HDP’den ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ zam raporu

HDP’den ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ zam raporu
HDP, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi döneminde yaşanan zamları raporlaştırdı.

HDP Ekonomi Komisyonu Üyeleri İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu ve Batman Milletvekili Necdet İpekyüz Meclis’te, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Zam Raporu"nu açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilen Temmuz 2018’den bu yana gıdadan teknolojik ürünlere, sağlıktan ulaşıma yaşanan zamları açıklayan HDP, " ‘Faiz sebep, enflasyon sonuç’ denilerek çıkılan yolun sonunda inkar edilemez biçimde ortaya çıkmıştır ki, Tek Adam Rejimi sebep, zamlar sonuçtur" dedi.

‘MODEL TIKANDI’

Türkiye ekonomisinin zor durumda olduğunu belirten Katırcıoğlu, "Özellikle Ukrayna ve Rusya gerginliği bu krizi daha da artıracağa benziyor. Şimdiden hükümetin yeni ekonomik modeli de tıkanmış vaziyette. Esas mücadelesi, enflasyonla mücadele, cari açığın kapatılmasını amaçlayan bir model. Şimdiye kadar elde edilen sonuçlar itibariyle baktığımızda bu modelin de tıkanmış olduğunu görüyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, sonuçlara baktığımızda zamlı fiyatlarla ilgili, ekonomik çöküntüyle ilgili sonuçlara neden olan bir sistem olduğunu açıkça ortaya koymuş oldu" ifadelerini kullandı.

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ‘tek adam rejimi’ diye tanımlanan dönemde her şey kamufle ediliyor, her şey bir bahaneyle saklanmaya çalışılıyordu" diyen Necdet İpekyüz ise, "Ne zaman ki muhalefet hele hele HDP, bir şeyden söz ettiğinde çok rahat hedef değiştirmeye çalışıyorlardı. Bizler gerek iş, aş buluşmalarıyla gerek, bütçe buluşmalarıyla, gerek emek alanında, sosyal alanda, kadın meclisimizin, genç arkadaşlarımızın yürüttüğü çalışmalarda her gün insanlarla beraberiz. Her buluştuğumuz kesimde, yoksulluğun, hayat pahalılığının arttığını görüyorduk, duyuyorduk ve bire bir yaşıyorduk" diye konuştu.

‘TEMMUZ 2018’DEN BU YANA ELEKTRİK YÜZDE 237 ARTTI’

HDP’nin ekonomi kurmaylarının hazırladığı raporuna göre Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilen Temmuz 2018’den bu yana, hane halkının temel yaşam gereksinimleri için harcaması gereken meblağlar kat be kat arttı, çalışanların ücretlerine ise aynı oranda zam yapılmadı. Hayat pahalılığı en yakıcı sorun haline geldiğini belirten HDP raporunda, "Temel gıdayı vuran enflasyon; ulaşımdan eğitime, sağlıktan kültür-sanata her alanda etkisini günden güne daha sert şekilde hissettirmeye devam ediyor" ifadeleri yer aldı.

HDP’nin raporuna göre 2018 Temmuz'dan bu yana, elektrik yüzde 237, doğalgaz yüzde 133, tüp yüzde 175 zamlandı. Gıda enflasyonunun toplumu açlığa sürüklediğini belirten HDP, "Türkiye için değil ‘Tek Adam’ için veri ürettiğinden güvenilirliğini kaybeden TÜİK verileri esas alındığında bile, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesinden bugüne ekmeğin fiyatı yüzde 159 arttı. Benzer şekilde; süt yüzde 153, ayçiçek yağı yüzde 198, yumurta yüzde 180 zamlandı. Açlık sınırı bir gelir seviyesi göstergesinden çok daha fazlası haline geldi. Açlık sınırının altında kalan asgari ücret, temel ücret haline geldi. Hal böyle iken, gelişim için en önemli çağında olan bebekler, şekerli su ve lapa ile beslenmek zorunda bırakıldı" ifadelerini kaydetti.

‘TABLETE YÜZDE 402 ZAM’

Temmuz 2018’de 2,60 TL olan patlıcanın kilosunun yüzde 736 artarak bugün 21,78 TL’ye, kabağın 2,94 TL’den yüzde 533.36 artışla 18,64 TL’ye, salatalığın 2,84 TL’den yüzde 521 artışla 17,66 TL’ye çıktığını belirten HDP, ücretsiz olduğu ifade edilen eğitime erişimin de zamdan etkilendiğini belirterek şunları kaydetti:

"İktidarın yanlış politikalarıyla her geçen gün can almaya devam eden Covid-19 salgını ile birlikte en temel ihtiyaç ürünlerinden biri haline gelen teknolojik aletlerden tablet yüzde 402 zamlanırken bilgisayarın fiyatı da yüzde 231 arttı. Okul defterine yüzde 159, servis ücretine de yüzde 115 zam geldi."

‘AMELİYAT ÜCRETİ YÜZDE 168 ARTTI’

Sağlık ürünlerine gelen yüzde 909’a varan artışların hem sağlık çalışanlarını hem de hastaları isyan ettirdiğini belirten HDP raporunda, "Ameliyat ücreti yüzde 168, doğum ücretleri yüzde 154, hastane yatak ücreti yüzde 131, ilaçlar ise yüzde 134’e varan oranlarda zamlandı" denildi. Rapor şu başlıklarla devam ediyor:

'OTOMOBİLE YÜZDE 419 ZAM'

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilen 2018 Temmuz’dan bu yana otomobile yüzde 419, köprü geçiş ücretlerine yüzde 317, LPG’ye yüzde 192, motorine yüzde 170, benzine ise yüzde 143 zam geldi. Aracı olanlara bile kontağı çevirmek lüks oldu. Akaryakıta gelen zam, uçak ve otobüs bileti ücretlerini de vurdu. Uçak bileti ücreti yüzde 291, şehirlerarası otobüs bileti ücreti ise yüzde 224 arttı. Öğrencilerin pandemide memleketine dönebilmesi için bilet kampanyaları başlatıldı, zamlar nedeniyle artık aracını çalıştıramayanlar satmak zorunda kalacakları güne kadar üstüne battaniye örttü.

'TEK ADAM REJİMİ SEBEP ZAMLAR SONUÇ'

Maruz bırakıldığımız zam yağmurunun şiddeti ve sorunun aciliyetine karşın, AKP-MHP iktidarı tarafından geliştirilen politikalara ve atılan adımlara bakıldığında ufukta enflasyonla mücadelede yapısal bir çözüm görünmedi. İktidar aymaz ekonomi politikalarını sürdürdükçe zam yağmurunun devam edeceği artık herkesin malumudur. "Faiz sebep, enflasyon sonuç" denilerek çıkılan yolun sonunda inkar edilemez biçimde ortaya çıkmıştır ki, Tek Adam Rejimi sebep, zamlar sonuçtur.

Öne Çıkanlar