HDP’den 'Dolmabahçe Mutabakatı' için araştırma talebi

HDP’den 'Dolmabahçe Mutabakatı' için araştırma talebi
HDP, Kürt sorununda müzakere sürecinin üst aşaması olarak görülen ancak Cumhurbaşkanı tarafından reddedilen 28 Şubat Dolmabahçe Mutabakatı hakkında Meclis Araştırması talep etti.

HABER MERKEZİ - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Kürt sorununda çatışmalı dönemin sonlandırılmasına yönelik yürütülen 'Demokratik Çözüm' sürecinde, PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından kaleme alınan ve 28 Şubat 2015 tarihinde İmralı Heyeti ve hükümet yetkilileri tarafından kamuoyuna açıklanan 'Dolmabahçe Mutabakatı’na ilişkin, Meclis Araştırması talep etti.

HDP tarafından istenen talebin "Ülkenin geleceğine ilişkin taşıdığı zıt tahayyüllerin günümüz Türkiye’sinde yaşanan sorunlar açısından irdelenmesi, demokratik müzakereye dayalı değerlerin tesis ve tahkim edilmesi için yol haritasının belirlenmesi" amacıyla yapıldığı bildirildi.

'DOLMABAHÇE MUTABAKATI, TÜRKİYE HAKLARINA  DEMOKRASİYİ SUNDU'

Meclis Araştırma talebini Meclis Başkanlığı’na yazılı önergeyle veren Filiz Kerestecioğlu, gerekçesinde şunlarıa yer verdi:

"28 Şubat 2015 tarihinde, Türkiye’de Kürt Sorununun çözümü, demokratikleşme, eşitlik ve özgürlük taleplerinin gerçekleştirilmesine dair milat addedilebilecek bir gün yaşanmıştır. Tarihi Dolmabahçe Sarayı’nda, hükümet ve devlet yetkilileri ile partimiz temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen bir toplantıda, Dolmabahçe Mutabakatı kamuoyuna deklare edilmiştir. 28 Şubat darbesinin tersine, bu deklarasyon demokrasiyi, eşitliği, adaleti ve özgürlüğü Türkiye halklarının önüne sunmuştur. 

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN ORTAK BİR MASADA...

Deklare edilen mutabakat metninde, kadın özgürlüğü, kültürel haklar, halkların eşitliği, demokrasinin tahkim edilmesi gibi Türkiye’nin kurulduğu günden bugüne en çok ihtiyacını çektiği sorunların demokratik çözümü öngörülmüştür. 28 Şubat 1997 darbesinin tankların yürümesi ile imgelenen görüntüsüne karşı, deklarasyonun halkın gözündeki imgesi, ortak bir masada, ülkemizdeki sorunların çözümü için bir yol haritası sunmak adına tarafların bir araya gelmesidir. 

Dolmabahçe Mutabakatı demokrasi, eşitlik, özgürlük taleplerini tank paletleri ve apoletlerle ezmeye çalışanların aksine, halklara demokrasiyi, eşitliği ve özgürlüğü bizatihi halkın sürece verdiği yüzde 90’lık destekle sunmayı amaçlamıştır.

'DOLMABAHÇEDE KURULAN MASAYI ERDOĞAN DEVİRDİ'

Ne var ki, Dolmabahçe Mutabakatı devlet, hükümet ve halkın temsilcileri arasında gerçekleşmesinden kısa bir süre sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘masayı deviren’ açıklamaları ile inkâr edilmiştir. Dolmabahçe’de kurulan masayı deviren Erdoğan, 28 Şubat cuntacılarının ideallerini taşıyan ve cuntacıların geleneğini temsil iddiasında olan kesimlerle çeşitli düzeylerde ittifak içinde hareket etmektedir. 

'OHAL OLAĞANLAŞTIRILDI'

Bu ittifakın kurulmasından bugüne Türkiye, 28 Şubat darbesinin demokrasiyi ilga eden uygulamalarının bir benzerini sivil idare eliyle bizzat yaşamış, demokrasiden uzaklaşmıştır. 28 Şubat cuntacılarının sıkıyönetim arayışı, mevcut iktidar ittifakında Türkiye geneline yayılan ve süresi belirsizleşen bir OHAL’e dönüşmüştür. OHAL’in verdiği yetki ile 1990’lı yıllara benzer şekilde, toplumdan yükselen eşitlik, özgürlük ve demokrasi talepleri bastırılmakta, farklılıklar tehdit olarak görülüp yok sayılmaktadır. Deyim yerindeyse, cuntacıların yapmak istedikleri, bu dönemde gerçekleşmiş ve olağanüstü hal, Türkiye halkları için ‘olağanlaştırılmıştır.’

28 Şubat 1997 askeri darbesi ile 28 Şubat 2015 tarihindeki Dolmabahçe Mutabakatı’nın taban tabana zıt tahayyülleri göz önünde bulundurularak mevcut siyasal iklime ve güncel iktidar politikalarına baktığımızda cuntacıların uygulamalarına paralel bir siyaset izlendiği görülmektedir. Bu kapsamda, demokratik siyasetin ilga edilmesine karşı Dolmabahçe Mutabakatı’nın ruhu ve içeriğini esas alan politikalar üretilmelidir.

Bu kapsamda, TBMM’nin varoluş gerekçesi olan demokratik siyasete sahip çıkmak adına 28 Şubat tarihinde gerçekleşen siyasi tarihimizdeki bu iki kritik olayı araştırarak, demokrasi-adalet-eşitlik-özgürlük değerlerini esas alan bir yol haritası belirlemesi için Meclis Araştırması açılmasını talep etmekteyiz."

(Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar