Temelli: Kayyım rejimi Umumi Müfettişliklerle, Şark Islahat Planı ile başladı

Temelli: Kayyım rejimi Umumi Müfettişliklerle, Şark Islahat Planı ile başladı
HDP, belediyelere kayyım atamaları ve belediye eşbaşkanlarının tutuklanmalarının ardından eylem başlattı. Milletvekilleri Diyarbakır’da oturma eylemi yaptı.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Halkların Demokratik Partisi (HDP), belediyelere kayyum ataması, belediye eş başkanlarının tutuklanması ve Kuzey Suriye’ye yönelik askeri harekatı protesto etmek için Meclis çalışmalarını 3 gün boykot ederek, Diyarbakır’da oturma eylemi yaptı. Eylem,  Yenişehir ilçesinin Ofis semtinde bulunan AZC Plaza önünde gerçekleşti.

Eyleme HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanları Leyla Güven ve Berdan Öztürk, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ile HDP milletvekilleri Gülistan Koçyiğit, Murat Çepni, Rıdvan Turan, Saruhan Oluç, Fatma Kurtalan, İmam Taşçıer, Feleknaz Uca, Meral Danış Beştaş ve Filiz Kerestecioğlu yer aldı.

EYLEM ALANINDA YOĞUN ÖNLEM

Eylem öncesi AZC plazanın önü TOMA, zırhlı araç ve otobüslerle kapatıldı. Çevreye çok sayıda çevik kuvvet ekibi sevk edildi. Eylem alanına çıkan sokaklar polis tarafından kapatıldı. Polis ile yapılan görüşmenin ardından eylem alanına doğru koridor açıldı. Milletvekilleri ve kitle eylemin yapılacağı alana geçti. Polis milletvekilleri ile alana giren kitle dışında, eylem alanından geçişlere izin vermedi.

TOMA VE ZIRHLI ARAÇLARLA TEMELLİ’NİN SESİ BASTIRILMAK İSTENDİ

Eylem alanında kitleye seslenen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, polis ablukasına tepki gösterdi. Bu uygulamaları kabul etmediklerini ifade eden Temelli, "Onlar alışmış olabilir deliklerinde yaşamaya. Bugün gidip kayyıma baktığınızda etrafı beton bariyerlerle çevrili kendi ininde yaşıyor. Ama biz bu abluka altında yaşamayacağız. Her türlü ablukayı mutlaka kıracağız; hem basın ambargosuna, hem de her türlü ablukaya mutlaka son vereceğiz" dedi. Temelli kayyım ile ilgili bu şekilde konuşurken, etrafta konuşlanan TOMA ve zırhlı araçların motor sesleri ile Temelli’nin sesi bastırılmak istendi. Temelli ise bu uygulamaya "Hakikatin sesini, HDP’nin sesini asla kısamayacaklar" diye tepki gösterdi.

 

 

HDP’DEN 3 GÜNLÜK EYLEM

Temelli, HDP’nin aldığı parlamento boykot kararı hakkında da konuştu. Aldıkları kararla 3 gün boyunca parlamentodaki, meclisteki çalışmalara katılmayacaklarını ifade eden Temelli, "Parlamentoya bir uyarı yaptık, bir protesto mesajı verdik. Çünkü bu ülkenin kentlerine kayyım atanırken parlamentonun bu konuya kayıtsız kalması duyarsız kalması kabul edilmez. Parlamento, TBMM her şeyden önce bu kayyım saldırısını kendisine yönelik kabul etmeli ve bu konuda mutlaka inisiyatif almalıydı. Geçmişte olduğu gibi bugün de kayyım rejimine karşı sessiz kalırsa aslında kendi hukuku da ortadan kalkacaktı. Bu düzene her şeyden önce parlamenterler, milletvekilleri karşı çıkmalıdır. Halkın temsilcileri olarak bunu içlerine sindirmemeleri gerekir. Bu yüzden de 3 günlük eylemimizle tüm milletvekillerine çağrı yapıyoruz, bu konuda sessiz kalmayın. Bu düzene sessiz kalmayın" dedi.

