HDP'den işkenceyi itiraf eden MİT eski daire başkanı Eymür hakkında suç duyurusu

HDP'den işkenceyi itiraf eden MİT eski daire başkanı Eymür hakkında suç duyurusu
MİT Kontrterör Dairesi eski Başkanı Eymür, 'İşkence yaptım, pişmanlık duymam. Başka türlü konuşma imkânı yoksa işkence olabilir çünkü çok inatçı tipler var' itirafında bulunmuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), uyguladıkları işkenceleri itiraf eden Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Kontrterör Dairesi eski Başkanı Mehmet Eymür hakkında suç duyurusunda bulundu.

Eymür, basına verdiği mülakatta "İşkence yaptım, pişmanlık duymam. Başka türlü konuşma imkânı yoksa işkence olabilir çünkü çok inatçı tipler var" itiraflarında bulunmuştu. HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, bu itiraflar üzerine Eymür ve kendisiyle birlikte hareket eden devlet görevlileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

"Söz konusu röportajın içeriği incelendiğinde başta beyanların sahibi Mehmet Eymür olmak üzere kendisiyle beraber hareket eden kişi, kurum-kuruluşların; insanlığa karşı işlenmiş ve Anayasa ile uluslararası sözleşmeler tarafından yasaklanmış suçlardan olan işkence suçunu nasıl işlediklerine dair itiraflara rastlanacaktır" denilen suç duyurusunda şunlara yer verildi:

‘KAMUOYUNDA İNFİALE YOL AÇTI’

"Aynı zamanda işkence suçunun bahse konu kişi ve kurumlarca işlendiğinin ikrarı anlamına gelen bu ifadeler kamuoyu nezdinde bir infial duygusunun oluşmasına yol açmıştır.  Röportajda, 1970'lerden bu yana katıldığı operasyonlar, tartışmaların odağında yer aldığı olaylarla ilgili değerlendirmeler, ilk kez MİT'te yapılan işkencelerden ve kendisinin de işkence yapmış olduğundan, 1980'lerde yaşanan Babalar Operasyonu'ndan Türkiye'de Gladio'nun oluşumu ve icraatlarından söz edilmektedir."

‘EYMÜR İLE HARAKET EDEN KİŞİ VE KURUMLARDAN OLUŞAN DEVLET AĞI’

Eymür'ün ifadeleri bir bütün olarak başta işkence yasağı olmak üzere geçmişten bu yana Türkiye’de yaşanan ağır insan hakları ihlalleri/suçları konusunda aslında toplumun bildiği hukuksuzların itirafından veya bir başka deyişle malumun ilanından ibarettir. Bu beyan ve röportaj içeriğindeki tüm beyanlardan açıkça anlaşılacağı üzere, Mehmet Eymür ve birlikte hareket ettiği kişi ve kurumlardan oluşan devlet ağının; 5237 Sayılı Yasanın 94 ve 95. maddelerinde yer alan tüm fıkra ve bentleriyle işkence suçunu işlediği ikrar edilmiştir. Türkiye’nin de altına imza attığı Birleşmiş Milletler (BM) İşkence ve Diğer Zalimane Gayriinsani veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşme, insanın sahip olduğu onur ve değeri korumak için işkenceyi mutlak olarak yasaklar. İnsanlık ailesinin ortak kazanımı olan ve modern insan hakları hukukunun en temel kurallarından birini oluşturan bu yasak, normlar hiyerarşisi açısından üstün kuraldır, başka bir deyişle buyruk kural niteliğindedir."

‘KAPSAMLI SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMELİ’

"Mehmet Eymür’ün kendisi ve içinde yer aldığı yapılar ile ilgili, tek tek işkence görenler kadar tüm toplumun vicdanında da derin yaralar açan ve adalet duygusunu onarılmaz biçimde tahrip eden delil niteliğindeki bu açıklamaları hakkında henüz bir tahkikat başlatılmamış olması başta işkence ve diğer kötü muameleler olmak üzere ağır insan hakları ihlallerinin sürekliliğini sağlayan cezasızlık olgusunun bir tezahürüdür" diye belirtilen suç duyurusunun devamında şunlar kaydedildi:

"Toplumda hukuka karşı güven duygusunun tahrip edilmesinin en temel nedeni olan cezasızlık politikasının önüne geçilmesi açısından ilgili iddia makamının konu hakkında kapsamlı bir tahkikat yürütmesi hukuk devleti olma ilkesinin gereğidir. 5237 Sayılı Ceza Yasasının 94. Maddesinin altıncı fıkrası kapsamında, ihbara konu olan suçta (işkence suçlarında) zaman aşımı söz konusu olmadığı için başta işkence olmak üzere diğer ağır insan hakları ihlalleri/suçları ile ilgili yapılan itirafları delil kabul ederek Mehmet Eymür ve silsile içindeki tüm sorumlular/failler hakkında etkili ve bağımsız bir soruşturma sürecinin başlatılması müvekkil parti ve kamuoyu adına talebimizdir."

NE OLMUŞTU?

Mehmet Eymür, 5 Kasım’da T24’ten gazeteci Gökçer Tahincioğlu ile yaptığı röportajda insanlığa karşı suç kapsamında olan işkence dahil pek çok suça karıştığını itiraf etmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar