: "Bu sabah internete yüzde 67, şekere yüzde 30 zam haberleriyle uyandık. 4 bin 253 liralık asgari ücrete, asgari ücretliler belki ilk günlerde sevinmişlerdir. Ama asgari ücret Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez açlık sınırının altında kaldı. Şu anda Türk-İş 'in açıkladığı rakamlara göre açlık sınırı yaklaşık 5 bin lira. Yoksulluk sınırı da 16 bin liraya ulaştı. Eskiden bir evde bir kişi çalıştığında beş nüfusa, on nüfusa bakardı. Şimdiki asgari ücretle bir evde 4 kişi çalışırsa ancak yoksulluk sınırına ulaşabiliyor."

‘VATANDAŞ NASIL İFTAR YAPACAĞINI DÜŞÜNÜYOR’

Asgari ücretli vatandaşın sefalet ücretiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, "İktidar millete umut satıyor" diyen Paylan, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı manda yoğurdunu, hurmayı, kestane balını yiyip yatacak. Vatandaş nasıl iftar yapacağını, nasıl sahur edeceğini düşünüyor. Bu şartlarda bizler, HDP Ekonomi Komisyonu olarak asgari ücretin yıl ortasını, yılsonunu beklemeden derhal yeniden ele alınması gerektiğini söyleyen bir yasa teklifi sunduk. Asgari ücret tespit komisyonu derhal toplanmalıdır ve verdiğimiz yasa teklifine göre de asgari ücret altı ayda bir değil, yılda bir değil üç ayda bir yeniden değerlendirilmelidir. Asgari ücretin üç ayda bir belirlenmesi işverenler için hoş bir durum olarak görülmeyebilir ancak asgari ücretlinin nefesi kesilmiş durumda. Yasa teklifimizle asgari ücretin üç ayda bir yeniden belirlenmesini talep ediyoruz.

Öne Çıkanlar