"KAYYIM SİSTEMİ ŞARK ISLAHAT PLANI İLE BAŞLADI"

Temelli, yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın tutuklamasına tepki gösterdi. 12 belediye eş başkanlarının tutuklandığını ifade eden Temelli, şunları söyledi: "2016’da Gültan Kışanak, Fırat Anlı’ya yapılan muamele dün bir kez daha tekrarlandı. Bugün cezaevinde olan tüm yoldaşlarımızın, arkadaşlarımızın hiçbir suçu yok. Dün Selçuk Mızraklı şahsında bütün arkadaşlarımız o onurlu direnişiyle zulmün bütün görüntüsünü teşhir etmiştir. Kayyım rejimi faşizmdir, zulümdür dedik. Dün başlamadı. Umumi Müfettişliklerle, Şark Islahat Planı ile başladı. Bu kabul edilemez. Kim hatırlar umumi müfettişleri? Hiç kimse. Çünkü hepsi tarihin çöplüğünde faşizmin çöplüğünde yerini aldı. Bu kayyımların da gideceği tek yer faşizmin çöplüğüdür. Kimsenin bundan kuşkusu olmasın."

ERKAN BAŞ: AKP, KÜRT HALKI HER TOKAT ATTIĞINDA AYNI POLİTİKAYA BAŞVURUYOR

Temelli’nin ardından Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş bir konuşma yaptı. İktidarın hem içeride hem de dışarıda Kürtleri hedef tahtasına yerleştirdiğini hatırlatan Baş, şunları söyledi: "Çok bilindik ve bayatlamış bir politikayla karşı karşıyayız. AKP, Kürt halkı her tokat attığında aynı politikaya başvuruyor. Bu iktidar, bir kez daha hem içeride hem dışarıda Kürtleri hedef tahtasına yerleştirerek, Türkiye'de şovenizm, ırkçılık estirerek, kendi iktidarını koruma kaygısı içerisine girmiş durumda. Burada Kürt emekçilerine ve direnen Kürt halkına selamlarımızı iletiyoruz. İktidar koltuğunda oturanlar halklarımızı düşmanlaştırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Halk düşmanı bunlar. Burada Türkiye emekçilerine, yoksullarına seslenmek istiyoruz. Burada bizi ablukaya alanlar, kayım atayanlar,  seçilmişlerimizi tutuklatanlar, bizi yoksullaştıranlar, kadınlarımızı katledenler, çocuklarımızı geleceksiz bırakanlardır.  Ama bütün Kürt halkı bilsin ki, Türkiye'de Kürtlerle barış, kardeşlik, dayanışma duygularıyla, kalbi Diyarbakır'da atan milyonlarca emekçi var. Ve onlar bu ablukanın kırılmasında görev üstleneceklerdir."

 

 

KOÇYİĞİT: İÇERİDE VE DIŞARIDA KÜRDE VUR POLİTİKASI UYGULANIYOR

HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, belediye eş başkanlarının tutuklanmasına sert tepki gösterdi. Kayyım politikalarına karşı mücadele vermeyi sürdüreceklerini ifade eden Koçyiğit, şunları söyledi: "Belediyelere kayyım atanması, belediye başkanlarımızın tutuklanması şunu gösteriyor. Savaştan, kandan nemalanıyor. Çünkü biliyor barış dediği an bitecek. Bu yüzden içeride Kürt'e vur dışarda Kürt'e vur politikasıyla ayakta kalmaya çalışıyor. Yüzyıllık siyaseti AKP - MHP devralmıştır. Bu Şark Islahat Planı'nın güncellenmiş halidir. Siz içeride de, dışarda da Kürtlerle savaşıyorsunuz. Kürtler demokrasi istiyorlar. Tıpkı bizim burada yaptığımız gibi, eşit yurttaşlık, anayasal haklar istiyoruz. Peki size buna izin veriyor musunuz? Sizin Kürtleri yok sayan anlayışınıza karşı dün direndik, bugün de direniyoruz, yarın da direneceğiz. Amed'e sefer olur, ama zafer olmaz."

KİTLESEL YÜRÜYÜŞ

Koçyiğit’in ardından DTK Eşbaşkanı Berdan Ötürk ve Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek birer konuşma yaptı. Ardından oturma eylemi yapıldı.  Polis ablukasında oturma eylemi yapan kitle sık sık sloganlar atarak kayyım sistemine tepki gösterdi. Eylemin ardından kitle sanat sokağından yürüyüş yaparak dağıldı. Eylem yarın aynı yerde devam edecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar