HDP'den direnen TPİ Composite işçilerine ziyaret

HDP'den direnen TPİ Composite işçilerine ziyaret
HDP İzmir İl Örgütü ve milletvekilleri, düşük ücretlere karşı 6 Temmuz’da iş bırakan TPİ Composite işçilerini ziyaret ederek, destek mesajı verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, TPI Composite firmasının Menemen ve Çiğli’deki fabrikalarında 6 Temmuz’da düşük ücretlere karşı iş bırakan işçileri ziyaret etti. Çiğli fabrikasına gerçekleşen ziyarete il yönetiminin yanı sıra milletvekilleri Serpil Kemalbay, Musa Piroğlu ve onlarca partili de katıldı. Ziyaret sırasında sık sık ‘’Direne direne kazanacağız" sloganı atıldı.

Ziyaret sırasında konuşan bir işçi, kimyasal maddelerle dolu bir ortamda çalıştıklarını belirterek, "Kimi arkadaşlarımız astım oluyor, kimisinin ciğerlerinde leke çıkıyor. Biz birlikte bir karar alarak yüzde 5 zammı kabul etmedik ve greve çıktık. Menemen’deki fabrikada bulunan arkadaşlarımızı işten çıkardılar. Şimdi de bize ‘gelin çalışın, arkadaşlarınızı işe alacağız’ diyorlar. Yüzde 9 önerdiler. Bizde yüzde 15 istiyoruz. Bunun için direniyoruz ve direnmeye de devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

PİROĞLU: KÖLECE BİR DÜZEN İSTİYORLAR

Burada konuşan HDP Milletvekili Musa Piroğlu, fabrikada yaşanan sorunun Türkiye’nin genelinde yaşanan sorunla benzer olduğunu söyledi. Tüm işçilere kişi başına verilen zammın toplamının patronun bir gecelik yemek parası olduğunu vurgulayan Piroğlu, "Patronun derdi 270 lira değil. Patronun tek derdi işçinin kendi istediğini yapması. Patron işçiyi insanlığından çıkarıp, köle yapmak istiyor. Ya kölece yaşayacaksınız ya da direneceksiniz. İşçilere direnme dışında hiçbir seçenek bırakmıyorlar. Siz burada bütün işçilere yapılması gerekeni gösteriyorsunuz. Bilinmelidir ki biz bu direnişin yanındayız. Bilinme ki emek mücadelesi bu ülkedeki demokrasi mücadelesi. Ülkeyi nasıl yönetiyorlarsa fabrikayı da öyle yönetiyorlar. İşçinin kaderini, hayatını bir tane patronunu iki dudağı arasına sıkıştırıyorlar. Kendileri saltanat içinde yüzüyorlar. Ama işçiye ‘seni işten atarım’ tehdidinde bulunuyorlar" diye konuştu.

DAYANIŞMA VURGUSU

Daha sonra konuşan HDP Milletvekili Serpil Kemalbay da, Türkiye’nin büyük bir ekonomik buhrandan geçtiğini vurguladı. Patronlar ve iktidarın bu krizin faturasını işçilere kesmeye çalıştığını ifade eden Kemalbay, "Ama sizin gibi örgütlü ve bilinçli işçiler ekonomik krizin faturasını ödemek istemiyor. O yüzden de toplu sözleşmelerin yenilenmesini istiyor. Bu nedenle çok haklı ve onurlu bir mücadele yürütüyorsunuz. Türkiye’de işçilerin hiçbir konuda söz sahibi yok. Oysa bütün her şeyi işçiler üretiyor. Eğer işçiler bir an bile dursa bütün dünya, hayat durur. Hayatı belirleyen emeğimiz bedava görülüyor. Sadece emeğimiz değil yaşam hakkımız da tehdit altında. En çok iş cinayetlerini yaşandığı bir ülkede yaşıyoruz. Meslek hastalıklarına tanı konulmuyor ve saklanıyor. Burada iş cinayeti ve meslek hastalığına karşı korumasız olarak çalışıyorsunuz. Aynı zamanda enflasyona ezdirilmeye çalışılıyorsunuz. Biz HDP olarak sizin direnişinizi gönülden desteliyoruz. Eğer dayanışma olursa ezilenler mutlaka kazanır" diye belirtti. 

Öne Çıkanlar